Kesä jättää jälkensä, varsinkin jalkapohjiin. Rasvaa jalkoja ahkerasti, niin ne pysyvät silkoisina ja kauniina ympäri vuoden.
Kesä jättää jälkensä, varsinkin jalkapohjiin. Rasvaa jalkoja ahkerasti, niin ne pysyvät silkoisina ja kauniina ympäri vuoden.

Pese, kuivaa ja rasvaa säännöllisesti – niin yksinkertaista on hoitaa jalkoja. Vaan mitä tehdä, kun peikonvarpaita ja halkeilevia kantapäitä ei enää kestä katsella? Pelasta koppurajalat ammattilaisen vinkeillä.

1. Ennakoi eli rasvaa säännöllisesti.

Paras tapa hoitaa jalkoja on hoitaa niitä niin hyvin, ettei pelastusoperaatioihin ole aihetta. Taikasana on rasvaa, rasvaa, reippaammin rasvaa.

Ohjeet ovat simppelit: pesaise jalat joka päivä ja kuivaa huolellisesti, myös varpaanvälit. Voitele sitten tarpeeksi rasvaisella voiteella. Lotionit eivät tähän kelpaa, voiteen rasvapitoisuuden on hyvä olla mielellään vähintään 30 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkista aika ajoin, ettei jaloissa näy hiertymiä ja kovettumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Unohda raspaus.

Kovettumien kimppuun ei nykyopein tosiaankaan käydä raspi kädessä. Jalkapohjien iho käsittää hankauksen niin, että nyt tarvitaan erityisesti suojaa ja kovettumien muodostuminen vain kiihtyy.

Jos kovettumat ovat niin pahat, ettei voidekaan niiden lävitse imeydy, voi niitä satunnaisesti, varoen, hipaista hohkakivellä. Tällainen tilanne voi tulla, jos vaikka äkillisen menon takia jalkaan on vedettävä sukkahousut ja jalkapohjat muistuttavat raastinrautaa. Jos joudut turvautumaan hohkiveen, muista, että ihon pitää olla kuiva. Kosteasta voi irrota enemmän tavaraa kuin on tarkoitus ja nirhaumia voi syntyä.

Jalkapohjien iho käsittää hankauksen niin, että nyt tarvitaan erityisesti suojaa ja kovettumien muodostuminen vain kiihtyy.

3. Älä liota.

Jalkojen liottamista ei myöskään nykyisin suositella. Siitä ei tutkimusten mukaan ole hyötyä vaan päinvastoin, jalkojen iho voi entisestään kuivua.

Poikkeus ovat suolakylvyt, jotka voivat olla avuksi voimakkaasti hikoileville jaloille. Silloinkin veden on hyvä olla haaleaa eikä liian lämmintä.

4. Turvaudu tuorekelmuun.

Hätätilanteissa ensiavuksi rientää vanha kunnon tuorekelmu. Voitele jalat paksusti rasvaisella voiteella, kääräise kantapäät tuorekelmuun ja vedä sukat jalkaan. Anna vaikuttaa vaikka yli yön.

Kuuriluontoisesti voi käyttää ureapitoista jalkavoidetta.

Varpaanvälejä ei rasvata. Pitkään kengissä hautuneet varpaanvälit ilahtuvat ja ilmastoituvat, kun erottelevat varpaat toisistaan lampaanvillasuikaleilla. Lampaanvillaa myydään myydään apteekeissa ja jalkahoitoloissa.

Kuuriluontoisesti koppuroihin voit käyttää ureapitoista jalkavoidetta, joka pehmittää kovettumat vähitellen.

5. Anna ammattilaisen auttaa.

Hankalimmissa tapauksissa korppukoivet on parasta hoidattaa jalkaterapeutilla tai jalkojenhoitajalla. Pahoin koppuroituneeseen ihoon tulee herkästi haavaumia ja halkeamia, joiden kautta pöpöt pääsevät iskemään ja voivat aiheuttaa ikäviäkin infektioita.

Jalkojenhoidon ammattilaisilla on tehokkaat, mutta hellävaraiset keinot kovettumien poistoon. Käsittelyn jälkeen kotihoitokin onnistuu paremmin.

Ohjeet antoi jalkaterapeutti Lea Mäkelä Espoon Jalkaterapia Teamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla