Hammaslääkäri näkee aika paljon terveydestäsi suuhusi katsomalla.
Hammaslääkäri näkee aika paljon terveydestäsi suuhusi katsomalla.

Hammaslääkäri näkee suusta paljon muutakin kuin kariesta ja ientulehdusta, ja se on hyvä juttu. Joskus muualla kropassa kytevät sairaudet saattavat löytyä suun kautta.

Hammaslääkärin tuolissa sitä tulee joskus mietittyä: kun nyt avaan suuni, mitä kaikkea se minusta ja elämäntavoistani hammaslääkärille paljastaa?

Aika paljon, vastaa hammaslääkäri ja lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson PlusTerveydestä. Suu kun ei ole irrallinen osa ihmistä vaan tiiviissä yhteydessä koko muuhun elimistöön.

”Suusta näkyvät aika hyvin sekä ihmisen yleinen terveydentila että se, miten hän itseään hoitaa”, Kaj Karlsson kertoo.

Suusta on löytynyt esimerkiksi vatsahappo-ongelmiin viittaavia muutoksia.

Hyvä että näkyvät, sillä joskus aivan muualla päin kehoa kytevät sairaudet löytyvät ensimmäiseksi suun kautta. Karlssonkin kertoo lähettäneensä hammaspotilaita yleislääkärille, kun suusta on löytynyt esimerkiksi vatsahappo-ongelmiin viittaavia muutoksia.

”Hammaslääkäri ei tutki vain hampaita vaan tekee koko suun terveystarkastuksen.”

Tässä 12 asiaa, jotka ammatti-ihminen voi suustasi nähdä.

1 Makuvedet maistuvat

Onko tapanasi siemailla päivän mittaan makuvesiä, tuoremehua, energiajuomaa, limsaa tai light-juomia? Hammaslääkäri tunnistaa tapasi. Happamien juomien aiheuttamasta hammaseroosiosta on tullut tämän ajan kansantauti.

Kerran kadonnutta kiillettä ei saa takaisin.

Eroosiossa hammasta suojaava kova kiille liukenee pois, ja alta paljastuu pehmeämpi hammasluu. Se ei kestä käyttöä. Hampaat kuluvat, murenevat, reikiintyvät ja vihlovat. Kurjinta on, että kerran kadonnutta kiillettä ei saa takaisin.

Käyttötiheys ratkaisee, millaista jälkeä happamat juomat saavat aikaan. Hampaiden kannalta on parempi juoda litra limua kerran päivässä kuin pieniä kulauksia pitkin päivää.

Jos sen sijaan naukkailet maustamattomia kuplavesiä, hammaslääkäri ei huomaa mitään. Pelkkä hiilidioksidi ei hampaita liuota.

2 Kahvia tai teetä kuluu

Makeuttamaton kahvi ja tee eivät hampaita vahingoita, mutta värjäävät kyllä. Hampaat saavat saman kellertävän sävyn kuin kahvi- tai teemuki, joka on jäänyt pidemmäksi aikaa tiskaamatta. Värjäymät lähtevät pois putsaamalla, sekä hampaista että mukista.

Tosin tuoreen kotimaisen väitöskirjan mukaan sitruunalla ja marjoilla maustettu tee lisää hiukan eroosion vaaraa hampaissa. Hunajalla ja sitruunalla maustettu yrttitee on puolestaan niin hapanta, että sitä ei kannata nautiskella monta kertaa päivässä.

Stressaantunut jännittää kieltä hampaita vasten, jolloin kielessä erottuu selvä piparkakkureuna.

3 Stressiä on

Stressi jättää merkkejä hampaisiin ja kieleen. Stressaantunut voi narskuttaa eli kiristellä hampaitaan niin, että ne kuluvat. Hän myös usein jännittää kieltä hampaita vasten, jolloin kielessä erottuu selvä piparkakkureuna.

4 Nenä on tukossa

Jos nenä on usein tukossa, hengitys kulkee suun kautta. Silloin etuhampaat ja ikenet kuivuvat ja hammaskiveä saattaa ilmaantua paikkoihin, joihin sitä ei normaalisti kerry. Myös suuhengittäjän limakalvot ovat ärtyneitä omalla erityisellä tavallaan. Havainnot voivat saada hammaslääkärin kysymään sinulta allergioista.

5 Vatsahapot vaivaavat

Joskus kiille kuluu takahampaiden sisäpinnoilta. Silloin kokenut hammaslääkäri alkaa aavistella, että kulumista aiheuttavat suuhun nousevat vatsahapot. Taustalla voi olla esimerkiksi refluksitauti.

Hammaslääkärit ovat katselleet kyllikseen hampaistoja, joista hapan etikkajuoma on liuottanut kiilteen pois.

6 Ettei vain etikkaakin

Nautitko vedellä laimennettua omenaviinietikkaa terveysjuomana, jotta ruuansulatus lähtisi käyntiin aterian jälkeen? Hammaslääkärit ovat vahvasti eri mieltä juoman terveellisyydestä. He ovat katselleet kyllikseen hampaistoja, joista hapan etikkajuoma on liuottanut kiilteen pois.

7 Napostelukasvikset

Tuttu hammaslääkäri voi huomata senkin, jos olet ryhtynyt kasvissyöjäksi. Kasviksia kannattaa ehdottomasti syödä paljon, koska se tekee oikeasti hyvää terveydelle, mutta kasvissyöjäkin tarvitsee säännölliset ruoka-ajat.

Ennen kaikkea hänen hampaansa tarvitsevat päivän aikana monta selkeää, useamman tunnin mittaista taukoa, joiden aikana ei syödä hedelmiä eikä lorauteta etikkaista balsamicoa salaattiannokseen. Kaikki hedelmät ovat hapokkaita, sitrushedelmät kaikkein eniten. Ja kaikki hapan kuluttaa kiillettä.

Nuuskan käyttö paljastuu hammaslääkärille noin sekunnissa.

8 Tupakkaa ja nuuskaa

Säännöllinen tupakointi tekee ikenien ja suulaen limakalvoihin muutoksia, jotka hammaslääkäri tunnistaa tupakan aiheuttamiksi.

Nuuskan käyttö paljastuu hammaslääkärille noin sekunnissa: yksi vilkaisu ylähuulen alle riittää. Nuuska tekee jo muutaman viikon käytön jälkeen selkeän limakalvomuutoksen siihen kohtaan, jossa nuuskamälliä pidetään.

9 Astma on hoidossa

Limakalvoärsytys suulaessa kertoo hammaslääkärille, että potilas mahdollisesti käyttää astmapiippua.

10 Syömishäiriö oirehtii

Jos kiille on liuennut pois etuhampaiden sisäpinnoilta, hammaslääkäri saattaa kysyä, oletko jostakin syystä oksennellut paljon. Sellaisia vaurioita löytyy esimerkiksi syömishäiriöisten hampaista.

11 Alkoholi tuottaa ongelmia

Alkoholin ongelmakäyttö tekee muutoksia limakalvojen rakenteeseen ja väriin. Niistä hammaslääkäri voi päätellä, että nyt ei ole kaikki kohdallaan.

12 Puutostauti on edennyt

Puutostaudeista vakavimmat näkyvät kielessä ja limakalvoilla. Esimerkiksi perniöösi anemia eli B12-vitamiinin puute saa kielen näyttämään turvonneelta ja sileältä. Vakava D-vitamiinin puutos voi puolestaan vaurioittaa hampaiden kiinnityskudoksia. Hammaslääkäri on harvoin se, joka nämä taudit ensimmäisenä diagnosoi, mutta hänkin ne huomaa.

Osaatko vastata oikein näihin kymmeneen kysymykseen? Niitä kysytään muistihäiriöitä seulovassa testissä.

Arki on välillä niin täynnä, etteivät kaikki työt ja aikataulut tunnu millään pysyvän päässä. Tutkimuksin onkin todettu, että stressi saa muistin pätkimään.

Silti joskus häivähtää mielessä: entä jos tämä on alkavaa muistisairautta?

Jos muistioireet huolestuttavat, ne kannattaa tutkituttaa. Lääkäri aloittaa selvittelyn tavallisesti muistitutkimuksella. Yleisesti käytetty testi on MMSE eli Mini-Mental State Examination, joka kartoittaa lähimuistin häiriöitä.

Tärkein osuus kaikkiaan 19 tehtävän testissä on orientaatio-osio. Kokeile, miten hyvin sinä osaisit vastata stressipäivänä näihin kymmeneen aikaa ja paikkaa koskevaan kysymykseen.

1. Mikä vuosi nyt on? Vuosiluvun tulee olla täysin oikein.

2. Mikä vuodenaika nyt on? Huom! Oikea vuodenaika määrittyy kalenterin mukaan, ei sään.

Talvi = joulu-, tammi-, helmikuu

Kevät = maalis-, huhti-, toukokuu

Kesä = kesä-, heinä-, elokuu

Syksy = syys-, loka-, marraskuu

3. Monesko päivä tänään on? Yhden päivän virhe suuntaan tai toiseen on ok.

4. Mikä viikonpäivä tänään on? 

5. Mikä kuukausi nyt on? Sekä kuukauden nimi että järjestysnumero hyväksytään, esimerkiksi heinäkuu tai seitsemäs kuukausi.

6. Missä maassa olet?

7. Missä läänissä olet? Myös vanhan lääninjaon mukaiset vastaukset hyväksytään (esimerkiksi Uudenmaan lääni).

8. Mikä on tämän paikkakunnan nimi, jossa olet? Vastauksen tulee olla kaupungin, kunnan tai paikkakunnan nimi.

9. Mikä on tämä paikka, jossa olet? Jos vastaat kysymyksiin kotona, kerro osoite. Muuten kerro paikan nimi.

10. Monennessako kerroksessa olet?

Lähde ja koko testi: Suomen muistiasiantuntijat

Tietoa muistisairauksista ja tukea sairastuneelle ja omaisille tarjoavat Muistiliitto ja Alzheimerinfo. Tutustu myös uuteen Muistipuistoon!

Hakeudu muistitutkimuksiin, jos...

• sinä tai läheisesi epäilette, että muistisi on heikentynyt

• unohtelet tärkeitä asioita yhä useammin tai sinulla esiintyy muistiaukkoja

• arjesta selviytyminen heikentyy tuntemattomasta syystä

• persoonallisuutesi tai käyttäytymisesi muuttuu

• esimerkiksi leikkauksen tai infektion yhteydessä ilmenee sekavuustiloja

• huomaat lieviäkin muistiongelmia, mikäli lähisuvussasi on muistisairauksia

Lähde: Mehiläinen

Muusikko Jore Marjaranta opiskeli joogaohjaajaksi vuonna 2011 Coloradossa Yhdysvalloissa.
Muusikko Jore Marjaranta opiskeli joogaohjaajaksi vuonna 2011 Coloradossa Yhdysvalloissa.

Onko liikunnan ilo edelleen kateissa? Joogaohjaaja ja muusikko Jore Marjaranta, 56, kertoo, kuinka hän löysi omansa.

1. Jooga vei selkäkivut

”Minulla oli 1990-luvun lopussa tosi paha iskias, ja kaveri suositteli joogaa. Ennen sitä olin harrastanut liikuntaa satunnaisesti, uiden ja lenkkeilemällä. Nelikymppisenä aloin käydä Helsingin astangajoogakoulussa, välillä viisi kertaa viikossa, välillä kahdesti kuussa. Selkäsairaudet jäivät sille tielle.

Nyt ohjaan joogaa kymmenen tuntia viikossa. En opiskellut ohjaajaksi siksi, että minusta tulisi ohjaaja, vaan siksi, että halusin saada lisää tietoa joogasta. Ohjaamaan päädyin sattumalta.

”Liikkumiseen ei tarvita poppakonsteja. Jo sauvakävely on hieno lähtökohta.”

On ihanaa, että nyt kun joogaan paljon, kahden tunnin keikka ei ole mikään suoritus. Jaksan sen fyysisesti tosi hyvin. Tuntuu, että itsevarmuuskin on lisääntynyt.

Jokainen selkäkivun sairastanut tietää, ettei sen kummoinen tarvitse olla, kun koko toiminta pysähtyy. Uskon, että jos liikkuu aktiivisesti ja pitää huolta selän kunnosta, selkäkipuja tulee harvemmin.”

2. Oma laji löytyy etsimällä

”Liikkumiseen ei tarvita mitään poppakonsteja. Jo sauvakävely on hieno lähtökohta.

Lepopäiviä pitää olla kaksi viikossa, mutta olisi ihan mieletöntä, jos onnistuisi liikkumaan kolmena, neljänä päivänä viikossa. Eri tavoilla, monipuolisesti.

Toivoisin, että jokainen saisi käytyä edes kerran siinä itselleen oikeassa lajissa. Kuuntelisi omaa kehoaan ja antaisi sille mahdollisuuden. Monet seniorijoogassa käyvät esimerkiksi luulevat, että yhden jalan tasapaino on katoava taito. Ei ole. Sitä pitää vain harjoittaa. Tasapainossa pysyminen saattaa pelastaa vanhana monelta liukastumiselta.”

”Monet seniorijoogassa käyvät luulevat, että yhden jalan tasapaino on katoava taito. Ei ole.”

3. Ilo on hyvä tavoite

”Jooga vaikuttaa positiivisesti mieleen ja pienentää stressitasoja. Ihanaa siinä on se, että ei ole tavoitteita, ajatusta siitä, minkälaiseksi joogaajaksi pitäisi tulla. Saan edelleen hyvän fiiliksen jokaisesta tunnista.

Kannattaa etsiä opettaja, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja jonka luona on aina hyvä olla. On tärkeää ajatella, että liikunta ei ole pakko vaan ihana asia. Sellainen, joka oikein kutkuttelee. On ihanaa päästä tunnille!”