
Arttu Hartikainen voitti Kodin Kuvalehden täytekakkukilvan toukokuussa 2005. Tässä herkullinen resepti toiveuusintana.
Mikä makuelämys! Arttu Hartikaisen huurrettu limetti-kinuskisydänkakku hurmasi Kodin Kuvalehden täytekakkukilvan tuomariston toukokuussa 2005. Kakku valittiin kotileipureille suunnatun kisan parhaaksi 145 tarjokkaan joukosta. Se oli raikas yhdistelmä limettikiisseliä, vadelmaista rahkavaahtoa ja valkosuklaata. Reseptin voit katsoa tämän jutun lopusta.
”Kiinnostus keittiöhommiin heräsi armeija-aikoina, kun olin talousaliupseerina Merisotakoulussa. Siellä opin niksejä ja kikkoja ammattikokeilta”, silloin 24-vuotias, luokanopettajaksi opiskellut Arttu kertoi lehdessämme.
Leipätyönsä Arttu on sittemmin tehnyt opetuspuolella, mutta kakkukisamenestys on huomioitu myös yllättävissä tilanteissa, kuten työhaastattelussa. Vuonna 2017 Arttu valittiin myös Koko Suomi leipoo -ohjelman salmiakkijakson tähtileipuriksi.
Arttu leipoo yhä viikoittain. Jäljet siivoaa se, joka ensimmäisenä ehtii.
”Nautin leipomisesta, koska siinä saa käyttää luovuutta ja kokeilla uutta. Lapset ovat kiitollinen mutta vaativa koeyleisö”, Arttu kertoo nyt.
Synttärikakkunsa lapset saavat aina toivoa itse, ja ne suunnitellaan yhdessä isän kanssa.
Uudessa Kodin Kuvalehdessä 5/2022 Arttu Hartikainen esittelee kotinsa. Miltä näyttää leipurin keittiö? Miten viisihenkinen perhe pitää järjestystä yllä? Tilaajana voit lukea jutun myös Digilehdistä.
Huurrettu limetti-kinuskisydänkakku
POHJA:
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
LIMETTIKIISSELI:
2 dl vettä
1 dl sokeria
2 kananmunankeltuaista
1½ rkl perunajauhoja
2 limettiä
ripaus vihreää karamelliväriä
RAHKAVAAHTO:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
125 g rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g (pakaste)vadelmia
1 dl valmista vadelmahilloa
KOSTUTUS:
½ –1 dl kevyesti sokeroitua sitruunamehua
KUORRUTUS:
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
KORISTEEKSI:
1 dl kookoshiutaleita
160 g valkosuklaata rouhittuna
Vinkki! Voit koristella reunat myös pelkällä kermavaahdolla.
- Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan.
- Voitele ja korppujauhota sydänvuoka, kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Kumoa kakku ja jäähdytä.
- Leikkaa pohja kolmeksi (tai halutessasi neljäksi) levyksi.
- Valmista limettikiisseli. Mittaa vesi, sokeri, keltuaiset ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua hetki. Ripottele sokeria pinnalle ja jäähdytä. Mausta limeteistä puristetulla mehulla ja niiden kuoriraasteella. Vatkaa sileäksi. Lisää ripaus karamelliväriä.
- Valmista rahkavaahto. Valuta rahkaa siivilässä 15 minuuttia. Vaahdota kerma, lisää joukkoon valutettu rahka ja sokeri. Lisää halutessasi vaniljasokeria.
- Sekoita kiisseli rahkavaahtoon. Vatkaa sileäksi ja laita jääkaappiin.
- Sulata vadelmat mikroaaltouunissa. (Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, kuumenna ne kunnolla ennen käyttöä ja jäähdytä.) Sekoita joukkoon vadelmahillo.
- Kostuta kakku kevyesti sitruunamehulla.
- Levitä kahdelle levylle ensin vadelmahilloa, sitten limettivaahtoa ja kokoa kakku. Laita se jääkaappiin vetäytymään. Parhaalta kakku maistuu oltuaan jääkaapissa useamman tunnin. Mikäli valmistat kakun edellispäivänä, kokoa se tuorekelmulla vuorattuun vuokaan ja säilytä jääkaapissa. Kuorruta ennen tarjoilua.
- Rouhi kuorrutuksen valkosuklaa veitsellä. Sekoita kerma, siirappi ja sokeri kattilassa. Keitä kinuskia hiljalleen välillä sekoittaen 15–20 minuuttia, kunnes tippa jähmettyy kylmään veteen. Sulata lopuksi valkosuklaarouhe kinuskiin. Anna kinuskin vetäytyä ja jähmettyä hieman.
- Rouhi koristeluun varattu valkosuklaa pieniksi murusiksi ja sekoita kookoshiutaleiden joukkoon.
- Kaada kinuski kakun päälle ja anna valua reunoille. Nostele valunutta kinuskia veitsellä takaisin reunoille.
- Painele kookosseosta reunoille huurteeksi rivakasti, koska kinuski jähmettyy nopeasti.
- Tarjoile kakku jääkaappikylmänä.