
Hauskoissa karkkipullissa yhdistyvät joulun perinteiset maut kaneli ja vihreät kuulat. Näitä pullia rakastavat mummit ja muksut!
Kun joululeipojaisten teemaväri on joulukuusenvihreä, sujautetaan perinteisten ässäpullien kierteisiin tietysti vihreitä kuulia.
Kaunis kiemurainen muoto on tuttu Lucia-pullista, mutta makuna on tällä kertaa sahramin ja rusinoiden sijaan kaneli ja marmeladi.
Vihreiden kuulien sijasta voit koristaa pullaässät Finlandia-marmeladikuulilla, niin saat iloisen kirjavia joulupullia.
Näitä leipojaisia ja leivonnaisia rakastavat niin mummit kuin muksutkin!
Marmeladipullaässät
12 kpl | 30 min + 1 tunti
3 dl täysmaitoa
25 g tuorehiivaa
1½ dl sokeria
½ tl suolaa
100 g voita
n. 8 dl vehnäjauhoja
Täyte
1 prk (200 g) Valio kanelikreemiä
12 vihreä kuula -karamellia
Pinnalle
muna
(tomusokeria)
Lämmitä maito 40-asteiseksi eli hiukan kädenlämpöä kuumemmaksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja suola.
Pehmennä voi mikroaaltouunissa. Lisää maitoseokseen puolet jauhoista. Alusta taikinaa 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja notkea voi. Vaivaa taikinaa vielä vähintään 5 minuuttia, kunnes taikina irtoaa käsistä. Nostata taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinaa jauhoja apuna käyttäen. Kauli taikinalevy, joka on kooltaan 50 x 35 cm. Levitä levylle kanelikreemi. Taita taikinalevy kahtia kokoon 25 x 35 cm. Leikkaa taikinasta pitsaleikkurilla tai veitsellä 2–3 cm leveitä nauhoja. Levystä tulee noin 12 nauhaa.
Kiepauta nauhat S-kirjaimen muotoon leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Kohota pullia 20 minuuttia. Kuumenna samalla uuni 225 asteeseen.
Halkaise vihreät kuulat veitsellä. Voitele kohonneet pullat munalla. Paina kuulan puolikkaat pyöreä puoli ylöspäin syvälle kierteisiin.
Paista pullia noin 10 minuuttia. Siivilöi hiukan jäähtyneiden pullien pinnalle tomusokeria.
Muutkin joulun hittileivonnaiset, esimerkiksi helpot piparkakkudonitsit ja upean glögi-päärynäpiiraan, löydät Kodin Kuvalehdestä 22/2021. Voit lukea jutun myös Digilehdistä.