Herkästi pilaantuvat tuotteet on viisasta lastata kärryyn viimeisenä, vinkkaa kotitalousasiantuntija.
Herkästi pilaantuvat tuotteet on viisasta lastata kärryyn viimeisenä, vinkkaa kotitalousasiantuntija.

Oletko menossa helteellä mökille? Laita lihat pakastimeen edellisenä päivänä. Kotitalousasiantuntija vinkkaa muitakin keinoja, joilla kylmäketju ei ehdi katketa kaupasta tullessa tai mökille mennessä.

Ruuat tulee kaupan kassalla usein pakattua johonkin kotoa napattuun kangaskassiin, mutta varsinkaan kuumalla säällä se ei ole viisain vaihtoehto. Ruokien säilymistä kylmänä voi edistää monella tavalla.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Outi Mehto ehdottaa kylmälaukun pakkaamista mukaan kylmäkalleineen, kesähelteillä myös lyhyemmille kauppareissuille.

”Kylmälaukku on usein myös tukeva, hyvä väline kantaa ruuatkotiin, ja jollain tavallahan ne kuitenkin täytyy kuljettaa. Nyt kun on niin kovin lämmintä, suosittelen sitä kaikissa tapauksissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mehto vinkkaa, että kaupassa viileässä säilytettävät ja helposti pilaantuvat tuotteet kannattaisi lastata kärryyn vasta ihan viimeisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokia voi kuljettaa korkeintaan puoli tuntia ilman kylmää.

Puolta tuntia voidaan pitää Mehdon mukaan maksimiaikana sille, miten pitkään ruokia voi kaupassa ja matkan aikana pitää ilman kylmää. Sen jälkeen kylmäketju ehtii katketa.

”Lämmenneitä tarvikkeita ei pitäisi laittaa uudelleen kylmään. Niissä pilaantuminen on jo alkanut, eikä kylmä enää pelasta siltä.”

Älä jätä kylmälaukkuun tuntikausiksi

Erityistä suunnittelua voivat vaatia mökkimatkat. Niille kylmälaukku kylmäkalleineen tulisi Outi Mehdon mukaan aina kuulua vakiovarustuksena.

Kaikkein pilaantuvimpia tuotteita Mehto ei suosittele kuljettamaan tuntien mittaista matkaa edes kylmälaukussa. Esimerkiksi lihat kannattaisi ostaa matkan varrelta, mieluiten lähimmästä kaupasta.

”Miettisin kuitenkin myös mökkiruoat sillä tavalla, ettei tarvitsisi lainkaan hankkia niitä kaikkein pilaantuvimpia tuotteita.”

Pannulle kaiken varalta

Kylmäketjun katkeamista ja ruuan pilaantumista voi olla hankala arvioida. Selkein keino on testata kädellä, tuntuuko tuote enää viileältä.

Joistakin tuotteista kuten maidosta voi haistamalla ja maistamalla tutkia, onko rakenne pysynyt hyvänä.

”Kaikki ei vain näy päällepäin. Siksi kannattaa ehdottomasti suunnitella ruokien ostaminen ja kuljetus etukäteen.”

Pakastettu ruoka kestää matkan paremmin.

Jos esimerkiksi lihapaketti on mökkimatkalla ehtinyt kylmälaukusta huolimatta päästä vähän lämpenemään, Mehto suosittelee lihan kypsentämistä ja valmistamista ruuaksi heti. 

"Valmiin ruuan voi sitten heti siirtää kylmään.”

Etukäteen pakastaminen on myös hyvä tapa pidentää ruokien pysymistä kylmänä.

”Moni hyödyntää sitä niksiä, että kun tietää olevansa lähdössä mökille, laittaa lihan pakastimeen. Pakastettuna se pysyy matkallakin kylmänä pidempään.”

Ole varovainen etenkin näiden kanssa

Outi Mehto muistuttaa, että kalat ja äyriäiset kestävät lämpöä erittäin huonosti. Ne pitäisi säilyttää korkeintaan kahden asteen lämpötilassa, joten niitä Mehto ei lähtisi kuljettamaan mökille.

”Vakuumipakatuista kaloista helposti ajatellaan, että vakuumissahan säilyy vaikka mikä. Se ei pidä paikkaansa. Myös vakuumipakattu kala on herkästi pilaantuvaa.”

”Myös vakuumipakattu kala on herkästi pilaantuvaa.”

Mielessä on hyvä pitää, että tietyt muutkin ruuat pilaantuvat herkästi. Sellaisiin kuuluvat jauheliha ja muut pilkotut lihat. Niissä on herkkää pintaa isoa lihakimpaletta enemmän.

Maitotuotteista herkimpiä ovat kulutusmaidot, kermat ja tuorejuustot, kun taas hapanmaitotuotteet kuten piimä säilyvät vähän paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla