Introvertti latautuu parhaiten omissa oloissaan. Se ei tarkoita, ettei hän nauttisi muiden seurasta.
Introvertti latautuu parhaiten omissa oloissaan. Se ei tarkoita, ettei hän nauttisi muiden seurasta.

Introverttiä sosiaaliset tilanteet väsyttävät enemmän kuin virkistävät. Niiden jälkeinen uupumus voi olla krapulaa muistuttava tila, jolloin on saatava olla rauhassa.

Uuvutko juhlissa, joissa ympärilläsi on paljon uusia ihmisiä? Väsyttääkö melu? Kysyvätkö muut usein, miksi puhut niin vähän? Saatat olla introvertti.

Introvertit viihtyvät parhaiten rauhallisessa ympäristössä, väsyvät helposti sosiaalisissa tilanteissa ja tarvitsevat omaa rauhaa latautuakseen. Sosiaaliselle uupumukselle on nyt oma termikin. Introvert, Dear -sivusto kirjoitti loppuvuodesta ilmiöstä nimeltä ”introvert hangover”. Sillä viitataan uupumukseen, jota introvertit sosiaalisten tilanteiden jälkeen kokevat.

Joskus uupumus on fyysistä väsymystä, joskus tekee mieli vain olla hetki omissa oloissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Joskus tulee vain olo, että haluan olla rauhassa. Silloin saatan sanoa poikaystävälle, että luen nyt. Hän yleensä tietää, mitä se tarkoittaa”, eräs introvertti kuvailee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaisista merkeistä uupumuksen tunnistaa? Annetaan introverttien kertoa.

1. Sinulla on tarve järjestää säännöllisesti rauhoittumisaikaa

”Tarvitsen vähintään kerran viikossa illan, jona olen vain kotona enkä tapaa ketään tai tee mitään erityistä. Jos jokaiselle illalle on jotakin ohjelmaa, en palaudu tai virkisty kunnolla.”

2. Melu väsyttää, vaikka kukaan ei puhuisi sinulle

”Olen töissä avokonttorissa ja ympärilläni tapahtuu koko ajan. Vaikka kukaan ei puhuisi minulle, havahdun kuuntelemaan jokaista rasahdusta. Jos meteliä on paljon, se muuttuu joskus korvissani sellaiseksi melupuuroksi. En osaa selittää kokemusta muille kovin hyvin, mutta se tuntuu siltä kuin desibelit nousisivat yhtäkkiä valtavasti. Etsin silloin  rauhallisen tilan, jossa vain olen ja kuuntelen hiljaisuutta.”

”Koetan hengailla porukan reunamilla, jotta voin kadota, jos väkijoukko alkaa ahdistaa.”

3. Vetäydyt mielelläsi sivuun

”Jos sosiaalisissa tilanteissa on jokin pakopaikka, kuten keittiöhommat, vetäydyn mieluusti vähän sivummalle. Koetan yleensäkin hengailla porukan reunamilla, jotta voin tarpeen mukaan kadota, jos väkijoukko alkaa ahdistaa.”

4. Nukahdat tapahtumien jälkeen aikaisin

”Yleensä sosiaalisten tapahtumien jälkeen olen fyysisesti ihan uupunut ja saatan mennä todella aikaisin nukkumaan. Jos tapaan paljon uusia ihmisiä ja pitää kovasti keskittyä, saatan mennä nukkumaan jo kahdeksalta. 

Iltaisin menen omaan rauhaan muutenkin aika ajoissa, ja jos ollaan porukalla reissussa, nukun mieluusti yksin.”

5. Muiden seura saa sinut joskus ärtyneeksi

”Välillä huomaan tarvitsevani omaa aikaa siitä, että hermoja alkaa kiristää. Tekisi mieli vain tiuskia muille. Siihen auttaa, että on pari tuntia yksin kotona tai lähtee yksin kävelylle.”

6. Varaudut sosialisointiin mielelläsi etukäteen

”Jos olen tapahtumassa, jossa on paljon tuntemattomia ihmisiä, joiden kanssa pitää jutella, saatan olla jo parin tunnin jälkeen ihan poikki. On helpompaa, jos tiedän etukäteen, että sellainen tilanne on tulossa. Silloin voin ottaa vähän rauhallisemmin edellisenä päivänä.”

”Minua alkaa väsyttää, jos huomaan, että samassa tilanteessa olevilla ihmisillä on ristiriitoja keskenään.”

7. Väsyt, kun muut väittelevät

”Minua alkaa väsyttää, jos huomaan, että samassa sosiaalisessa tilanteessa olevilla ihmisillä on ristiriitoja keskenään. Huomaan (tai ainakin kuvittelen huomaavani) ne tarkasti, ja sitten väsyn siihen tarkkailuun ja kaikkeen sanattomaan informaatioon, jota tilanteessa tuntuu tulevan.”

8. Tiedät jo mennessä, milloin lähdet

”Keskityn sosiaalisiin tilanteisiin täysillä, mutta niille pitää ehdottomasti olla jokin takaraja. Kun menen tapaamaan ystävälaumaa, mietin jo valmiiksi junan, johon minun on tapaamisesta ehdittävä, tai jonkin muun pakottavan syyn, jonka takia en voi venyttää tapaamista loputtomiin. Siitä takarajasta pidän myös kiinni. Halaan, lähden ja koko loppuiltana en pukahda enää mitään kenellekään. Tai jos on pakko, teen sen niin lyhytsanaisesti kuin mahdollista. Onneksi mies on meistä se varsinainen Mr. introvertti, joten hiljaisuuteni ei haittaa häntä lainkaan.”

9. Saatat perua sovitun menon, jotta saat omaa aikaa

”Olen joskus jättänyt menemättä johonkin, missä on paljon ihmisiä. Silloinkin, kun olen luvannut mennä. Tunnistan aika hyvin sen, kun tarvitsen omaa aikaa, ja jos olen jo valmiiksi uupunut, supersosiaaliset tilanteet eivät ainakaan piristä.”

”Raajat painavat, aivot vajoavat sumuun, ja minun on ponnisteltava, että saisin suustani loogisia lauseita.”

10. Sosiaaliset tilanteet väsyttävät enemmän kuin virkistävät

”Vaikka olen ihan sujuva seuranpitäjä, joudun tosiaan keskittymään ja vähän pinnistelemäänkin sosiaalisissa tilanteissa niin, että niistä irrottauduttuani vajoan väsymykseen. En siis virkisty niistä, niin kuin ekstroverteille ehkä tapahtuu. Toki mieli on hyvä, jos seura on ollut mieluisaa ja meillä on ollut kivaa, mutta väsymys tapaamisten jälkeen on suorastaan fyysistä. Raajat painavat, aivot vajoavat sumuun, ja minun on ponnisteltava, että saisin suustani loogisia lauseita.

Paras tapa päästä sosiaalisen tilanteen jälkeisestä introverttiuupumuksesta on lähteä lenkille. Yksin.”

Asiantuntijoina joukko introverttejä.

hiljainen hissukka

Tunnistan itseni melkein jokaisesta kohdasta. Tykkään kyllä olla ystävieni seurassa, mutta viihdyn ihan hyvin myös itsekseni, enkä kärsi siitä mitenkään. Paljon enemmän ahdistaa sellainen pakkoseurustelu "Tule tänne meidän kanssa, ettet siellä koko ajan itseksesi nökötä". Aikuinen ihminen osaa kyllä itse valita sosiaalisen tarpeen määrän.

  • ylös 116
  • alas 19
Lopenväsynyt

Avokonttori ja äiti-kuulo on väsyttävä yhdistelmä. Varsinkin, kun työkaverit ja pomot eivät ymmärrä meluhaitan väsyttävää elementtiä. Hälyn aikana saattaa aivot ja työnteko lamaantua kokonaan.
Kahvitilan jutustelu on yhtä puuroa, johon ei pysty osallistumaan. Parempi ottaa kahvi ja viettää hetki hiljentyneessä avokonttorissa.
Nautin yksinolosta, kahvit termokseen....

  • ylös 44
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla