"Vaimenna sisäinen epäilijäsi. Jos fyysisesti tuntuu kaamealta, muista, että sille on järkisyy ja olotilasi kohenee ensi viikolla", sanoo terveysvalmentaja Kira Tiivola.
"Vaimenna sisäinen epäilijäsi. Jos fyysisesti tuntuu kaamealta, muista, että sille on järkisyy ja olotilasi kohenee ensi viikolla", sanoo terveysvalmentaja Kira Tiivola.

Aikamoista: jo neljän sokerittoman viikon jälkeen energiatasosi on kasvanut, iho kirkastunut ja unen laatu parantunut, lupaa asiantuntija. Jos päätät kokeilla, näistä neuvoista on paljon apua.

Viikko 1: Kun tästä selviät, pahin on selätetty

TÄLTÄ SINUSTA TUNTUU: Olo on kuin krapulassa

Neljä ensimmäistä päivää ovat vaikeimmat. Vierotusoireet ovat pahimmat ja voivat muistuttaa jopa krapulaa.

 1. Päätäsi saattaa särkeä ja tunteesi saattavat ailahdella: välillä olet onnesi kukkuloilla ja motivoitunut, mutta äkkiä saatatkin olla äreä, kiukkuinen tai masentunut.
 2. Muistamattomuus kuuluu asiaan: saatat kahvipöydässä huomata suussasi olevan muffinssin, vaikka olit juuri luvannut lopettaa sokerin syömisen.
 3. Nälkä saattaa vaivata. Ilman sokeripitoisia ruokia syöt normaalia vähemmän, eikä sokerin myötä poistunutta energiaa tule välttämättä korvattua terveellisemmällä ruoalla.
 4. Sokerin syönnin vähentäminen vaikuttaa myös hormonitoimintaan ja kehon kemiallisiin viesteihin välittäjäaineiden kautta. Ei ihme, että mielialat vaihtelevat!

TÄSTÄ ON APUA: Tyhjennä salavarastot

 1. Vältä ostamasta sokeripitoisia ruokia kotiisi. Tyhjennä kaapit ja salavarastot.
 2. Ole tietoinen tunteistasi. Ensimmäisellä viikolla sinusta voi jopa tuntua, että jotain puuttuu – olet niin tottunut saamaan sokeria. Saatat epäillä, miksi tämä onnistuisi, kun ei ole ennenkään onnistunut.
 3. Vaimenna sisäinen epäilijäsi. Jos fyysisesti tuntuu kaamealta, muista, että sille on järkisyy ja että olotilasi kohenee myöhemmin.
 4. Syö tasaisin väliajoin, jotta vältyt verensokerin romahduksilta ja makeanhimokohtauksilta. Muista juoda riittävästi.
 5. Makeanhimon iskiessä hämää ajatuksiasi jollain muulla: keitä kuppi teetä, käy nopsalla happihyppelyllä, siivoa, kilauta kaverille tai ratko ristisanoja.
 6. Ole ymmärtäväinen ja kiltti itseäsi kohtaan. Suhtaudu sokerilakkoon uteliaana kokeiluna, ei kurinalaisena dieettinä.
 7. Sen sijaan, että ruotisit itseäsi repsahduksista, ajattele asiaa positiivisen kautta: repsahdus oli hyvä juttu, sillä se sai sinut muistamaan, miksi haluat luopua sokerista.

Suhtaudu sokerilakkoon uteliaana kokeiluna, ei kurinalaisena dieettinä.
Suhtaudu sokerilakkoon uteliaana kokeiluna, ei kurinalaisena dieettinä.

Viikko 2: Kirkkauden hetkiä näköpiirissä

Alat todella uskoa onnistumiseesi ja epämiellyttävä olo alkaa väistyä. Alat pohtia, ettet ole pitkään aikaan tuntenut oloasi näin hyväksi!

Saatat jopa ihmetellä itseksesi: miksi en ole tajunnut tätä aikaisemmin. Alat löytää hyviä puolia sokerittomuudesta.

TÄLTÄ SINUSTA TUNTUU: Äkäpussi katosi jonnekin

 1. Tunteesi ovat tasaisempia ja olo on energisempi.
 2. Jos ruokavaliosi on sisältänyt paljon sokeria, olet jo tässä vaiheessa saanut merkittäviä terveyshyötyjä: virtsatie- ja hiivatulehdukset sekä suuri osa suolisto-ongelmista saattavat johtua liiallisesta sokerin saannista.
 3. Unenlaatusi on kohentunut, koska hormonitoimintaan heittelevästi vaikuttava sokeri on voinut saada sinut heräilemään keskellä yötä.

TÄSTÄ ON APUA: Juo, syö ja juo

 1. Toinen viikko on verrattain melko helppo, joten on hyvä hetki panostaa ruokailuun. Syö yhä tasaisin väliajoin ja nesteytä riittävästi.
 2. Panosta ruokavaliossasi erityisesti proteiineihin ja hyvälaatuisiin rasvoihin. Näiden avulla makeanhimo laantuu entisestään, sillä ne hillitsevät mielitekoja pitämällä sinut kylläisenä.

Viikko 3: Varo haasteellisen kauden vaaratilanteita

Useimpien sokerilakko sujuu melko mukavasti, kunnes kolme viikkoa on kulunut. Sitten tulee haasteita. Muista, että ne kuuluvat asiaan.

Jos lopetit sokerit kertaheitolla, olet nyt todennäköisesti vieroittautunut fyysisesti. Kroppasi ja mielesi haikailevat kuitenkin vielä makean perään.

Jatka sitkeästi samaa rataa kuin aikaisemminkin.

TÄSTÄ ON APUA: pysyttele pois keittiöstä

 1. Pysyttele pois keittiöstä (ellet laita ruokaa tai syö siellä), suunnittele ja varaudu erikoistilanteisiin (synttärit, kutsut, kyläilyt), vältä jättämästä väliin aterioita.
 2. Tunnista vaaratilanteet: himo iskee usein voimakkaasti etenkin väsyneenä tai stressaantuneena.
 3. Voitko pallotella ajatuksia ystävän tai vertaisryhmän kanssa? Tsempatkaa toinen toisianne!
 4. Varaudu myös siihen, etteivät kaikki kannusta tempaustasi. Jotkut saattavat saada kauttasi muistutuksen siitä, että he itse haluaisivat yrittää samaa – mutta eivät pysty tai yritä. Älä anna lannistajien lannistaa, vaan keskity omaan hyvään oloosi.

Ohoh: neljännellä viikolla alat saada ihmisiltä kehuja – kuulemma hehkut.
Ohoh: neljännellä viikolla alat saada ihmisiltä kehuja – kuulemma hehkut.

Viikko 4: Onnittelut taistelijalle, huomaat muutoksen itsekin!

Tämä viikko on jo paljon edeltäviä helpompi ja ajatukset on helppo kääntää sokerihötöistä johonkin muuhun.

TÄLTÄ SINUSTA TUNTUU: Virtaa riittää, riittää ja riittää

 1. Painosi on saattanut laskea hieman, joskin painon putoaminen on hyvin yksilöllistä.
 2. Energiatasosi on kasvanut, mielialan vaihtelut vähentyneet, iho kirkastunut ja unen laatu parantunut.
 3. Alat saada jopa kehuja – kuulemma hehkut! Tämä johtuu siitä, että ihosi on kirkastunut. Sokeri hidastaa ihon kimmoisuutta ylläpitävän kollageenin muodostumista ja lisäksi se tuhoaa ihon pidempikestoisinta kollageenia.

TÄSTÄ ON APUA: Huomaa, kuinka tykkäät olotilastasi

 1. Muista, että et ole dieetillä. Olet tekemässä elämäntapamuutoksia paremman terveyden eteen.
 2. Takaiskut ovat osa prosessia: kun repsahdus tulee, se ei ole maailmanloppu.
 3. Tee repsahdustilanteessa valinta: vaikka tulikin napsaistua muutama pala suklaata, koko levyä ei silti tarvitse syödä kerralla.
 4. Luota itseesi ja muista, kuinka pitkällä jo olet!
 5. Huomaa ja myönnä, että tykkäät olotilastasi. Todennäköisesti alat jopa miettiä, pitäisikö seuraavakin kuukausi toteuttaa sokerittomana.
 6. Mikäli tunnustaudut sokeririippuvaiseksi, riippuvuudesta kokonaan eroon pääseminen on yksilöllistä. Psykologisten tutkimusten mukaan sokeririippuvuudesta kokonaan eroon pääseminen vie henkilöstä riippuen 1–6 viikkoa.

Asiantuntijana terveysvalmentaja, personal trainer ja LCF Life Coach Kira Tiivola

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.