Luulisi, että kokemuksen myötä osaisin löysätä vaatimustasoani, mutta ei. Mitä useampi lapsi, sen enemmän kamppailen perfektionismin ja burnoutin kanssa.

Perheessämme on 5-kuinen vauva, päiväkoti-ikäinen ja ekaluokkalainen. Luulisi, että kokemuksen ja iän myötä osaisin löysätä vaatimustasoani, mutta ei. Mitä useampi lapsi, sen enemmän kamppailen perfektionismin ja burnoutin kanssa.

En tiedä, mistä se kumpuaa. Lapsuudenkodissani ei vaadittu mitään huippusuorituksia. Vaatimukset nousevat minusta itsestäni, mutta en ole saanut kiinni, mistä.

Haluan olla hyvä äiti, pullantuoksuinen ja lasten kanssa askarteleva, mutta liian usein leivonta- ja askartelutuokiot päättyvät siihen, että kaikki huutavat ja minä koen taas epäonnistuneeni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yritän myös pitää huolta kunnostani ja ulkonäöstäni. Kodin kanssa osaan löysätä, imuroin, kun ehdin, mutta se on suunnilleen ainoa, mistä osaa olla ottamatta stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen äitiyslomalla, mutta se ei ole vähentänyt kiirettä. Yksi syy on varmaan väsymys. Vauva on hyväuninen, mutta kun lapset on saatu nukkumaan, haluan viettää aikaa mieheni kanssa, vaikka tiedän, että aamulla on noustava aikaisin.

Olen kokenut muutaman paniikkihäiriön tapaisen kohtauksen, viimeksi ostoskeskuksessa, joka oli täynnä ihmisiä. Sydämeni alkoi hakata ja tuntui, etten saa henkeä. Mitä tässä voi tehdä?

Vilijonkan sukua

Luovuta niin saat

Olet riittävän hyvä Vilijonkan sukua. Kaikkeen pätee vanha viisaus norsun syömisestä: pala kerrallaan. Niin se on elämäkin makusteltava.

Nouseeko perfektionismisi ja sen kautta burn-outtisi siitä, että katselet ja tavoittelet elämää suurina ja ehyinä kokonaisuuksina? Siihen et pysty. Ei kukaan pysty. Vasta kun käännät katseesi tähän hetkeen ja päivän askareisiin ja unohdat elämäsi suuret linjat, olet ne jo saavuttanut.

Ehyt ja täydellinen on ideaali. Ideaali on teoriaa eikä sellaista kukaan saavuta. Eikä ole tarkoituskaan. Jos joku väittää saavuttaneensa, olet tavannut propagandistin, joka kirjoittaa sinulle elämänsä historiaa uusiksi. Olet tavannut valehtelijan.

Älä vertaa itseäsi muihin. Älä edes eiliseen itseesi. Elä tätä päivää ja unohda muu. Pienten lasten kanssa siinä on jo tarpeeksi.

Nauti elämästä. Nauti hetkestä täysin siemauksin. Kun annat pois suuret tavoitteet ja korkealle asettamasi riman, huomaat saavuttaneesi oman näköisesi elämän.

Rubiini

Odotukset. Tunnista kuka asettaa sulle odotuksia vai asetatko niitä itse. Kannattaa lähteä tärkeimmistä asioista eli itsestäsi, lapsista ja perheestä. Parhaat voimavarat saat läheisyydestä ja läsnäolosta perheessä.
Onhan tutkittukin, ettei lasten odotukset ole suurensuuria, kunhan saa touhuta perheen kanssa. Äidiltä ei odoteta mitään 24/7 riittävyyttä joka suuntaan.
Karsi turhat tempaukset, anna aikaa oleilulle. Laiskottelu paitsi antaa voimia, lisää huumorintajua ja hyväntuulisuutta ja inspiroi.
Lisää sitten aktiviteetteja voimien mukaan, jos syntyy jokin ohittamaton inspiraatio.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla