6–8 annosta
600 g naudan ulkofileetä
200 g porsaan ulko- tai sisäfileetä
2 porkkanaa
3–5 valkosipulinkynttä
200 g tuoreita herkkusieniä
öljyä paistamiseen
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
vettä
Lisäksi
1 tlk (400 g) ruskeita papuja vedessä
1–2 dl hillosipuleita
chilikastiketta maun mukaan
---
1. Leikkaa liha kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat sekä valkosipulit. Puhdista sienet ja paloittele tarvittaessa. Ruskista lihat paistinpannulla muutamassa erässä ja laita pataan. Ruskista porkkanapalat ja valkosipulinkynnet kevyesti. Paista herkkusienet ja kumoa lautaselle odottamaan.
2. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada vesi pataan. Lisää vettä pataan niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Hauduta uunissa 2–6 tuntia kannen alla.
3. Lisää pataan kypsymisen loppuvaiheessa herkkusienet, valutetut pavut ja hillosipulit. Mausta chilikastikkeella. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä tai uunissa kypsytettyjä kuoriperunoita, puolukkahilloa ja porkkanaraastetta.
Vinkki! Korvaa säilötyt pavut pakastetuilla vihreillä pavuilla. Anna jäisten papujen kuumentua 5 minuuttia padan seassa.
Teksti Marita Suontausta, kuva Elvi Rista, ohje Jyri Juutilainen, Kouvola