Kuvat
Getty images
"Ensi kesänä olisimme juhlineet 30-vuotishääpäiväämme. Luulin kaiken olevan hyvin", lukijamme kertoo.
"Ensi kesänä olisimme juhlineet 30-vuotishääpäiväämme. Luulin kaiken olevan hyvin", lukijamme kertoo.

”Yhtäkkiä koko elämäni muuttui ja joudunkin viettämään vanhuuden yksin. Se tuntuu turvattomalta. Minulta vietiin yhtäkkiä kaikki arvo pois”, lukijamme aprikoi.

Kolme kuukautta sitten mieheni ilmoitti yllättäen haluavansa erota. Ensi kesänä olisimme juhlineet 30-vuotishääpäiväämme. Luulin kaiken olevan hyvin. Kaksi vuotta sitten muutimme miehen työn perässä toiselle puolelle Suomea. Mukanamme muutti myös kotona asuva nuorin lapsi. Minä jätin oman työni, joka ei ollut minulle niin tärkeää, ja lapsellakin muuttuivat koulu ja kaverit.

Mies sanoi erohalunsa syyksi sen, että kanssani ei ole enää hauskaa. Hän ei vaikuttanut olevan erityisen pahoillaan tai liikuttunut. Olin shokissa ja halusin tietysti tietää enemmän. Eihän suhdetta voi päättää näin.

Mies sanoi, että on löytänyt toisen, jonka kanssa on hauskaa, jonkun ”fiksun ihmisen”. Hän ei voinut kertoa tästä ihmisestä enempää, koska ”ei halua loukata” tuota uutta osapuolta. Hän ei kertonut, missä on tuon uuden naisen tavannut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt mies on muuttanut pois ja elää jo tämän uuden naisen kanssa. Hän sanoo, että on onnellisempi kuin koskaan ja että hänellä on puhdas omatunto, kun on kertonut asiasta minulle. En saa syötyä enkä tiedä, miten pärjätä eteenpäin. Lapsilla ja ystävillä on omat elämänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtäkkiä koko elämäni muuttui ja joudunkin viettämään vanhuuden yksin. Se tuntuu turvattomalta. Minulta vietiin yhtäkkiä kaikki arvo pois. Hävettääkin, vaikka lapset sanovat, ettei minulla ole mitään syytä hävetä. Haluaisin kuulla kokemuksia siitä, voiko erosta selvitä koskaan, kun takana on pitkä liitto ja toinen pettää.

Miisa

Millaisia ajatuksia kirje herätti? Keskustele alla kommenttikentässä tai lähetä sähköpostia ihmisten.kesken@sanoma.com. Sähköpostiin voit lähettää myös kirjeen omasta aiheestasi. Lehdessämme julkaistujen kirjeiden lähettäjien kesken arvomme uutuuskirjoja. 

En ole eronnut, joten toivottavasti joku sen kokenut vielä tukee sinua täälläkin. Ajattelin vain, että ehkä silti kykenen vinkkaamaan jotain, mikä voisi sinua auttaa pahimman kriisin yli. Isäni kuoli viisi vuotta takaisin tapaturmaisesti yhdessä silmän räpäyksessä, minkä jälkeen äitini joutui 35 aviovuoden jälkeen myös aloittamaan aivan alusta. Yhteiset eläkepäivät olikin yllättäen peruttu. Myös hän eli kriisiä tietenkin surun ja ikävän taakoittamana, mutta myös epäuskoisena siitä että yhteisten eläkesuunnitelmien alta olikin yllättäen vedetty matto alta. Hän aloitti muutama kuukausi tapahtuneen jälkeen vertaistukiryhmässä ja on sen avulla noussut sen verran tapahtuneen yläpuolelle mikä on tarpeellista. Sinulla on tietenkin eri tilanne, joudut elämään tietämättömyydessä perustelluista syistä, mutta mietin, että ehkäpä voisit hyötyä terapiasta tai vertaistukiryhmästä? Pääsisit edes jotenkin ryömien alkuun, saisit tehtävän joka auttaisi sinua pikku hiljaa eteenpäin. Tässä myös linkki minkä löysin: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/30/selviytymispolku-juuri-eronneelle 

Jos et tiedä miten pärjäät, voit varata ajan esimerkiksi kunnan talous- ja velkaneuvojalle joka auttaa suunnittelemaan taloutta yhdessä sinun kanssasi (palvelu on maksuton). Myös aikuisosiaalityöstä voi pyytää apua ja palveluohjaaja tulee kartoittamaan tilannettasi ja neuvomaan eteenpäin, jos sellaiselle on mielestäsi tarvetta (myös tämä on maksutonta). Ennen kaikkea, syöminen on elintärkeää jotta ihmisellä pysyisi mieli matkassa mukana, vaikka heikostikin. Yritä syödä vaikka väkisin, käy pihalla edes pienellä kävelyllä ja nukut paremmin. Elämän perusedellytykset ovat kuitenkin yksinkertaiset; ravinto, lepo, lämpö. 

Myös kirkosta saa apua jos tuntuu ettei jaksa, Jumala kyllä jaksaa sinua ja murheitasi kantaa. Voimia sinulle koettelemuksiisi.

  • ylös 23
  • alas 0

No niin se aluksi tuntuu, että elämä loppuu siihen, mutta se ei pidä paikkaansa. Elämä voittaa ja halutesssasi löydät varmasti uuden kumppanin. Ja vanhuuteen on sinulla varmasti matkaa. Vuosi siinä menee, mutta sitten valoa kohti. Tsemppiä...Keskity nyt olennaiseen ja muista että demonit eivat Ingmar Bergmanin mukaan pidä raittiista ilmasta...😁

  • ylös 14
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla