Minulle on vähän epäselvää silitettävän tukikankaan käyttö, miksi sitä tarvitaan? Miten osaan valita kuhunkin työhön sopivan laadun ja mihin sitä pitää laittaa?
Kysyy Kirsi Järvenpäästä.

Tukikangas on tärkeä materiaali siistin ja laadukkaan lopputuloksen saamiseksi. Sitä käytetään estämään kankaiden venymistä, tukemaan heikkoja paikkoja ja ryhdistämään esim. kauluksia. Se estää myös saumanvarojen läpikuultamista.   

Valitse silitettävä tukikangas kankaan laadun mukaan. Käytä ohuille kankaille ohutta ja notkeaa tukikangasta ja paksulle kankailla tukevampaa. Neulostukikangas sopii neulosten lisäksi ohuille kudotuille kankaille esim. silkeille. Edullisempi kuitutukikangas sopii sisustukseen ja peruspuuvillakankaisiin. Jos olet epävarma oikeasta laadusta, tee pieni kokeilu.

Tukikangasta tarvitaan aina

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • päällimmäisiin kauluksiin
  • kaikkiin alavaroihin
  • vyötärökaitaleisiin
  • taskunsuille
  • tueksi aukileikattaviin taskuihin
  • napinläpien ja sirkkojen kohdille
  • neuloskankaissa olkasaumojen tueksi
  • hyvin istuvissa jakuissa ja takeissa voi olla hyvä tukea kädentiet ja olkalinja tai jopa koko etukappale
  • kirjonnan tai brodeerauksen alle

Yleensä tukikankaan vaativat kohdat mainitaan ohjeessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukikangas kiinnitetään kankaan nurjalle puolelle. Valitse sen väri (musta tai valkoinen) kankaan tummuuden mukaan.

Jos tukikankaan on tarkoitus estää venymistä, leikkaa se saumanvaroihin asti. Kauluksissa ja kaarissa, jotka käännetään ompelun jälkeen, tukikangas on hyvä leikata ilman saumanvaroja, jottei se paksunna reunoja turhaan. Leikkaa tukikankaat aina kaavan avulla.

Yleensä tukikangas kestää kahden pisteen silittämisen, mutta huomioi myös kankaan kestämä silityslämpö. Laita tukikankaan ja raudan väliin silkkipaperi, jottei tukikankaan liimaa tartu raudan pohjaan. Silitä tukikangas kiinni painamalla rautaa paikoillaan noin 10 sekuntia. Isoissa kappaleissa aloita kiinnittäminen kankaan keskeltä. Älä käytä höyryä. Anna kappaleen jäähtyä ennen ompelua.

Jos kiinnittäminen meni pieleen, voit lämmittää tukikankaan uudelleen silittämällä ja vetää se heti irti. Kankaaseen tosin jää herkästi liimapisteitä ja tukikangas on leikattava uudelleen.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla