Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.
Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti. Millaiset oireet ovat syy mennä lääkäriin?

Suomalaisten vatsavaivat ovat lisääntyneet jyrkästi. Syynä tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymiseen pidetään esimerkiksi muuttunutta ruokavaliota ja liikaa hygieniaa.

”Tulehduksellisissa suolistosairauksissa suoliston limakalvot tulehtuvat, mutta tulehdusreaktion syytä ei tiedetä”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kaksi: Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, joita kutsutaan usein yhteisnimityksellä IBD. Crohn ja Colitis ry:n mukaan Suomessa on noin 50 000 IBD:tä sairastavaa henkilöä ja uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti.”

Määrä on noussut viime vuosina voimakkaasti. Taipumus sairastua on perinnöllinen, mutta perintötekijät eivät selitä kaikkea. Suosituin teoria suolistosairauksien yleistymiseen on se, että elämme nykyään hyvin hygieenisessä ympäristössä emmekä altistu esimerkiksi maaperän bakteereille samassa määrin kuin ennen.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti”, Jari Koskenpato sanoo.

”Suoliston vasta-ainetuotanto tapahtuu kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos immuunipuolustus ei kehity silloin vahvaksi, se saa aikaan ei-toivottuja reaktioita myöhemmin.”

Elinympäristön lisäksi myös elintavat ovat muuttuneet paljon.

”Kymmenientuhansien vuosien ajan suolisto on valmistanut itseään siihen, että ruokaa on liian vähän ja ihminen on koko ajan vähän nälissään ja liikkeessä. Viimeiset 50 vuotta ihminen on istunut päivät ja ruokaa on ollut tarjolla enemmän kuin tarvitaan. Se on maha-suolikanavalle uusi tilanne.”

Milloin on syytä huoleen?

Koskenpadon mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet puhkeavat yleensä 20–30 vuoden iässä tai keski-iän jälkeen.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen.”

Sairauden voi laukaista muuttunut elämäntilanne tai stressi: avioero, työpaikan muutos, synnytys.

”Sairaus voi tulla myös normaalitilanteessa, ihan puskista, ja muuttua sitten pikkuhiljaa pahemmaksi”, Koskenpato sanoo.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen. Riski pahanlaatuiseen sairauteen kasvaa iän myötä, ja esimerkiksi paksusuolen syöpä on erittäin salakavala.”

Haavaisen paksusuolentulehduksen tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Crohnin taudin tyypillisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen.

Lääkäriin kannattaa mennä aina, jos kärsii seuraavista oireista:

  • Veri ulosteessa
  • Tahaton laihtuminen
  • Kuumeilu
  • Kovat kivut
  • Jatkuva ripuli

Koskenpato muistuttaa, että suoliston aktiivinen toiminta ei ole itsessään syy huoleen. Terveellinen ruoka saa suoliston toimimaan, eikä pienestä murinasta tai turvottelusta kannata huolestua. Esimerkiksi kasvisruokavalio lisää ulosteen määrää.

”Jos syö terveellisesti, suoli toimii hyvin. Nykyihminen ei vain siedä sitä”, Koskenpato sanoo.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa.”

”Nuoret naiset ovat vastaanotolla yliedustettuina. Heillä on hektinen työ ja he tulevat lääkäriin, koska heillä on paljon turvotusta. Sitten ovat ne kuusikymppiset miehet, jotka eivät tule, vaikka on verta ulosteessa.”

Koskenpato sanoo potilaille joskus sen, mitä moni ei haluaisi kuulla: pientä vatsan turvottelua pitää kestää.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa. Saatetaan jättää pois esimerkiksi gluteeni ilman perusteita. Se ei ole tervettä”, Koskenpato sanoo.

”Tiettyjä oireita pitää oppia sietämään. Välillä kipristelee ja turvottaa. Se ei ole aina syy keskeyttää työpäivä tai mennä lääkäriin.”

Lento Pro

Kaikista vatsaoireista ei tarvitse stressata, sanoo erikoislääkäri – milloin on syytä huoleen?

Kiitos vaan vähättelystä, arvon lääkäri. Tajuatko ollenkaan, miten toimintakykyyn vaikuttaa, kun vaatekoko kasvaa jollain pahimmillaan 15-20 numerolla eikä pysty seisomaan suorassa eikä kävelemään kunnolla, saati nostelemaan lapsia. On edesvastuutonta viitata asiantuntijana ainoastaan janan minimivaivaiseen päähän.
Lue kommentti

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.