Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.
Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti. Millaiset oireet ovat syy mennä lääkäriin?

Suomalaisten vatsavaivat ovat lisääntyneet jyrkästi. Syynä tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymiseen pidetään esimerkiksi muuttunutta ruokavaliota ja liikaa hygieniaa.

”Tulehduksellisissa suolistosairauksissa suoliston limakalvot tulehtuvat, mutta tulehdusreaktion syytä ei tiedetä”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kaksi: Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, joita kutsutaan usein yhteisnimityksellä IBD. Crohn ja Colitis ry:n mukaan Suomessa on noin 50 000 IBD:tä sairastavaa henkilöä ja uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti.”

Määrä on noussut viime vuosina voimakkaasti. Taipumus sairastua on perinnöllinen, mutta perintötekijät eivät selitä kaikkea. Suosituin teoria suolistosairauksien yleistymiseen on se, että elämme nykyään hyvin hygieenisessä ympäristössä emmekä altistu esimerkiksi maaperän bakteereille samassa määrin kuin ennen.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti”, Jari Koskenpato sanoo.

”Suoliston vasta-ainetuotanto tapahtuu kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos immuunipuolustus ei kehity silloin vahvaksi, se saa aikaan ei-toivottuja reaktioita myöhemmin.”

Elinympäristön lisäksi myös elintavat ovat muuttuneet paljon.

”Kymmenientuhansien vuosien ajan suolisto on valmistanut itseään siihen, että ruokaa on liian vähän ja ihminen on koko ajan vähän nälissään ja liikkeessä. Viimeiset 50 vuotta ihminen on istunut päivät ja ruokaa on ollut tarjolla enemmän kuin tarvitaan. Se on maha-suolikanavalle uusi tilanne.”

Milloin on syytä huoleen?

Koskenpadon mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet puhkeavat yleensä 20–30 vuoden iässä tai keski-iän jälkeen.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen.”

Sairauden voi laukaista muuttunut elämäntilanne tai stressi: avioero, työpaikan muutos, synnytys.

”Sairaus voi tulla myös normaalitilanteessa, ihan puskista, ja muuttua sitten pikkuhiljaa pahemmaksi”, Koskenpato sanoo.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen. Riski pahanlaatuiseen sairauteen kasvaa iän myötä, ja esimerkiksi paksusuolen syöpä on erittäin salakavala.”

Haavaisen paksusuolentulehduksen tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Crohnin taudin tyypillisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen.

Lääkäriin kannattaa mennä aina, jos kärsii seuraavista oireista:

  • Veri ulosteessa
  • Tahaton laihtuminen
  • Kuumeilu
  • Kovat kivut
  • Jatkuva ripuli

Koskenpato muistuttaa, että suoliston aktiivinen toiminta ei ole itsessään syy huoleen. Terveellinen ruoka saa suoliston toimimaan, eikä pienestä murinasta tai turvottelusta kannata huolestua. Esimerkiksi kasvisruokavalio lisää ulosteen määrää.

”Jos syö terveellisesti, suoli toimii hyvin. Nykyihminen ei vain siedä sitä”, Koskenpato sanoo.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa.”

”Nuoret naiset ovat vastaanotolla yliedustettuina. Heillä on hektinen työ ja he tulevat lääkäriin, koska heillä on paljon turvotusta. Sitten ovat ne kuusikymppiset miehet, jotka eivät tule, vaikka on verta ulosteessa.”

Koskenpato sanoo potilaille joskus sen, mitä moni ei haluaisi kuulla: pientä vatsan turvottelua pitää kestää.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa. Saatetaan jättää pois esimerkiksi gluteeni ilman perusteita. Se ei ole tervettä”, Koskenpato sanoo.

”Tiettyjä oireita pitää oppia sietämään. Välillä kipristelee ja turvottaa. Se ei ole aina syy keskeyttää työpäivä tai mennä lääkäriin.”

Lento Pro

Kaikista vatsaoireista ei tarvitse stressata, sanoo erikoislääkäri – milloin on syytä huoleen?

Kiitos vaan vähättelystä, arvon lääkäri. Tajuatko ollenkaan, miten toimintakykyyn vaikuttaa, kun vaatekoko kasvaa jollain pahimmillaan 15-20 numerolla eikä pysty seisomaan suorassa eikä kävelemään kunnolla, saati nostelemaan lapsia. On edesvastuutonta viitata asiantuntijana ainoastaan janan minimivaivaiseen päähän.
Lue kommentti