Omat sotkut on niin paljon mukavampi siivota kuin muiden.
Omat sotkut on niin paljon mukavampi siivota kuin muiden.

Pelot karisevat, ystävyyssuhteet syvenevät ja ruokaa riittää seuraavaksikin päiväksi. Listasimme 22 syytä iloita yksinelosta.

 1. Ei tarvitse ilmoittaa kenellekään, jos tekee mieli jäädä vielä yksille.
 2. Kukaan ei ole syönyt jäätelöä/suklaata/sipsipussia, jonka jemmasit pahan päivän varalle.
 3. Saa flirttailla sielunsa kyllyydestä – jos on sinkku tai sopinut parisuhteensa säännöistä.                
 4. Ex tempore -lähdöt ovat helpompia, kun ei tarvitse neuvotella aikatauluista, selittää menemisiään tai odotella ovensuussa.
 5. Oman asuntonsa saa sisustaa tai kausisomistaa kuten haluaa (jos haluaa).
 6. Kun tekee ruokaa, sitä jää seuraavaksikin päiväksi.
 7. Kukaan ei hoputa tai hidastele. Saa tehdä askareet juuri niin nopeasti tai hitaasti kuin haluaa.
 8. Ei tarvitse sietää kenenkään muun sotkuja. (Omat pyykkikasat ärsyttävät huomattavasti vähemmän kuin muiden.)
 9. Yksin oppii itsenäiseksi ja pelottomaksi, koska kukaan muu ei hoida asioita puolestasi. Itsestään voi löytää uusia puolia, kun on pakko ajaa itse autoa / nukkua yksin / uusia vakuutukset / käyttää iskuporakonetta.
 10. Unenlaatu on parempaa, kun kukaan ei kuorsaa tai pyöri vieressä. (Ratkaisu voi olla myös vuorotöitä tekevä puoliso. Tai eri makuuhuoneet. Tai korvatulpat.)
 11. Elämä ärsyttää paljon vähemmän, koska itselleen ei jaksa nalkuttaa. Tulee kinasteltua huomattavasti vähemmän turhista asioista.
 12. Ei tarvitse viettää aikaa kenenkään muun vaikeiden sukulaisten tai kavereiden kanssa.
 13. Ehtii ajatella enemmän ja paremmin, kun ei koko ajan puhu. Luovuuskin vaatii kukkiakseen rauhaa ja hiljaisuutta. Voi vaikka kirjoittaa romaanin.
 14. Itsetuntemus kehittyy, kun on rauhaa kuunnella itseään.
 15. Ystävyyssuhteet syvenevät, kun niille on enemmän aikaa. Yksin huomaa, että rakkautta saa muualtakin kuin parisuhteesta.
 16. Yhdelle on aina tilaa ravintolassa / teatterissa / hotellissa. (Huone kyllä maksaa enemmän.)
 17. Yksin on enemmän aikaa miettiä omia toiveitaan ja haaveitaan. Onko tämä se elämä, jonka halusin? Mitä todella haluan?
 18. Kukaan muu ei jätä kaapinovia auki / vessanpöntön kantta ylös / sukkia lattialle / likaisia astioita tiskialtaaseen.
 19. Yksin tutustuu enemmän uusiin ihmisiin, kun elämä laajenee helpommin kodin ulkopuolelle.
 20. ...ja jaksaa vielä unelmoida ja uskoa romanttiseen rakkauteen, kun arkirealismi ei ole päässyt väliin (paitsi masentavien Tinder-treffien jälkeen).
 21. Ei tarvitse odottaa toisen kotiintuloa, että voi katsoa suosikkisarjan seuraavan jakson. Voi vetäistä vaikka kaikki jaksot putkeen, jos siltä tuntuu.
 22. Kun on itse vastuussa itsestään, oppii, ettei omaa onnea kannata ulkoistaa kenellekään muulle. Ei ole väärällä tavalla riippuvainen muista, kun huomaa, että voi itse tehdä asioita, jotka lisäävät iloa ja tyytyväisyyttä. On mahtava tunne tajuta, että vastaa itse elämänsä yleistunnelmasta.

Asiantuntijoina joukko sinkkuja ja parisuhteen symbioosivaiheen ylittäneitä.

Nuoret elävät jatkuvan muutoksen keskellä. ”Riittämättömyyden kokemus korostuu nuoruudessa, kun luodaan minäkuvaa ja identiteettiä. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon, ja vaatimuksia on. Täytyy löytää oma paikka maailmassa”, professori Katariina Salmela-Aro sanoo.
Nuoret elävät jatkuvan muutoksen keskellä. ”Riittämättömyyden kokemus korostuu nuoruudessa, kun luodaan minäkuvaa ja identiteettiä. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon, ja vaatimuksia on. Täytyy löytää oma paikka maailmassa”, professori Katariina Salmela-Aro sanoo.

Nuoria uuvuttavat vaatimukset, muihin vertailu ja epävarma tulevaisuus. ”Nykypäivänä on vaativaa olla nuori”, nuorten uupumusta tutkinut professori Katariina Salmela-Aro sanoo. Miten sinä voit auttaa omaa lastasi?

1. Usko nuorta

Nuorten uupumus? Ei sellaista ole olemassakaan, professori Katariina Salmela-Arolle sanottiin, kun hän alkoi tutkia aihetta 15 vuotta sitten.

”Nuorten uupuminen oli tabu. Siitä ei saanut puhua”, Salmela-Aro sanoo.

Elettiin Suomen Pisa-...

Joskus ”totuuden” kuuleminen itsestä voi kasvattaa, mutta kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan.
Joskus ”totuuden” kuuleminen itsestä voi kasvattaa, mutta kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan.

Tiedät varmaan tyypin, joka aina uskaltaa sanoa ääneen ”totuuden”? Suorapuheisuus voi olla ihailtavaa, mutta sitä voi käyttää myös väärin. Asiantuntija muistuttaa, että suorasuu ei ole aina oikeassa. Mitä hänen pitäisi miettiä, jotta hän ei rikkoisi ihmissuhteitaan?

1. Mikä on todellinen motiivi?

Joka kerta ennen kuin alkaa ladella totuuksia muille, pitäisi kysyä itseltään: Miksi haluan nyt sanoa suoraan? Mikä on tavoitteeni?

”Tavoite voi olla esimerkiksi se, että toinen muuttaa käytöstään. Jos huomauttaa työkaverilleen myöhästelystä ja hän alkaakin tulla ajoissa, suoraan sanominen on kannattanut”, psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen sanoo.

Jos taas olet suora ja arvostelet puolisosi ulkonäköä, mikä on tavoitteesi? Se, että hän muuttuu hehkeäksi? Uskotko oikeasti, että vähättelysi kaunistaa? Kommenttisi ei ole rehellisyyttä vaan ilkeilyä, joten jätä se sanomatta.

”On pelkästään hyvä, ettemme tiedä kaikkia toistemme ajatuksia. Yksikään ihmissuhde ei kestäisi sitä, että ihan kaikki sanotaan ääneen.”

2. Millaisia seurauksia sanoilla on?

Hyvääkin tarkoittava kommentti voi synnyttää pelkkää pahaa. Pahimmillaan se rikkoo itsetunnon, luottamuksen tai ihmissuhteet.

”Hyvä tarkoitus ei riitä oikeuttamaan huonoa käytöstä. Siksi kannattaa miettiä seurauksia, ennen kuin avaa suunsa. Suora kommentti on tarpeeton, jos siitä seuraa enemmän huonoa kuin hyvää.”

On myös ihmisiä, jotka loukkaavat tahallaan ja puolustautuvat sitten sanomalla: Älä nyt tuosta loukkaannu, minähän olin vain rehellinen.

”Suorapuheisuudella voi olla hyvinkin raadollisia tarkoitusperiä”, Pietikäinen sanoo.

3. Tunnistatko halun olla aina oikeassa?

”Suorapuheista ihmistä ohjaa usein ’minä olen oikeassa’ -uskomus. Uskomus joutaisi romukoppaan, sillä se sisältää oletuksen, että kaikki muut ovat aina väärässä”, Arto Pietikäinen sanoo.

”Jos ihmisellä on jatkuva tarve puuttua läheistensä elämään, hän ottaa suuria riskejä ihmissuhteissaan.”

4. Ethän tuputa omia arvojasi?

Tiedät ehkä tyypin, jolla on tapana kommentoida muiden valintoja toteamalla, että ”minä en tekisi ikänä noin”? Millä oikeudella hän kommentoi ystäviensä ja sukulaistensa tapaa elää?

”Jos ihmisellä on jatkuva tarve puuttua läheistensä elämään, hän ottaa suuria riskejä ihmissuhteissaan”, Pietikäinen sanoo.

”Omia arvojaan ei voi tyrkyttää. Se, mikä sopii omaan arvomaailmaan, ei välttämättä sovi toiselle, ja se on vain hyväksyttävä.”

5.  Voitko jättää sanomatta?

Hyvän ihmissuhteen perusta on rehellisyys. Se ei tarkoita, että jokainen ajatus on sanottava ääneen.

”On pelkästään hyvä, ettemme tiedä kaikkia toistemme ajatuksia. Yksikään ihmissuhde ei kestäisi sitä, että ihan kaikki sanotaan ääneen”, Arto Pietikäinen muistuttaa.

Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 17/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä.

Sovinistinen vihapuhe eiliseen

Onko läheisesi ihanan suorapuheinen vai sittenkin ilkeä? ”Kaikkea ei kannata sanoa ääneen”, muistuttaa psykologi

Äärioikeiston mukana tullut, tarkoituksellinen, väkivaltainen loukkaaminen, ivaaminen ja esim. ulkonäköön, käytökseen ja suunnilleen kaikkeen puuttuva nälvintä, on rankkaa vihapuhetta, jota kenenkään ei pitäisi joutua kuuntelemaan. Ikävä kyllä, ihan fiksuina itseään pitävien, hyvissä asemissa olevien ihmisten suista, kuulee edellä mainittua vihanälvintää nykyisin. Jopa eräissä medioissa, tyrkytetään kyseisen, aggressiivisen vihapuheen muotoa, ikään kuin normaaliin keskusteluun kuuluvana, mitä...
Lue kommentti
ajatellut enempi

Onko läheisesi ihanan suorapuheinen vai sittenkin ilkeä? ”Kaikkea ei kannata sanoa ääneen”, muistuttaa psykologi

Kyllä kannattaa miettiä mitä vaikutusta hakee sanomiselleen ja pitääkö tosiaan sanoa ja mitä se hyödyttää näpäytellä.Vanhemmiten ajattelee ymmärtävämmin jos vaikka ajatus on ettei noin voi sanoa tai tehdä. Jokainen toimii, ajattelee, reagoi ja toteuttaa itseään pesoonansa ja kokemansa, myös tempperamenttinsa kautta. vaikea olla toisen kengissä, housuissa.
Lue kommentti