Yksikin opettajan lause tai teko voi muuttaa lapsen elämää paljon, hyvässä ja pahassa. Siksi hyviä opettajia pitäisi muistaa kiittää. Ketä sinä kiittäisit?

Marjatta oli tiukka. Hän vaati yrittämään parhaansa, koska uskoi oppilaissa olevan ainesta vaikka mihin. Kun jokin asia onnistui, koko luokka sai taukojumpata englanninkielisen aerobic-kasetin tahdissa.

Eino käveli välitunnilla luokan häirikön luokse ja sanoi haluavansa keskustella. Torujen sijaan hän katsoi silmiin ja sanoi: "Sinussa on aineksia vaikka mihin, älä heitä niitä hukkaan".

Sylvialla oli punaiseksi lakatut kynnet. Hän opetti, että elämässä pitää olla naurua ja positiivista asennetta. Kerran Sylvian kissa katosi. Voi sitä murhetta! Kun kissa löytyi, koko luokka juhli limpparilla ja munkilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olli tervehti myöhässä tulevia oppilaita hymyillen: "Olipa mukavaa, että pääsit paikalle!" Kun luettiin lukuläksyä, joku sai aina istua hänen sylissään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leena sanoi ujolle murehtijalle kahden kesken, että jotkut eivät niin välitä esiintymisestä, mutta osaavat kertoa ajatuksensa kirjoittamalla kauniisti ja sekin on hyvin arvokasta. Murehtija alkoi vähitellen murehtia vähemmän.

Marjatta, Eino, Sylvia, Olli ja Leena ovat alakoulun ja yläasteen entisiä opettajia. He kaikki ovat nykyään yli 70-vuotiaita.

Leena oli oma opettajani 80-luvulla. Muista kertoivat Kodin Kuvalehden lukijat, kun kysyimme muistoja rakkaimmista lapsuus- ja teiniajan opettajista. Vastauksia tuli lähes kaksisataa.

Opettajia kuvattiin esimerkiksi sanoilla: ihana, ystävällinen, omistautunut, paneutuva, huolehtiva, tukeva, halaava, mielenkiintoinen, lempeä, aktiivinen, kiinnostunut, fantastinen, avulias, innoittava, lempeä, innostunut, mukava, rento, viisas, reilu, kärsivällinen, aito, huumorintajuinen, lämminhenkinen, rehellinen, inspiroiva, suvaitsevainen, älykäs, oikeudenmukainen, huumorintajuinen, positiivinen, myötätuntoinen, inhimillinen, kehuva, merkittävä, turvallinen.

Moni heistä oli ainoa aikuinen, joka ehti kysyä, mitä lapselle kuuluu. He ehtivät myös kertoa, että lapsi on arvokas.

Kuinka kauan opettaja jaksaa?

Ehtiikö ja jaksaako opettaja nykyäänkin? Opettajat ovat työssään kovemmilla kuin kenties koskaan.

Kasvatustieteiden tohtori Mirjami Virtanen toteaa väitöskirjassaan,että oppilaat voivat kouluissa huonommin kuin ennen. Opettajien työmäärä ja tulosvastuu ovat kasvaneet, mutta samaan aikaan resurssit ja toimintaedellytykset ovat heikentyneet.

Pelkään, että harva kertoo opettajille, kuinka tärkeää työtä he tekevät. Yksi opettajan lause tai teko voi muuttaa lapsen elämää paljon, hyvässä ja pahassa.

Uskon, että lähes jokainen muistaa kouluajoiltaan ainakin yhden hyvän opettajan, vaikka usein puhutaan vain niistä huonoista. Hänet, jonka sanat kannattelevat keski-ikään ja kauemmaskin.

Mietin, saiko lapsuusajan rakkain opettaja koskaan tietää, kuinka tärkeä hän oli. Hän olisi varmaan ilahtunut siitä tiedosta.

Kenet sinä muistat yhä ja miksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla