Tofukinkussa parasta on kiiltävä karamellisoitunut pinta.
Tofukinkussa parasta on kiiltävä karamellisoitunut pinta.

Kasvissyöjän joulupöydän kunkku on näyttävä tofukinkku. Sekasyöjäkin syö tofua hyvällä halulla, kun marinadissa maistuu savu ja pinta on viimeistelty raikkaan appelsiiniseksi.

Olen sekasyöjä, mutta voisin hyvin kuvitella syöväni joulupöydässä kasviskinkkua. Haluan siksi kokeilla, miltä tofukinkku maistuisi laatikoiden ja rosollin kaverina – mutta millainen tofukinkku olisi paras ja helpoin tehdä?

Tästä kinkusta selviää jokainen, koska reseptiä on helppo seurata ja raaka-aineet tuttuja.

En ole koskaan käsitellyt tofua, joten tarvitsen neuvoja. Pelastus löytyy Elina Innasen Vegaanin Joulukirjasta, josta löytyy oivia korvikkeita perinteisille jouluruuille: on porkkanalohta, uuniviikunoita, kaurakermalla muhitettua bataattilaatikkoa sekä kaksi kinkkuvaihtoehtoa: seitankinkku sekä appelsiiniglaseerattu tofukinkku, jonka raaka-aineet ovat tuttuja ja helposti saatavilla. 

Olen myös varma, että appelsiinimarmeladia sisältävä glaseerauskastike tekee tofusta ihanan karamellisoituneen. Savumarinadi takaa sen, että tofu saa kunnolla makua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marinoi aatonaattona ja paista aattona

Tofukinkun tekemiseen tulee varata kaksi päivää aikaa. Ensimmäisenä päivä tofu marinoidaan ja toisena paistetaan ja glaseerataan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjeessa kehotetaan käärimään tofu talouspaperiin ja keittiöpyyhkeeseen puoleksi tunniksi ennen marinointia. Se kannattaa, sillä tofusta lähti tuossa ajassa yllättävän paljon nestettä. Lopputulos oli valutuksen ansiosta varmasti kiinteämpi mitä se olisi ollut suoraan paketista. Myös marinadi imeytyy tofuun paremmin, kun pinta on kunnolla kuiva.

Halusin käyttää kotoa löytyviä raaka-aineita mahdollisimman paljon, joten korvasin marinadin tamarin eli gluteenittoman soijan tavallisella soijakastikkeella ja vaahterasiirapin tilalla käytin tavallista tummaa siirappia.

Savuaromista ja savupaprikasta tulee voimakkaan savuinen maku. Vähennä marinadista toinen, jos pidät miedommasta mausta.

Marinadissa on sekä nestemäistä savuaromia että savustettua paprikajauhetta. Jätin itse savuaromin kokonaan pois ja vähensin myös paprikajauheen määrää. Siitä huolimatta tofusta tuli hyvin savuinen. Kannattaa siis miettiä, miten savuisesta mausta tykkää ja säätää aineksia sen mukaan.

Glaseerauskastikkeessa hyödynsin jääkaapista löytyvää appelsiini-inkiväärimarmeladia, mikä sopi kastikkeeseen hyvin. Marmeladi sisälsi runsaasti appelsiinikuorta ja inkiväärisattumia, ja ne vain paransivat tofun suutuntumaa.

Parasta tofukinkussa on kiiltävä ja karamellisoitunut pinta

Valmis tofukinkku näyttää aivan grillatulta lihalta. Viipaloitunakin tofukinkku muistuttaa erehdyttävästi lihaa, vaikka väri on hieman vaaleampi. Rakenne on ilahduttavan kiinteä.

Tärkeintä on kuitenkin maku, ja se on tässä tofukinkussa erinomainen.

Makutuomarina toimiva mies on utelias ja haluaa maistaa lopputulosta heti. Ensimmäinen siivu menee kahdella haukulla alas ja arvio on myönteinen: hyvin savuinen, makea, mutta silti suolainen. Tofun pinta on kiiltävä ja karamellisoitunut. Parhaita ovat ne palaset, joissa maistaa myös inkiväärin.

Mies syö kinkkua perinteisesti ruisleivän päällä sinapin kera ja tapa toimii myös tofukinkulla. Sinappi antaa makuun sopivasti potkua ja ruisleipä tasapainoittaa savua.

Sama marinadi sopii myös lihalle – tuplaa määrät ja ilahduta samalla makumaailmalla kasvis- ja sekasyöjää

Glaseerauskastike on todella maukasta, raikasta, makeaa ja pippurista yhtä aikaa. Alankin herkutella ajatuksella, että käyttäisin samaa kastiketta myös esimerkiksi nyhtöpossulle. Myös savumarinadin makumaailma tuntuu sopivalta possunlihalle.

Samaa marinadia ja glaseerauskastiketta voi siis käyttää sekä tofulle että nyhtöpossulle. Miten kätevää erityisesti joulupöydässä, jossa istuu sekä kasvis- että sekasyöjiä. Samalla vaivalla ja samoista aineksista syntyy kaksi erinomaista pääruokaa.

Tee savumarinoitu tofukinkku tällä reseptillä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla