Muoviton kosmetiikka kiinnostaa yhä useampia.
Muoviton kosmetiikka kiinnostaa yhä useampia.

Vaikka mikromuovin vaaroista on puhuttu paljon, sitä käytetään edelleen kosmetiikan raaka-aineena, kuten muitakin muoveja. Miten voit varmistua, ettei käyttämäsi kosmetiikka sisällä muovia?

Mikromuovit ovat pieniä, alle viiden millin kokoisia muovipartikkeleita. Niistä on puhuttu paljon, sillä ne eivät hajoa luonnossa lainkaan tai hajoavat hyvin hitaasti. Muovihiukkaset kulkeutuvat jätevesien mukana mereen, josta ne päätyvät kalojen ruuaksi ja sitä kautta lopulta ihmiseen.

Mikromuovi on vain osa ongelmaa, sillä se on ainoastaan yksi muovin muoto. Kosmetiikasta löytyy myös muita muoveja, kuten nano- ja liukenevia muoveja, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle ja ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten voi olla varma, etteivät omat kosmetiikkatuotteet sisällä näitä maapallon kuormittajia?

Suomalainen CosmEthics-älypuhelinsovellus auttaa, jos haluat tarkistaa, onko kosmetiikassa muovia. Kosmetiikkatuotteen viivakoodi skannataan, minkä jälkeen sovellus ilmoittaa tuotteen mahdollisesti sisältämät muovit ja tarjoaa tilalle korvaavan tuotteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tekemämme tutkimus paljastaa, että lähes joka toisessa koostumuksessa on muovia jossain muodossa. Koska näitä muovikemikaaleja on yli 500, niitä on liki mahdoton muistaa. Siksi sovellus on kätevä apu”, CosmEthics-sovelluksen perustaja ja toimitusjohtaja Katariina Rantanen sanoo.

Vaihtoehtona on käyttää sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, joka on muovitonta. Merkkejä on lukuisia, kuten Weleda, Patyka, Lavera, Santé ja Urtekram, joista kolmea viimeksi mainittua voi löytää jopa ruokakaupasta.

Myös Joutsen-merkittyjen kosmetiikkatuotteiden kriteereihin kuuluu, etteivät ne sisällä mikromuoveja. Asian voi varmistaa tuotteen valmistajalta.


Toiveissa totaalimuovittomuus

Vuonna 2015 Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua kosmetiikan mikromuovien käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Kemikaalicocktail-blogistaan tuttu Noora Shingler uskoo, että mikromuovittomuus saattaakin edetä EU:ssa uusien tuotteiden osalta. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan riitä.

”Pitäisi olla totaalimuovittomuus. Mikromuovi on vain osa kaikkea kosmetiikan muovia. Se on saanut eniten huomiota, mutta ei ole todellakaan ratkaisu ongelmaan. Muovit pitäisi kieltää kosmetiikassa kokonaan”, Shingler sanoo.

Kosmetiikan muovi on pieni osa ympäristön muovikuormitusta, mutta siitä on Shinglerin mukaan tärkeä pitää ääntä.

”Mitä enemmän ympäristön muovikuormittumisesta puhutaan, sitä enemmän tärkeä aihe saa näkyvyyttä ja se vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Ajattelen luonnon lisäksi myös ihmisten terveyttä: muoveissa on potentiaalisia hormonihäirikköjä, jotka saattavat vaikuttaa terveyteemme”, Shingler sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla