Elina Tanskasen kirja Parempaa seksiä opastaa eteenpäin, jos nautinto on hukassa.

Parempaa seksiä -kirjassa on 27 harjoitusta, joilla seksistä saa itselle sopivinta. Miten kauan kirjaa täytyy lukea, jotta tavoite täyttyy, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen?

"Lähestyn seksiä nautintokeskeisesti enkä toivo kenenkään vain suorittavan kirjaa. Sen tavoite on selvittää, mitä kohti haluaa seksielämässään mennä ja mistä haluaa pois.

Teos voi olla parille esimerkiksi työkirja, jonka voi kaivaa esiin sopivissa väleissä. Jos todella haluaa syventyä, voi pitää vaikka viikonlopun mittaisen suhderetriitin."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kumppanini ei halua lukea kirjaa, miten etenemme?

"Tehtäviä voi makustella itsekseen ja esimerkiksi neutraalin kosketusharjoituksen voi tehdä hyvän ystävän kanssa. Jo se, että suhteessa toinen haluaa pohtia seksielämää, voi saada aikaan muutoksen."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi seksistä puhuminen on kiusallista?

"Moni liittää seksiin häpeän tai pelkää antaa itselleen luvan nauttia. Kehosuhde saattaa olla tuomitseva, vaikka kehomyönteisyys helpottaa seksuaalisuuden toteuttamista.

Seksielämä ei parane, jos ei tutki ja harjoittele. Ensimmäinen rohkea askel voi olla seksikirjan lukeminen yhdessä kumppanin kanssa."

Kysy itseltäsi ainakin nämä

  1. Mitä toivot? Kirjoita ajatuksesi ylös. Mistä haluat päästä eroon, mitä kohti haluat mennä? Mieti konkretiaa. Jos sanot, että haluat kiihkeän seksielämän, erittele, mitä kiihkeys tarkoittaa sinulle käytännössä. Ole realistinen. Muista myös, että mieltään saa muuttaa matkan varrella.
  2. Mitä ajattelet kehostasi? On vaikeaa tuntea nautintoa toisen kanssa, jos päiväsi täyttyy negatiivisista ajatuksista itseäsi kohtaan. Ihminen joutuu opettelemaan kehoonsa rakastumista aina uudestaan ja uudestaan, sillä elämänmuutokset jättävät siihen jälkensä. Anna itsellesi myös aikaa surra kehosi muutoksia, jotta voit alkaa pitää itsestäsi uudenlaisessa tilanteessa.
  3. Millaista on sinun hyvä seksisi? Kyseenalaista yhteiskunnan vallitseva seksi-ihanne. Muistele, millainen oli juuri sinusta nautinnolliselta tuntunut seksikokemus. Pyri muistelemaan sitä mahdollisimman yksityiskohtaisesti: olosuhteet, kumppani, ympäristö, mielentilasi, aistihavainnot... Muistele sitten seksikokemusta, joka ei tuntunut nautinnolliselta, ja mieti, mikä siitä teki erilaisen kuin ensimmäisestä.

Lähde: Elina Tanskanen: Parempaa seksiä (Tammi 2017).

Sisältö jatkuu mainoksen alla