Mitä useammin ja pidempään ulkona on, sitä enemmän se kohentaa hyvinvointia. ”Kun ulos tulee lähdettyä, alkaa tunnistaa sen hyviä vaikutuksia”, sanoo eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.
Mitä useammin ja pidempään ulkona on, sitä enemmän se kohentaa hyvinvointia. ”Kun ulos tulee lähdettyä, alkaa tunnistaa sen hyviä vaikutuksia”, sanoo eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

Jokaisessa säässä on hyvät puolensa. Ne pitää vain kokea.

Saako harmaa sää mielesi matalaksi? Saatat olla meteopaatti eli ihminen, jonka mielialaan sää vaikuttaa voimakkaasti.

Meteopaateista tiedetään vasta vähän, mutta sään vaikutuksia mielialaan on tutkittu jo kauan. Eniten tietoa on valon vaikutuksesta ihmiseen.

”Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireista, vaikka heillä ei varsinaista kaamosmasennusta olisikaan”, sanoo eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

”Fyysinen ympäristö vaikuttaa meihin koko ajan, vaikka emme olisi siitä tietoisia. Sää, lämpötila, rakennukset, sisäilma, maisema.”

Salosen mukaan sää vaikuttaa jollakin tavalla kaikkiin, mutta toiset kokevat vaikutukset voimakkaampina kuin toiset. Eroja on myös siinä, miten säähän suhtautuu ja miten hyvin sen vaikutukset tunnistaa.

Osa sään aiheuttamasta ahdistuksesta on aiheellista.

”Jos ei tunnista hyötyjä, haitat tuntuvat isommilta”, Salonen sanoo.

Osa sään aiheuttamasta ahdistuksesta on aiheellista: ilmastonmuutoksesta pitääkin kantaa huolta.

”Lämpötilat ovat nousseet ja myrskyt lisääntyneet”, Salonen sanoo.

”Elämme silti kuin ilmastonmuutosta ei olisi olemassakaan. Huolta on tarpeenkin kokea, kunhan se ei käy liian murskaavaksi ja ahdistavaksi.”

Voiko sään vaikutukset kumota?

Salonen muistuttaa, että kun puhumme hyvästä tai huonosta säästä, ajattelemme maailmaa ihmisen perspektiivistä. Kuin ympäristö olisi olemassa vain meitä varten.

”Voisi ajatella, että nyt on tällainen vuodenaika ja täällä nyt asutaan.”

”Ajatellaan, että kaiken pitää palvella ihmistä. Aina pitäisi olla sellainen keli kuin minä haluan. Sen sijaan voisi ajatella, että nyt on tällainen vuodenaika ja täällä nyt asutaan. Meidän luonto ja ilmasto ovat tällaisia”, Salonen sanoo.

Kun hän tutki väitöskirjassaan suomalaisten luontokokemuksia, moni tutkimukseen osallistujista kuvaili suhdettaan säähän ja vuodenaikoihin.

Osa koki sään ja vuodenajat rentouttaviksi ja rauhoittaviksi, osa toivotti kaikenlaiset säätilat tervetulleiksi. Jotkut vastaajista suhtautuivat säähän ristiriitaisesti ja kertoivat eniten säähän liittyvistä kielteisistä tunteista – masennuksesta, ahdistuksesta, pelosta, vastenmielisyydestä.

Ristiriitaisesti kokevien kuvauksia yhdisti yksi asia: ne oli tehty sisätiloista käsin. Moni vastaajista sanoi, ettei lähde epämiellyttävällä säällä ulos ollenkaan.

”Kun vain lähti luontoon, sään kielteiset vaikutukset vähenivät.”

Oikeasti kannattaisi lähteä, väittää Salonen. Hän kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, jossa ryhmä ihmisiä lähti säännöllisesti ulos säällä kuin säällä – sateella, räntäsateella, pilkkopimeällä. Mielialaa mitattiin ennen ja jälkeen ulkoilun. Se nousi joka kerta.

”Kun vain lähti luontoon, sään kielteiset vaikutukset vähenivät. Moni unohti sen, että satoi.”

Jokainen sää on hyvä

Sään kuin sään hyvät vaikutukset pitää vain huomata, uskoo Salonen. Se vaatii kykyä havainnoida ympäristöä kuin olisi ulkomailla.

”Lomalla olemme paremmin läsnä. On kiireetöntä ja lupa aistia ympäristöä”, Salonen sanoo.

Hän suosittelee kokeilemaan samaa taktiikkaa kotona. Kun pistää kännykän taskuun, saattaa huomata, kuinka helppoa sateen jälkeen on hengittää tai miltä kenkien alla narskuva lumi kuulostaa.

Kun omia aistihavaintoja oppii kuuntelemaan, huomaa myös, millaisessa ympäristössä on hyvä olla ja millaisessa ei. Mikä tuntuu, tuoksuu ja näyttää hyvältä? Mikä auttaa palautumaan työpäivästä parhaiten? Mikä on paras tapa liikkua – reippaasti vai pysähdellen?

3 askelta irti sääahdistuksesta

1. Tee ulkoilusta rutiini

Kun ulkoilusta tekee samanlaisen rutiinin kuin hampaiden pesusta, säähän kuin säähän tottuu. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan jo se, että piipahtaa lounastunnilla ulkona, lisää hyvinvointia.

2. Sulje puhelin, avaa aistit

Jokaisessa säässä on hyvät puolensa. Ne pitää vain havaita.

”Esimerkiksi sateen jälkeisessä raikkaassa ilmassa on helppo hengittää. Sisältä käsin se näyttää vain harmaalta”, Kirsi Salonen sanoo.

Aloita aistikokeilu vaikka talvisesta havumetsästä. Kun valoa on vähän, muut aistit pääsevät oikeuksiinsa. Tuoksut, äänet, lumen narskuminen kenkien alla. Puut vihertävät, vaikka muuten olisi harmaata.

3. Etsi metsäkaveri

Jos ulkoilu tuntuu vaikealta, sitä ei ole pakko tehdä yksin.

”Monia yhdistää se, että ei vain tule lähdettyä. Voi auttaa, kun kysyy joltakin, tulisitko kaveriksi.”

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.