Tasapainoilua oireiden ja hoitojen, syömisen ja liikkumisen kanssa. Sitä vaihdevuodet usein vaativat, mutta apua saa.
Tasapainoilua oireiden ja hoitojen, syömisen ja liikkumisen kanssa. Sitä vaihdevuodet usein vaativat, mutta apua saa.

Voinko tehdä jotakin, joka helpottaisi vaihdevuosia? Vaikuttavatko vaihdevuodet muistiin ja painoon vai kuvittelenko vain? Naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio tietää, mitä naiset eivät vaihdevuosista tiedä. Näihin kysymyksiin hän vastaa usein.

Mitkä ovat kaikkein yleisimpiä vaihdevuosioireita? Vaikuttaako ehkäisyn käyttö vaihdevuosiin, ja miten oireita voisi vähentää? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio tapaa työssään Terveystalossa jatkuvasti vaihdevuosi-ikäisiä naisia.

Tässä kymmenen yleisintä kysymystä ja vastausta.

Mikä on vaihdevuosien ja menopaussin ero?

”Menopaussi tarkoittaa kuukautisten loppumista tai tarkemmin sitä, että viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi – sitä ennen voi olla kyse pitkäksi venyneestä kuukautiskierrosta, sillä loppuvaiheessa kuukautiskierron pituus voi olla hyvinkin pitkä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisesti menopaussi tulee 45–55-vuotiaana, joskus aiemmin tai myöhemmin. Yleisimmin menopaussi on suomalaisnaisilla 51-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Joskus vaihdevuosioireita on kauan, vaikkapa yli 70-vuotiaaksi.”

Vaihdevuodet alkavat yleensä 4–8 vuotta ennen menopaussia ja jatkuvat muutamia vuosia sen jälkeen. Joskus vaihdevuosioireita on paljon kauemminkin, jopa yli 70-vuotiaaksi.

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta hiipuu vähitellen, ja samalla estrogeenin tuotanto vähenee. Vaihdevuosioireet ovat yleensä vahvimmat menopaussin aikoihin ja pari vuotta siitä eteenpäin.”

Mitkä ovat yleisimpiä vaihdevuosioireita?

”Joitakin vaihdevuosioireita tulee lähes kaikille naisille. Runsas puolet sanoo oireiden olevan niin häiritseviä, että ne haittavat elämänlaatua. Noin joka kolmas nainen taas selviää vaihdevuosista aika vähäisillä kärvistelyillä.

”Noin joka kolmas nainen selviää vaihdevuosista aika vähäisillä kärvistelyillä.”

Selkein ja tunnetuin vaihdevuosioire ovat kuumat aallot: niitä tulee vähintään puolelle naisista, jopa kolmelle neljästä. Erilaisista unihäiriöistä kärsii yhtä moni.

Unihäiriöihin liittyy usein yöhikoilua, mutta tavallista on sekin, että vain herää aamuyöllä eikä saa unta. Unen laatu ylipäätään on siis huonompaa, vaikka ei yöhikoilua olisikaan.

Yleinen vaihdevuosiin liittyvä oire on myös mielialanvaihtelu. Murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto kiihtyy puuskittain, vaihdevuosien aikana se aaltoillen hiipuu. Molemmat hormonivaihtelut aiheuttavat mielialavaihteluja, joille ei itse voi mitään.

”Yleisiä mutta heikommin tunnettuja vaihdevuosioireita ovat epämääräiset lihas- ja nivelkivut.”

Yleisiä mutta heikommin tunnettuja vaihdevuosioireita ovat epämääräiset lihas- ja nivelkivut. Lihas- ja nivelkipuja on vaihdevuosien aikana useammalla kuin joka kolmannella naisella, vaikka osa tuskin edes osaa yhdistää niitä vaihdevuosiin. Kipuja ja särkyjä voi olla ympäri kehoa, lisäksi tunne lihasten ja nivelten jäykkyydestä on yleistä. Niskasärkyjen ja päänsärkyjen lisääntyminen on myös melko tavallista.

Estrogeenitason heittely ja lasku vaikuttavat myös niin, että hiukset ohenevat ja iho kuivuu lähes kaikilla.

Vaihdevuosiin ja niihin kuuluvaan aineenvaihdunnan hidastumiseen ja estrogeenitason laskuun liittyy myös painon nousu. Lisäksi on alakuloisuutta ja väsymystä, sydämen tykyttelyä ja seksuaalisen halukkuuden laskua. Se liittyy sekä estrogeenitason laskuun että siihen konkreettiseen asiaan, että limakalvot kuivuvat ja voivat aristaa.”

Kertyykö vyötärölle painoa kuin itsestään vai kuvittelenko vain?

”Vaihdevuosien aikana vyötärölle tosiaan kertyy rasvaa kuin itsestään, ellei ole tarkkana ja mieluiten ennakoi tilannetta jo ennen vaihdevuosia.

”Kun estrogeenin tuotanto hiipuu, rasva alkaa kertyä nimenomaan miestyyppisesti keskivartalolle.”

Vaihdevuosien aikana aineenvaihdunta hidastuu. Lisäksi estrogeenitason lasku vähentää sen energian määrää, joka liikkuessa kuluu. Estrogeeni on myös säädellyt rasvakudoksen jakautumista, mutta kun estrogeenin tuotanto hiipuu, rasva alkaa kertyä nimenomaan miestyyppisesti keskivartalolle eikä feminiinisesti lantiolle ja pakaroihin.

Vyötärömakkarat ovat monien naisten mielestä esteettisesti ikäviä. Vyötärölle ja sisäelimiin kertyvä rasva on myös terveyden kannalta haitallisinta. Juuri se vaikuttaa eniten esimerkiksi diabeteksen riskiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

”Vastaanotolle tuleville naisille yhtäkkiä noussut paino on usein se kaikkein eniten vaihdevuosissa yllättänyt asia.”

Keskimäärin paino nousee vaihdevuosien alkamisen jälkeen puoli kiloa vuodessa, kaikkiaan helposti 5–10 kiloa. Vastaanotolle tuleville naisille yhtäkkiä selvästi noussut paino on usein se kaikkein eniten vaihdevuosissa yllättänyt asia.

Vaikka 50-vuotiaana liikkuisi ja söisi ihan samalla tavoin kuin 30-vuotiaana, kuluttaa päivässä 200 kaloria vähemmän. Jos siis syö ja liikkuu 50-vuotiaana kuten 30-vuotiaana, joka päivä kertyy 200 ylimääräistä kaloria. Se on karua.”

Voiko etukäteen tehdä jotakin, joka helpottaisi vaihdevuosia?

”Voi ja kannattaakin tehdä.

Jos jatkaa vaihdevuosina entisiä elämäntapoja, paino alkaa hyvin herkästi nousta. Vaihdevuosiin liittyy univaikeuksia, väsymystä ja mielialavaihteluja, usein myös iän vähitellen tuomia muita fyysisiä kremppoja. Uuden, liikunnallisen elämäntavan opettelu ja laihduttaminen on siinä vaiheessa tuhannen vaikeaa. Siksi aktiivinen elämäntapa kannattaa opetella jo ennen kuin vaihdevuodet alkavat kerryttää kiloja.

”Liikunnallisesti aktiivisilla, fyysisesti hyväkuntoisilla naisilla vaihdevuosioireet ovat keskimäärin lievempiä.”

Liikunta auttaa paitsi painon hallinnassa, myös lihasmassan säilymisessä, mielialavaihteluiden tasaajana ja itsetunnon kohottajana. Liikunnallisesti aktiivisilla, fyysisesti hyväkuntoisilla naisilla vaihdevuosioireet ovat keskimäärin lievempiä kuin huonokuntoisilla.

Tupakoinnin lopettaminen on tietysti muutenkin järkevää, mutta yksi hyvä syy lisää on se, että tupakointi aikaistaa vaihdevuosia noin vuodella.”

Voivatko vaihdevuodet vaikuttaa muistin heikkenemiseen?

”Jos muisti tuntuu heikkenevän vaihdevuosien aikana, niin saattaa ollakin. Tämä on kuitenkin tilapäistä – alkavat muistisairaudet ovat asia erikseen.

”Heittelehtivät estrogeenitasot vaikuttavat serotoniiniaineenvaihduntaan. Se taas vaikuttaa mielialaan.”

Heittelehtivät estrogeenitasot vaikuttavat serotoniiniaineenvaihduntaan. Se taas vaikuttaa mielialaan. Muistivaikutusten mekanismi on tuntemattomampi. Tilapäisesti heikompi muisti voi liittyä yksinkertaisesti huonoon unen laatuun ja väsymykseen.”

Mistä tiedän, mitkä unihäiriöt liittyvät vaihdevuosiin, mitkä muuhun?

”Aina sitä ei tiedäkään. Vaihdevuosien aikaan elämässä on usein muutakin kuormitusta, esimerkiksi kiire töissä ja huolta vanhenevista vanhemmista ja kasvavista lapsista. Myös stressi niistä tai muusta voi pitää hereillä.

Unettomuutta tai unihäiriöitä on jopa kolmella neljästä vaihdevuosi-ikäisestä naisesta. Moni alkaa heräillä runsaaseen hikoiluun ja osaa silloin yhdistää unihäiriöt vaihdevuosiin.

Kuitenkin on paljon myös naisia, joilla ei tule yöhikoilua tai kuumia aaltoja. Heistä tuntuu, että he heräävät aamuyöllä ilman syytä, vaikka syy voi olla estrogeenin vähäisyydessä eli liittyä vaihdevuosiin.

”Joskus unettomuutta saatetaan hoitaa nukahtamislääkkeillä, vaikka oikeampi hoito olisi käyttää estrogeeniä.”

Unettomuuden syitä mietittäessä vaihdevuodet pitäisi muistaa. Joskus käy niin, että jos naisella ei ole yöhikoilua tai muita selvästi vaihdevuosiin viittaavia oireita, unettomuutta saatetaan hoitaa nukahtamislääkkeillä, vaikka oikeampi hoito olisi käyttää estrogeeniä.”

Kuuluuko vaihdevuosiin masennusta?

”Mielialavaihtelut ja alakuloisuus ovat vaihdevuosioireita. Samoin sydän voi tykytellä, eikä kyse ole paniikkihäiriöstä, vaikka jotkut sitä pelästyvät.

”Masennus ei ole vaihdevuosioire vaan sairaus.”

Alakuloisuutta pahempi masennus ei ole vaihdevuosioire vaan sairaus, jota pitää hoitaa masennuksena, ei vaihdevuosioireena.”

Voivatko vaihdevuodet tulla ja mennä ilman, että ne vaikuttavat mitenkään?

”Vaihdevuodet oireilevat jollakin tavoin käytännössä kaikilla naisilla. Oireet voivat kuitenkin olla niin lieviä, että niitä hädin tuskin huomaa. Lisäksi oireita ei välttämättä osata yhdistää vaihdevuosiin – joskus se on vaikeaa lääkäreillekin.

”Osalla voi olla vain jokin yksittäinen oire, jota ei aina osata yhdistää vaihdevuosiin.”

Vaikeaksi tunnistamisen tekee se, että oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Monella oireet ovat kuin suoraan oppikirjasta, mutta osalla voi olla vain jokin yksittäinen oire. Niveliä saattaa särkeä kovasti, eikä muita oireita olekaan. Tai ainoana oireena saattavat olla univaikeudet ja seksuaalisen halukkuuden lasku.

Joskus vaihdevuosioireet saattavat olla hyvin samankaltaisia kuin vaikkapa kilpirauhasen vajaatoiminnan, uniapnean tai fibromyalgian oireet.”

Vaikuttaako ehkäisyn käyttö vaihdevuosiin?

”Yhdistelmäehkäisyvalmisteet kuten e-pillerit sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Niitä käyttävillä näkyviä vaihdevuosioireita ei siirtymävaiheessa ennen menopaussia ole välttämättä lainkaan, koska ehkäisy pitää yllä estrogeenin määrää ja kuukautisetkin pysyvät säännöllisinä.

”Ehkäisyn käyttö saattaa pitää vaihdevuosioireita pois tai vähäisempinä.”

Hormonikierukka puolestaan sisältää keltarauhashormonia. Kierukka on voinut pitää kuukautiset pois jo pitkään, eli myös silloin vaihdevuosioireita ei välttämättä huomaa tai tunnista.”

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan?

”Ainoa yleispätevä ohje on, että vaihdevuosioireisiin kannattaa hakea apua ja mieluiten naistentauteihin erikoistuneelta lääkäriltä. Hän selvittää, mikä tilanne on, mitä vaihtoehtoja oireiden helpottamiseksi on ja mitä kannattaa ja ei kannata kokeilla.

”Siitä, mikä on auttanut vaihdevuosioireissa naapurin naista tai vaikka omaa siskoa, ei voi päätellä, mikä itsellä auttaa.”

Siitä, mikä on auttanut naapurin naista tai vaikka omaa siskoa, ei voi päätellä, mikä itsellä auttaa.

Aika usein kuulen vastaanotolla lauseen ”minulle ei ole koskaan hormonivalmisteet sopineet”. Vaihdevuosien kohdalla tilanne on kuitenkin ihan toinen kuin vaikkapa ehkäisyn suhteen: vaihdevuosien hormonihoidoilla korvataan sellaista, mikä muuten hiipuu, siis estrogeenin tuotantoa. Hormonien käytöstä ja niiden vaikutuksesta muussa yhteydessä ei siis voi päätellä mitään.

”Jotkut kokevat saaneensa apua luontaistuotteista, mutta tutkimukset eivät ole vahvistaneet niiden auttavan.”

Jotkut kokevat saaneensa apua luontaistuotteista, mutta tutkimukset eivät ole vahvistaneet niiden auttavan. Useimmat saavat merkittävää apua hormonihoidosta, joillakin hormonihoidot auttavat osaan oireista mutta eivät kaikkiin. Kaikille hormonihoitoja ei edes suositella. Hormonihoidon hyödyt ja riskit pitää aina haarukoida yksilöllisesti.

Hormonihoidon haitoista merkittävin on pitkäaikaiseen käyttöön liittyvä rintasyöpäriskin lisääntyminen. Toisaalta rintasyöpäriskiä lisäävät enemmän esimerkiksi kaksi päivittäistä alkoholiannosta tai lihominen. Riskien kasvu on siis aina suhteellista.

Limakalvojen arkuuteen kannattaa kokeilla paikallisestrogeeniä, siis emätinpuikkoja tai -voiteita. Niitä saa apteekista ilman reseptiä.”

Kysymyksiin vaihdevuosista vastasi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla