Auttaako vaihdevuosioireisiin mikään muu kuin hormonihoito?
Auttaako vaihdevuosioireisiin mikään muu kuin hormonihoito?

Vaihdevuosioireet voivat olla tosi inhottavia: kuumia aaltoja, yöllistä hikoilua, sydämen tykyttelyä, unihäiriöitä. Helpottuisivatko ne sopivalla ruualla tai liikunnalla? Naistentautien erikoislääkäri vastaa.

Onko ruokavaliolla vaikutusta vaihdevuosioireisiin? Helpottaako jokin ruoka oireita ja pahentaako niitä jokin toinen, professori ja naistentautien erikoislääkäri Aila Tiitinen?

”Ruokavalioon liittyvissä asioissa on vaikea saada yksiselitteistä tutkimusnäyttöä. Vahvat mausteet ja kahvi kuitenkin usein voimistavat vaihdevuosien hikoilua, koska ne aiheuttavat hikoilua jo muutenkin. Oireesta tulee voimakkaampi.”

Voiko oireita hoitaa liikunnalla?

”Vaihdevuosioireita ei voi hoitaa liikunnalla, mutta yleiskuntoa voi hoitaa liikkumalla, syömällä terveellisesti ja menemällä aina samaan aikaan nukkumaan. Kun yleiskunto on hyvä, oireitakin sietää paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos on murhetta lasten kanssa, vanhat muistisairaat vanhemmat hoidettavana ja töissä hankalaa, siihen ei kaipaisi lisäksi yhtään ylimääräistä hikipuuskaa.

Elämän kokonaisuus vaikuttaa siihen, miten vaihdevuosioireiden kanssa pärjäilee. Jos kaikki on hyvin, ne eivät niin paljon haittaa. Joku vaihdevuosissaan oleva nainen sanoikin, että hän on aina ollut kova palelemaan: onpa kiva, kun enää ei palella.

Mutta jos on murhetta lasten kanssa, vanhat muistisairaat vanhemmat hoidettavana ja töissä hankalaa, siihen ei kaipaisi lisäksi yhtään ylimääräistä hikipuuskaa.”

Onko hormonihoito siis ainoa varma keino tasoittaa vaihdevuosioireita?

”Menopaussi ei ole sairaus, mutta siihen voi liittyä haittaavia oireita. Itse kunkin on kohdallaan mietittävä, kuinka haitallisia oireet ovat. Tarvitseeko niihin apua vai pärjääkö ilman?

Hormonihoidossa käytetty estradioli on juuri sitä samaa, mitä naisen munasarjat tuottavat 35 vuotta

Koska oireet liittyvät estrogeenin eli naishormonin puutteeseen, kyllähän ne estrogeenilla hoituvat. Hormonihoidossa käytetty estradioli on juuri sitä samaa, mitä naisen munasarjat tuottavat 35 vuotta. Se on luonnollinen valmiste ja antaa esimerkiksi luonnollisen unirytmin.”

Mitä sanoisit naisille, joita hormonihoito pelottaa?

”Ei sitä ole pakko käyttää. Vaihtoehdoksi löytyy kemiallisia aineita. Ne ovat mielialalääkkeitä, serotoniinin takaisinoton estäjiä tai unilääkettä, joka on niistä kaikkein haitallisin. Ne eivät ole elimistölle luonnollisia aineita, ja joillakin niistä sivuoireet ovat pahempia kuin niistä tuleva hyöty.

Rintasyöpäpotilas ei voi aloittaa estrogeenia, jos syövän jälkihoidossa käytetään hormonihoitoa. Silloin voi yrittää vetkutella vaihdevuosioireiden ohi näillä muilla lääkkeellisillä keinoilla.

Luonnonlääkkeiden ei ole havaittu helpottavat oireita lumelääkettä paremmin.

Soijaa ja siitä eristettyjä kasviestrogeeneja on tutkittu paljon, mutta niiden tehoa vaihdevuosioireisiin ei ole tieteellisesti osoitettu. Muidenkaan luonnonlääkkeiden ei ole havaittu helpottavat oireita lumelääkettä paremmin.

Myös akupunktiota on tutkittu, mutta ei ole pystytty tieteellisesti osoittamaan, että siitä olisi enempää hyötyä kuin lumehoidosta. Jos siitä kuitenkin kokee hyötyvänsä, ei se vaarallistakaan ole. Rahapussi vain vähän keventyy.”

Näin voit koettaa helpottaa vaihdevuosioireita

  • Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti.
  • Vältä tekokuituisia ja kovin paksuja vaatteita etenkin yöllä.
  • Vältä ruokia ja juomia, jotka laukaisevat kuumia aaltoja. Sellaisia ovat makeat, suolaiset, kuumat ja voimakkaasti maustetut ruuat, kahvi, tee, alkoholi ja kolajuomat.
  • Lopeta tupakanpoltto.
  • Koeta rentouttaa itsesi kuuman aallon aikana. Se voi vähentää aallon voimakkuutta.
  • Keksi viilentymiskeinoja: tuuleta hyvin, anna untuvapeitto miehelle ja avaa makuuhuoneen ikkuna yöksi, ota viileitä suihkuja ja juo jäävettä.
Vierailija

Artikkelin lääkäri sanoo, että liikunta ei auta vaihdevuosioireisiin, mutta minulla auttoi. Sain kuumia aaltoja pahimmillaan parin tunnin välein, ja nukuin huonosti. Kävin lääkärillä, joka katsoi alapäähän ja totesi että täällähän on ihan kuollutta, ja määräsi estrogeenikorvaushoidon. Päätin kuitenkin ensin kokeilla muuta. Aloitin liikuntaharrastuksen täysillä. Käyn nyt kuudella eri ryhmäliikuntatunnilla viikossa, on hiit'iä, pilatestä, joogaa, lavis-jumppaa ja sambaa. Ja kas, kaikki kuumat aallot katosivat, nukun yöni hyvin. Suosittelen kokeilemaan!

Vierailija

Tuolla facessa meillä on Menopaussi niminen ryhmä, josta saa vertaistukea. Tervetuloa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla