Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.
Vatsakipu on yksi tavallisimmista tulehduksellisten suolistosairauksien oireista.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet viime vuosina voimakkaasti. Millaiset oireet ovat syy mennä lääkäriin?

Suomalaisten vatsavaivat ovat lisääntyneet jyrkästi. Syynä tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymiseen pidetään esimerkiksi muuttunutta ruokavaliota ja liikaa hygieniaa.

”Tulehduksellisissa suolistosairauksissa suoliston limakalvot tulehtuvat, mutta tulehdusreaktion syytä ei tiedetä”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kaksi: Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, joita kutsutaan usein yhteisnimityksellä IBD. Crohn ja Colitis ry:n mukaan Suomessa on noin 50 000 IBD:tä sairastavaa henkilöä ja uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti.”

Määrä on noussut viime vuosina voimakkaasti. Taipumus sairastua on perinnöllinen, mutta perintötekijät eivät selitä kaikkea. Suosituin teoria suolistosairauksien yleistymiseen on se, että elämme nykyään hyvin hygieenisessä ympäristössä emmekä altistu esimerkiksi maaperän bakteereille samassa määrin kuin ennen.

”On ollut virhe korostaa hygieniaa ihan valtavasti”, Jari Koskenpato sanoo.

”Suoliston vasta-ainetuotanto tapahtuu kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos immuunipuolustus ei kehity silloin vahvaksi, se saa aikaan ei-toivottuja reaktioita myöhemmin.”

Elinympäristön lisäksi myös elintavat ovat muuttuneet paljon.

”Kymmenientuhansien vuosien ajan suolisto on valmistanut itseään siihen, että ruokaa on liian vähän ja ihminen on koko ajan vähän nälissään ja liikkeessä. Viimeiset 50 vuotta ihminen on istunut päivät ja ruokaa on ollut tarjolla enemmän kuin tarvitaan. Se on maha-suolikanavalle uusi tilanne.”

Milloin on syytä huoleen?

Koskenpadon mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet puhkeavat yleensä 20–30 vuoden iässä tai keski-iän jälkeen.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen.”

Sairauden voi laukaista muuttunut elämäntilanne tai stressi: avioero, työpaikan muutos, synnytys.

”Sairaus voi tulla myös normaalitilanteessa, ihan puskista, ja muuttua sitten pikkuhiljaa pahemmaksi”, Koskenpato sanoo.

”Uusi vatsaoire yli 50-vuotiaalla ihmisellä on aina aihe tutkimukseen. Riski pahanlaatuiseen sairauteen kasvaa iän myötä, ja esimerkiksi paksusuolen syöpä on erittäin salakavala.”

Haavaisen paksusuolentulehduksen tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Crohnin taudin tyypillisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen.

Lääkäriin kannattaa mennä aina, jos kärsii seuraavista oireista:

 • Veri ulosteessa
 • Tahaton laihtuminen
 • Kuumeilu
 • Kovat kivut
 • Jatkuva ripuli

Koskenpato muistuttaa, että suoliston aktiivinen toiminta ei ole itsessään syy huoleen. Terveellinen ruoka saa suoliston toimimaan, eikä pienestä murinasta tai turvottelusta kannata huolestua. Esimerkiksi kasvisruokavalio lisää ulosteen määrää.

”Jos syö terveellisesti, suoli toimii hyvin. Nykyihminen ei vain siedä sitä”, Koskenpato sanoo.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa.”

”Nuoret naiset ovat vastaanotolla yliedustettuina. Heillä on hektinen työ ja he tulevat lääkäriin, koska heillä on paljon turvotusta. Sitten ovat ne kuusikymppiset miehet, jotka eivät tule, vaikka on verta ulosteessa.”

Koskenpato sanoo potilaille joskus sen, mitä moni ei haluaisi kuulla: pientä vatsan turvottelua pitää kestää.

”Ihmiset karsivat liian tiukasti ruokavaliotaan, kun vähän turvottaa. Saatetaan jättää pois esimerkiksi gluteeni ilman perusteita. Se ei ole tervettä”, Koskenpato sanoo.

”Tiettyjä oireita pitää oppia sietämään. Välillä kipristelee ja turvottaa. Se ei ole aina syy keskeyttää työpäivä tai mennä lääkäriin.”

Lento Pro

Kaikista vatsaoireista ei tarvitse stressata, sanoo erikoislääkäri – milloin on syytä huoleen?

Kiitos vaan vähättelystä, arvon lääkäri. Tajuatko ollenkaan, miten toimintakykyyn vaikuttaa, kun vaatekoko kasvaa jollain pahimmillaan 15-20 numerolla eikä pysty seisomaan suorassa eikä kävelemään kunnolla, saati nostelemaan lapsia. On edesvastuutonta viitata asiantuntijana ainoastaan janan minimivaivaiseen päähän.
Lue kommentti
Kasviksia kannattaa opetella syömään satokauden mukaan – maukasta ja edullista!
Kasviksia kannattaa opetella syömään satokauden mukaan – maukasta ja edullista!

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mielestä kasvisten tärkeyttä ei ole vielä ymmärretty. ”Kasvisten syömisestä pitäisi ravintokeskusteluissa puhua paljon enemmän, sokereista ja rasvoista vähemmän.”

Ovathan ne terveellisiä ja ovathan ne kevyitä, ne kasvikset. Se tiedetään, mutta harva ymmärtää, miten tärkeitä kasvikset ovat.

”Kasvisten syömisestä pitäisi ravintokeskusteluissa puhua paljon enemmän, sokereista ja rasvoista vähemmän. Toisaalta ei mikään ihme, että ihmiset eivät tiedä kasvisten tärkeyttä. Vasta uusimmissa ruokapyramideissa kasvikset ovat tippuneet pyramidin juurelle, sinne eniten syötäviin ruokiin”, Borg sanoo.

Kasviksista saa tietysti vitamiineja, ja kasvikset täyttävät vatsaa mutta ovat kevyitä. Se tärkein juju on kuitenkin kasvisten sisältämistä antioksidanteissa.

”Monet eivät tiedä, että kasvisten syömisellä on selkeä yhteys mielialaan.”

”Antioksidanteilla on akuutteja hyvinvointivaikutuksia. Koska antioksidantit kärsivät kaikesta prosessoinnista, niitä ei saa pillereistä. Ainoa tapa saada antioksidantteja on syödä paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.”

”Ainoa tapa saada antioksidantteja on syödä paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.”

”Monet eivät tiedä, että kasvisten syömisellä on selkeä yhteys mielialaan. Uusi tutkimusnäyttö osoittaa, että riittävä kasvisten syönti vähentää ahdistusta. Kasvisten syömisen tärkeyden rinnalla sokerin syönti tai lisäainepuheet ovat aika lailla pieni asia.”

Univaje ja stressi sekoittavat nälän

Hyvä syöminen käy vaikeammaksi, kun stressiä on liikaa ja unta liian vähän.

”Univaje lisää nälkää, koska se sekoittaa nälkähormonien toimintaa. Uni on monen syömistään miettivän sokea piste, sen merkitystä ei ymmärretä”, Patrik Borg sanoo.

”Mikä hirveä määrä syyllisyyttä asiasta, jonka pitäisi tuoda hyvää vointia ja mieltä.”

”Myös stressi vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan ja sekoittaa siksi elimistön nälkämekanismia. Se voi vaikuttaa eri tavoin: Niin, että ruoka ei maistu esimerkiksi aamuisin, jolloin juuri pitäisi maistua. Tai sitten elimistö kaipaa esimerkiksi rasvaisempaa ruokaa tai jotakin muuta kaukana kasviksista.”

Lisää stressiä aiheuttaa myös syöminen itse. Borg kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan naisista noin puolet ja miehistäkin joka neljäs kokee syömisestä syyllisyyttä viikoittain tai päivittäin.

”Mikä hirveä määrä syyllisyyttä asiasta, jonka pitäisi tuoda hyvää vointia ja mieltä. Moni ajattelee, että hyvin syöminen vaatii valtavasti itsekuria ja kieltäytymistä. Ei vaadi. Terveellinen syöminen on taito, jonka voi oppia. Kun perusta on kunnossa, yksittäisistä epäterveellisistäkään herkuista ei ole syytä tuntea muuta kuin iloa.”

Auts. Nyt pois auringosta!
Auts. Nyt pois auringosta!

Joskus iho pääsee palamaan kaikista varotoimista huolimatta. Olo helpottuu eivätkä vammat ainakaan pahene, kun teet nämä kuusi asiaa.

 1. Kääri märkä pyyhe palaneen ihon ympärille tai käy viileässä suihkussa. Se helpottaa kirvelyä.
 2. Rauhoita iho perusvoiteella tai kortisonivoiteella.
 3. Ota kipuun ja huonoon oloon tulehduskipulääkettä.
 4. Juo runsaasti vettä.
 5. Mene uudestaan aurinkoon vasta, kun iho on kunnolla parantunut eli noin viiden päivän päästä.
 6. Suojele palaneita kohtia auringolta erityisen hyvin. Ne palavat herkästi uudelleen.

Asiantuntijana Anne Vuorenmaa, Allergia-, iho- ja astmaliitto. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 10/2018.

Lue myös: