Talvella nukuin huonommin kuin keväällä, Emma näkee puhelimesta. Nukkumaanmeno ennen kello 23:a on onnistunut hyvin.
Talvella nukuin huonommin kuin keväällä, Emma näkee puhelimesta. Nukkumaanmeno ennen kello 23:a on onnistunut hyvin.

Mirka Monni osti aktiivisuusrannekkeen kolme vuotta sitten ja jäi heti koukkuun. Ranneke kannustaa liikkumaan ja kerää tietoa Mirkan jokaisesta viikosta.

41-vuotias vanhusten palvelutalon yöhoitaja Mirka Monni asuu Helsingissä puolisonsa Karrin ja lastensa Aamun,11, ja Aatoksen, 7, kanssa. 

"Vau, mikä kello!"

Leikkipuistossa vieras äiti ihailee mustaa, sileää ranneketta Mirka Monnin ranteessa. Se näyttää kauniilta kellolta, mutta oikeasti ranteessa on paljon enemmän: Mirkan aktiivisuusranneke, jota hän ei riisu oikeastaan koskaan - ei saunassa, ei suihkussa eikä nukkuessakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Aktiivisuusranneke on arkeni mittaaja ja vakiokoruni. Se on minulle kokoaan suurempi, koska se on niin tärkeä ja täynnä tietoa elämästäni", Mirka sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisen mittaajansa Mirka hankki kolme vuotta sitten. Hän jäi heti koukkuun lukemien seuraamiseen.

"Tykkään vempaimista. Oli kiehtovaa seurata, tuliko käveltyä päivässä suositellut 10 000 askelta ja sainko ikäni, painoni ja kuntoni mukaan määritellyn aktiivisuustavoitteen täyteen joka päivä."

Nykyinenkin mittari on hyvä, mutta Mirka haaveilee jo uudesta.
Nykyinenkin mittari on hyvä, mutta Mirka haaveilee jo uudesta.

Mittarista Mirka näki, miten kävi: töissä aktiivisuustavoite täyttyi, vapaalla ei. Mirka tekee vuorotyötä yöhoitajana vanhusten parissa. Työviikoilla hän polkee töihin 12 kilometriä säässä kuin säässä, vuoden ympäri.

"Ensimmäinen mittarini mittasi vain askelia. Tajusin nopeasti, että mittari oli vaihdettava malliin, joka ei laske pelkkiä askelia aktiivisuudeksi vaan mittaa liikkumista laajemmin, myös sykettä ja matkan pituutta vaikka pyöräillessä."

Kesällä Mirka jaksaa pyöräillä huvin vuoksi, räntäkelillä aktiivisuusrannekkeen lukemien takia.
Kesällä Mirka jaksaa pyöräillä huvin vuoksi, räntäkelillä aktiivisuusrannekkeen lukemien takia.

Tuhat prosenttia, överit

Aktiivisuus 95 prosenttia, syke 135. Suunnilleen niin ranneke kertoo Mirkalle, kun hän on aamulla yövuoron jälkeen polkenut töistä kotiin. Lukemat kannustavat jatkamaan työmatkapyöräilyä silloinkin, kun räntää tuiskuttaa vaakasuoraan pilkkopimeässä.

"Nyt kesällä kelpaa polkea, mutta välillä vuoden ympäri pyöräily on ihan hirveää. Toisaalta silloin on reteä fiilis, kun päivän aktiivisuusprosentti on illan pyörälenkin jälkeen 350. Kerran poljin 80 kilometriä Karkkilaan, ja mittarin aktiivisuuslukema sille päivälle oli tuhat prosenttia. Silloin meni vähän överiksi."

"Ranneke kertoo, millaiset juoksuharjoitukset tänään pitäisi olla ja muistuttaa myös venyttelyistä."

Aktiviisuusranneke sai Mirkan innostumaan myös uudesta lajista, juoksusta. Sillä saisi askelia kasaan ja sykettä sekä kuntoa ylös. Aloitus kaksi vuotta sitten oli tuskaa: sata metriä tuntui ponnistukselta. Edistyminen oli kuitenkin nopeaa.

"Nyt treenaan elämäni ensimmäiselle puolimaratonille rannekkeeseen ladatun valmennusohjelman avulla. Ranneke kertoo, millaiset juoksuharjoitukset tänään pitäisi olla ja muistuttaa myös venyttelyistä."

Mielessä on jo seuraava, entistä enemmän kertova aktiivisuusmittari. Siitä pitää löytyä GPS-satelliittipaikannus, sillä Mirka haluaa metrintarkkaa tietoa juoksureiteistään.

Rannekkeista on ollut niin paljon iloa ja hyötyä, että vuosi sitten Mirka osti äidilleen aktiivisuusmittarin äitienpäivälahjaksi. Seuraavat viikot puhelin soi usein.

Mirka polkee, ranneke mittaa.
Mirka polkee, ranneke mittaa.

"Aluksi olin äidin tukihenkilönä, kun hän opetteli käyttämään ranneketta. Nyt äiti on jo taitava ja laittaa uteliaita tsemppiviestejä: 'Onko tullut jo sata prosenttia aktiivisuutta tänään täyteen? Täällä on!' äiti kirjoittaa."

Äidille Mirka on opettanut myös salaisen niksin: aktiivisuusranneketta voi laiskana päivänä vähän huijata. Laite nimittäin tulkitsee käden heilahduksen askelta siivittäväksi liikkeeksi.

Laiskana päivänä aktiivisuusprosentit kasvavat neulomalla.

Toisinaan Mirka siis linnoittautuu vapaapäivänä sohvalle ja katsoo koko iltapäivän Netflixiä. Kun samalla neuloo kädet viuhuen, aktiivisuusprosentit nousevat kohinalla.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2017.

Mirkan mittausviikko

Maanantai

17 537 askelta eli 10,99 km päivällä vapaalla ja illalla töissä. Työmatkapyöräily yövuoroon 43 min. Päivän aktiivisuus 158 %.

Tiistai

22 208 askelta eli 15,92 km. Työmatkapyöräily aamulla kotiin ja illalla töihin 1 t 33 min. Päivän aktiivisuus 248 %.

Keskiviikko

22 184 askelta eli 16,04 km. Venyttely 11 min, työmatkajuoksu 1 t 7 min. Päivän aktiivisuus 259 %.

Torstai

19 351 askelta eli 13,43 km. Työmatkapyöräily aamulla kotiin ja illalla töihin 1 t 20 min. Päivän aktiivisuus 157 %.

Perjantai

26 403 askelta eli 18,06 km. Työmatkapyöräily aamulla kotiin 51 min, työmatkakävely illalla töihin 1 t 12 min. Päivän aktiivisuus 277 %.

Lauantai

14 898 askelta eli 9,51 km. Työmatkakävely aamulla kotiin 1 t 20 min, venyttely 22 min. Päivän aktiivisuus 122 %.

Sunnuntai

23866 askelta eli 18,83 km. Juoksulenkki 1 t 44 min. Päivän aktiivisuus 299 %.

Sisältö jatkuu mainoksen alla