Uskaltaisiko? Kannattaisiko? Ehkä! Jos ajatus käsityöyrityksen perustamisesta houkuttaa, asiantuntijan mukaan nyt saattaisi olla oikea aika.

Ajatus on ihana ja kutkuttava. Jos olisi oma pieni verkkokauppa, jossa voisi myydä omin käsin rakkaudella tehtyjä asioita. Omassa tahdissaan, omilla ehdoillaan.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen antoi kahdeksan vinkkiä haaveilijoille.  Ensin pitää olla rohkea, sitten realisti  - ja sen jälkeen pitää vain uskaltaa levittää siivet.

 

1. Selvitä motiivisi

Aivan ensimmäisenä on hyvä pohtia, roihuaako sydämessäsi todellinen palo yrittäjyyteen vai oletko esimerkiksi vain epämääräisellä tavalla tyytymätön elämääsi. Kuinka hyvin kestät yrittäjän työhön kuuluvaa epävarmuutta ja yllätyksellisyyttä? Käytännössä yrittäjyys on elämäntapa, ja sitä pitää rakastaa. Vaikka yrittäjä voi pitää kesälomaa, yrittäjyydestä ei voi lomailla. Moni yllättyy ymmärtäessään, kuinka sitovaa yrittäjyys on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ole kriittinen

Omaa liikeideaa ja tuotteita on uskallettava tarkastella kriittisesti. Vaikka ystävät ja tuttavat ehkä rakastavat neulomiasi sukkia, he muodostavat harvoin riittävän suurta asiakaskuntaa ainakaan täyspäiväiselle yrittäjyydelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Erotu muista

On mahtavaa, että verkkokauppa ja sosiaalinen media tuovat kansainväliset markkinat pienenkin yrityksen ulottuville. Toisaalta nyt, kun mahdollisuus on kaikilla, haasteena on erottautuminen. Kuinka juuri sinut ja tuotteesi löydetään lukuisten samankaltaisten joukosta? Suomalainen ja skandinaavinen käsityö kiinnostavat tällä hetkellä maailmalla, mutta menestykseen tarvitaan erottuva ja oikein hinnoiteltu tuote.

4. Pane persoona peliin

Moni pitkään käsityöalalla toiminut on eläköitynyt ja eläköitymässä lähivuosina. Samaan aikaan alalle on tullut uusia, nuoria yrittäjiä, joilla on hyvin erilaiset lähtökohdat ja tavoitteet yrittäjyydelle. Yrittäjät ovat aina olleet todellisia tuhattaitureita, eivätkä vaatimukset osaamiselle ole tulevaisuudessa ainakaan vähäisemmät. Asiakkaat ovat kiinnostuneita tekijöistä ja tarinoista tuotteiden taustalla. Peliin on nyt laitettava koko persoona.

5. Verkostoidu

Kannattaa käydä käsityöalan tapahtumissa tai messuilla miettimässä, mikä on oman liikeidean erityinen juttu. Yrittäjyyden arjessa tukea voi löytää myös esimerkiksi Suomen Yrittäjänaisista sekä Suomen Yrittäjistä. Muista lähipiirikin. Usein yrittäjyys on tavalla tai toisella koko perheen projekti. Siksi on tärkeää, että yrittäjällä on takanaan myös läheisten tuki ja hyväksyntä.

6. Suunnittele ja laskelmoi

Huolellinen pohjatyö helpottaa riskien kartoittamisessa. Vaikka into yrittäjyyteen olisi kova, kannattaa lukuja tarkastella kriittisesti. Kun pohjatyöt on tehty huolellisesti, voit päästää yrittämisen palon valloilleen ja nauttia siitä, mitä teet.

7. Ole rohkea realisti

Kannattaa pohtia, onko unelmasi sellainen, jonka tavoittelematta jättäminen kaduttaa myöhemmin. Muista, että usein unelmat yllättävät ja vain harvoin ne toteutuvan juuri sellaisina kuin niistä haaveilee. Unelmien tavoittelu ja hullun rohkeus ovat kaksi eri asiaa. Kaikki uusi on kuitenkin elämän rikkautta.

8. Nauti!

Käsityöyrittäjänä saat toteuttaa työssäsi päivittäin omaa intohimoasi, olipa se sitten villasukkien neulomista, lastenvaatteiden ompelemista tai posliininmaalausta. Työskentelet samanhenkisten asiakkaiden kanssa ja todennäköisesti saat heiltä myös kiitosta. Voit toimia itsenäisesti ja omien päätöstesi pohjalta sekä yhdistää työn ja perhe-elämän joustavasti. Parhaimmillaan aloitat jokaisen päivän hymyillen: tänäänkin saan tehdä juuri tätä!
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla