Tomusokerihuntu antaa piparikuuselle talvisen ilmeen.
Tomusokerihuntu antaa piparikuuselle talvisen ilmeen.

Jos piparitalo meinaa mennä pipariksi, vaihda talonrakennus helppoon piparikuuseen. 

Oletko jo tutustunut suloisiin piparikuusiin? Itse törmäsin kuuseen vasta tänä jouluna ja ihastuin saman tien.

Suurin syy on helppous: yksinkertaisinkin piparitalo vaatii kärsivällisyyttä, mutta kuusen rakentaa nopeasti erikokoisista tähtipipareista. 

Piparikuusessa ei tarvitse miettiä sopivatko osat yhteen.

Kuusessa on muitakin etuja talonrakentamiseen verrattuna:

Ei tarvitse jännittää, miten osat sopivat yhteen. Ei haittaa, vaikka piparit vähän leviäisivät pellille – lopputulos on silti kaunis. Ei tarvitse tehdä pikeeriä eikä sulattaa sokeria, koska (kaupan) tomusokerikuorrutus riittää pitämään osat yhdessä. Tähtiä ei edes tarvitse kiinnittää toisiinsa vaan ne voi vain pinota rennosti päällekkäin – näin ne on helpompi poimia syötäväksi. Muottejakaan ei tarvita! Riittää, kun käytössä on riittävän paksu pahvinpala. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi tähti riittää: leikkaa kierros kierrokselta pienemmäksi

Kuusen idea on yksinkertainen: tehdään kasa erikokoisia pipareita ja pinotaan ne päällekkäin.

Helpointa on leikata pahvista ensin isoin tähti ja pienentää sitä kierros kierrokselta. Valmiit tähdet koristellaan, ja kun koristelut ovat kuivuneet, ne liimataan kerroksittain isoimmasta tähdestä pienempää. Lopuksi kuusen päälle sirotellaan tomusokeria lumeksi – ja toki sillä voi peittää myös vähän kärähtäneet sakarat... 

Näin onnistut:

Yhteen isoon, noin 30 senttiä korkeaan kuuseen tarvitset puoli kiloa piparitaikinaa. Tähtiä tarvitaan 18–20 kappaletta. Kuudesta erikokoisesta tähdestä tulee kauniin symmetrinen kuusi, kun jokaista kokoa tehdään 2–4 kappaletta.

Vapaalla kädellä piirretyt tähdet tekevät kuusesta sympaattisen.

Piirrä pahville tähti, jonka pisin reuna on noin 15 senttiä. Tee tämän kokoisia tähtiä kolme. Leikkaa sen jälkeen tähden jokaisesta sivusta noin puolen sentin kaistale, ja tee tästä koosta myös kolme tähteä. Jatka tähden pienentämistä, kunnes jäljellä on noin 4 cm x 4 cm:n pala. Yläosan tähtiä riittää kaksi samaa kokoa. Tee lopuksi latvakuusi.

Koristele tähdet kokonaan, vaikka niistä näkyvätkin vain sakarat – kuusi syödään tähti kerrallaan

Samankokoiset tähdet kannattaa paistaa samalla pellillä. Jos haluat säästää aikaa, paista tähdet samaan aikaan ja nouki pienimmät uunista, kun ne ovat paistuneet ja jatka muiden tähtipiparien paistamista.

Jäähdytä piparit ennen koristelua. 

Tähdistä jäävät näkyviin vain sakarat, mutta piparit kannattaa koristella kokonaan, jotta yksittäisen tähtipiparin syöminen on myös elämys. Koristeiksi sopivat erilaiset rakeet, sokerilumihiutaleet, karkit ja suklaa. Anna koristeiden kuivua ennen kuin kokoat kuusen.

Jos kuusi syödään saman tien, voi tähtipiparit vain pinota päällekkäin.

Piparikuusen kokoamisessa voi käyttää kaupan valmista tomusokerikuorrutetta, koska liiman ei tarvitse pitää koossa pystysuoria osia. Pursota kuorrutetta tähden keskelle mahdollisimman korkeaksi keoksi ja paina päälle toinen tähti. Jatka, kunnes kuusi on valmis. Muista katsoa kuusta eri puolilta, jotta siitä ei tule vino.

Jos kuusta ei tarvitse siirrellä, voi tähdet pinota päällekkäin ilman liimaamista. Tämä tapa on kätevä, kun kuusi syödään saman tien.

Vinkki!

Makupiparit sopivat kuusen rakentamiseen. Mausta pakastepiparitaikina esimerkiksi inkiväärinpaloilla tai suklaalla. Hauska idea on tehdä jokaisesta piparista hieman erimakuinen. Niksit makupipareiden tekemiseen löydät tästä:

Tomusokerin lisäksi kuusi saa valkoisen lumipeitteen kookoshiutaleista.

Jos haluat käyttää koristeiden ja tähtien kiinnittämiseen pikeeriä, tee se tällä ohjeella:

Sisältö jatkuu mainoksen alla