Voisiko tämä olla vain meidän kahden koti?
Voisiko tämä olla vain meidän kahden koti?

Asiantuntijan mukaan uusperheen perustamisessa kannattaa edetä hitaasti. ”Murrosikäisten lasten vanhempien ei ehkä kannattaisi muuttaa lainkaan yhteen. Etäsuhde pitää intohimoakin yllä pidempään”, sanoo ero- ja uusperheasiantuntija Marika Rosenborg.

Pääsääntö on tämä: vaikeat tunteet ja hankalat suhteet kuuluvat elämään ja väistämättä myös uusperheeseen.

”Ne ovat ihan peruskauraa. Pääsääntöisesti uusperhe joutuu aina käsittelemään ikäviä tunteita”, sanoo terapeutti Marika Rosenborg, joka on työskennellyt ero- ja uusperheiden kanssa 16 vuotta. Henkilökohtaista kokemustakin hänellä on.

Erittäin usein uusperheen äiti potee syyllisyyttä siitä, ettei osaa rakastaa puolisonsa lapsia toivomallaan tavalla, tavalla, jolla kuuluisi rakastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Paine rakastaa kumppanin lasta on kova, ja moni asettaa itse itselleen liian korkean riman. Mitä suuremmat toiveet ja vaatimukset ovat, sitä suurempi on pettymys, kun ne eivät täyty.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Unelma uusperheestä, jossa kaikki tykkäävät toisistaan, on tosi paljon vaadittu. Tarpeeksi toimiva on jo tosi hyvä. Riittää, että tullaan toimeen”, asiantuntija muistuttaa.

Onko yhteenmutto hyvä idea?

Eivätkä lapsetkaan rakastu uusiin perheenjäseniin välittömästi. Uusperheessä käy usein kova kolina ja rähinä, kun erilaisia persoonia ja perhekulttuureja sovitellaan yhteen. Yhteenmuuttoa pitäisikin harkita ja pohjustaa rauhassa, neuvoo Rosenborg.

”Uusperheellä on sitä paremmat mahdollisuudet onnistua, mitä paremmin puolisot ovat käsitelleet eronsa ja aikaisemmat suhteensa. Myös lapset tarvitsevat aikaa vanhempiensa eron käsittelyyn.”

Asiantuntijoiden mukaan etenkin murrosikäiset lapset tarvitsevat yleensä paljon aikaa hyväksyäkseen uudet perheenjäsenet.

Murrosikäisten lasten vanhempien ei Rosenborgin mielestä kannattaisi ehkä muuttaa lainkaan yhteen.

”Vanhemmat voisivat miettiä, onko pari kolme vuotta niin pitkä aika odottaa murrosiän tunnekuohunnan laantumista. Etäsuhdehan pitää intohimoakin yllä pidempään. Yhteinen aika olisi sitten erityisen laadukasta.”

Tämä on lyhennelmä jutusta, joka on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2019. Tilaajana voit lukea sen kokonaan digilehdestä tai tähtiartikkelina alla olevasta linkistä.

Vierailija

Jos aikoinani olisin tiennyt kuinka haastavaa on uusperheen arki, ja eri kasvatustapojen, sekä persoonien sovittaminen, en olisi lähtenyt leikkiin mukaan. 

Onneksemme selvisimme ensimmäisistä vuosista, ja nyt lapset ovatkin jo aikuistuneet. Alku oli kuitenkin todella vaikeaa, riitoja paljon ja periksi antamista vielä enemmän. 

Jos uusperheen perustaa, kannattaa olla valmis pidentämään pinnaa ja joustamaan loputtomasti. Kehotan kaikkia uusperhettä harkitsevia harkitsemaan vielä kerran, ja senkin jälkeen vielä uudestaan. Uus rakkaus nimittäin himmenee arjeksi nopeasti ja sitten punnitaan sekä parisuhde, että oma luonnekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla