Ruiskorppujauhoista ja voinokareista laatikon pinta saa rapean kuorrutuksen.
Ruiskorppujauhoista ja voinokareista laatikon pinta saa rapean kuorrutuksen.

Lapsena meillä oli aina välillä uunivuokaa, jossa puuroriisin joukkoon oli sekoitettu tonnikalaa. Ruoka oli äitini lemppari, jota hän oli syönyt jo lapsuudenkodissaan. Perheemme tykästyi ruokaan uudelleen, kun tein sen lämminsavulohesta.

Aina välillä lapsuuteni ruokapöytään ilmestyi uunivuoka, joka sai äitini silmät loistamaan. Laatikossa oli puuroriisiä, tonnikalaa, kuivattua tilliä ja muna-maitoa.

Muistan, miten kilpailimme äitini kanssa siitä, kumpi sai kaapia päälle muodostuneen maitokalvon. Senkin muistan, ettei isäni niin välittänyt tästä ruuasta. Riisivuokaa syötiin silti usein, koska ruoka oli äitini lemppari, jota hän oli syönyt jo omassa lapsuudessaan.

Lämminsavulohi ja tuore tilli päivittävät ruuan tähän hetkeen.

Aikuisena olen suhtautunut ruokaan hieman epäillen, koska riisipuuron yhdistäminen suolaiseen kalaan ei ole houkutellut. Tämä on kummallista, sillä perheemme on erilaisten risottojen ja uuniriisiruokien suurkuluttaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sain vihdoin palautettua unholaan painuneen ruuan arkiruokalistallemme, kun tein vuoan lämminsavulohesta ja tuoreesta tillistä. Pinnan kuorrutin rapeaksi ruiskorppujauhoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nopeammin valmista valmiiksi keitetystä riisistä

Resepti on helppo: ensin keitetään puuroriisi lähes kypsäksi.  Riisi, lohi ja tilli sekoitetaan ja joukkoon lisätään muna-kerma. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja ja voinokareita ja sitten vain tunniksi uuniin. Ennen syömistä laatikon kannattaa antaa vetäytyä hieman, jotta maut tasaantuvat.

Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Se onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä. Jos riisin keittää etukäteen, ruoka valmistuu hieman nopeammin. Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.

Laatikon loppu maistuu lohipiirakan täytteenä

Jos laatikkoa jää yli, saa siitä kätevästi piirakan täytteen. Omaan jämäpiirakkaan lisäsin kaksi keitettyä kananmunaa ja pilkoin joukkoon hieman graavilohta. Täytteen levitin isoksi kaulitun voitaikinalevyn päälle ja taitoin osan levystä täytteen päälle kanneksi.

Tee lohi-riisilaatikko tällä reseptillä!

Nam

Meillä äiti teki sei-riisilaatikkoa, hyvää sellaista. En ole ikinä kuullut, että kukaan muu olisi tehnyt vastaavaa outoa ruokaa. Ilmeisesti tämä ruokalaji on kuitenkin olemassa ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla