Valmiiksi keitetty aamupuuro voi joskus olla yhtä suuri rakkaudenosoitus kuin tunteellisimmat ja taidokkaimmat sanat. Mutta usein kannattaa myös puhua.
Valmiiksi keitetty aamupuuro voi joskus olla yhtä suuri rakkaudenosoitus kuin tunteellisimmat ja taidokkaimmat sanat. Mutta usein kannattaa myös puhua.

Varsinkin herkkä ihminen turhautuu, jos kommunikointi parisuhteessa ei ole tasaveroista.  Asiantuntijalla on muutama hyvä vinkki tilanteeseen, joissa toinen sanoo liian usein ”ihan sama” tai ”kaikki käy”.

Mitä ajattelet juuri nyt?

No en oikeastaan mitään.

Kai sinulla nyt jotain on mielessä, sano nyt, keskustellaan!

Mietin vain, että pitäisikö alkaa nukkua, aikainen aamu taas tulossa.

Aina sä olet tuollainen, ikinä et kerro ajatuksistasi.

Ensimmäinen kysymys: kumman parisuhteen osapuolen pitäisi muuttaa kommunikointitapaansa – ja miten?

Toinen kysymys: tunnistatko itsesi jommastakummasta?

Näitä kysymyksiä miettiessä puhutaan oikeastaan tunnetaidoista, sanoo psykologi Heli Heiskanen. Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä tunnistaa, käsitellä ja ilmaista omia tunteita.

Mutta myös kuunnella ja kunnioittaa, kun toinen ilmaisee tunteitaan omalla tavallaan.

"Jokaisella meillä on tunnetaidoissa kehittymisen varaa."

Tutkimus: puolet miehistä on opetettu välttelemään tunteitaan

Isot pojat eivät itke.

On tyttömäistä näyttää tunteita ja empatiaa.

"Kenellä tahansa voi olla haasteita tunteidensa tunnistamisessa ja ilmaisemisessa, mutta usein tunnetaidot ovat erityisen vaikeita miehille", Heli Heiskanen sanoo.

Tämä ei johdu siitä, että miehet olisivat luontaisesti tunteitaan vältteleviä tuppisuita.

"Syynä on kasvatuskulttuuri, joka on viime vuosikymmeniin saakka korostanut perinteistä miehen roolia."

Miehet eivät puhu eivätkä pussaa.

"Vaikka nykyään tiedostetaan, ettei tämä ole totta, asenteilla on pitkät juuret ja ne vaikuttavat yhä."

Takanamme on sukupolvien ketju isiä, isoisiä ja isoisoisiä, jotka ovat sopeuttaneet käytöstään vallitsevan yhteiskunnan arvoihin.

Tutkimusten mukaan jopa puolet miehistä on oppinut pienestä pitäen vaimentamaan ja välttelemään tunteitaan.

Kulttuuri ohjaa naisia ja miehiä eri suuntiin.

"Ihmisiä ei tietenkään voi jaotella pelkän sukupuolen perusteella, koska yksilölliset erot ovat suuria. Kulttuuri ohjaa kuitenkin naisia ja miehiä eri suuntiin, eikä miehiä ei ole ollut tapana ohjata tunnetaitojen harjaannuttamiseen", Heiskanen lisää.

Väärin ymmärretty oppii vaikenemaan

Jos kysyn, mitä mieltä puoliso on, hän sanoo aina, että ihan sama. Yhteiset suunnitelmat, ihan sama tai kaikki käy. Päivän fiilikset, ihan okei.

Haluan tietää, mitä hän oikeasti tuntee.

Heli Heiskanen törmää tämän kaltaisiin ajatuksiin vastaanotollaan ja koulutuksissaan usein.

Moni mies on kertonut, kuinka he saattavat kyllä tunnistaa miltä heistä tuntuu, tunteet ovat jotenkin heti siinä pinnan alla.

Mutta he eivät saa sanotuksi niitä ääneen.

Eikö suhteemme ole sinulle ollenkaan tärkeä?

"Kun tunne jää sanomatta, syynä on usein pelko, että minua ei ymmärretä tai että minut latistetaan."

Usein pelon on synnyttänyt kokemus siitä, että jos on yrittänyt olla avoin ja rehellinen tunteissaan, se onkin johtanut kumppanin loukkaantumiseen tai turhautumiseen.

Miten voit ajatella noin. Sano selvemmin. Mietitkö äsken huomista työpäivää, etkä tätä parisuhdetta. Eikö suhteemme ole sinulle ollenkaan tärkeä?

"Kun tulee riittävän monta kertaa väärin ymmärretyksi, oppii laittamaan tulpan kiinni ja vaikenemaan."

Vetäydynkö? Vai kerronko, miltä tuntuu oikeasti?

Parisuhde ohenee ja etäisyys kasvaa, jos osapuolet eivät osaa olla siinä avoimia, Heli Heiskanen sanoo.

"Jos molemmat vetäytyvät suojakuorensa taakse ja kanssakäyminen jää vain arkiselle tasolle, syvempi tunneyhteys on vaarassa unohtua ja kuihtua."

Miesten perinteisiä suojakuoria ovat esimerkiksi vetäytyminen ja miellyttäminen. Näihin käyttäytymismalleihin on opittu sukupolvien ketjussa.

"Aitoa kohtaamista ja keskustelua kumppanin kanssa paetaan työn, harrastusten tai tietokoneen pariin. Tai esitetään, että ollaan samaa mieltä vaimon kanssa, jotta säästytään harmilta tai riidalta", Heiskanen sanoo.

Harjoittelun voi aloittaa vähitellen kuuntelemalla itseään: mitä haluan, mitä en halua?

Se voi hetkellisesti toimia, mutta samalla kadottaa itsensä ja ajan myötä tunnetason etäisyys kumppaneiden välillä kasvaa.

Siksi tunteita on tärkeää oppia sanoittamaan. Heiskasen pitämillä miesten itsetuntemuskursseilla pääsee jakamaan kokemuksia toisten miesten kanssa ja kehittämään tunnetaitoja.

"Harjoittelun voi aloittaa vähitellen kuuntelemalla itseään: miltä minusta oikeasti tuntuu, mitä haluan ja tarvitsen, mitä en halua?"

Kun oppii tunnistamaan sisäisiä tunteitaan ja tarpeitaan, niitä voi alkaa sanoa ääneen, ensin lähimmille ihmisille sopivassa tilanteessa.

Ei sano enää: "ei tämä haittaa, ihan ok, kaikki käy".

Vaan: "minusta tuntuu, että..., haluan tätä, tuosta en pidä, tässä menee raja"

Tyrmäänkö tai nolaanko toisen?

Kun toinen sitten rohkaistuu kertomaan tunteistaan, toisen tehtävä on kuunnella.

"Sen sijaan, että valittaisi tuppisuusta kumppanista, kannattaa kysyä itseltään: kuinka paljon osoitan arvostusta toiselle tässä tilanteessa", Heli Heiskanen sanoo.

Arvostanko toisen tapaa osoittaa rakkautta, vaikka se olisi erilainen kuin omani?

Kykenenkö arvostamaan toisen ajatuksia, vaikka ne eivät vastaisi odotuksiani?

Onko minulla kärsivällisyyttä kuunnella avoimesti ilman turhaa puolustautumista?

Tyrmäänkö tai nolaanko toisen puhumalla päälle tai vähättelemällä?

Ja: arvostanko toisen tapaa osoittaa rakkautta, vaikka se olisi erilainen kuin omani?

Lumesta kolattu pihatie tai valmiiksi keitetty aamupuuro voi olla yhtä suuri rakkaudenosoitus kuin tunteellisimmat ja taidokkaimmat sanat.

Asiantuntijana Herkkyyden voima – Opas omannäköiseen elämään -kirjan kirjoittaja, psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen. Helin seuraava miesten itsetuntemuskurssi alkaa helmikuussa 2018.

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.