Ravitsemusterapeutin mukaan kahvin juominen voi muun muassa ehkäistä rasvamaksaa ja vähentää Alzheimerin taudin riskiä.
Ravitsemusterapeutin mukaan kahvin juominen voi muun muassa ehkäistä rasvamaksaa ja vähentää Alzheimerin taudin riskiä.

Hyviä uutisia! Kahvilla on paljon enemmän hyviä kuin huonoja terveysvaikutuksia.

Tunnetko kahvimorkkiksen? Se on se vähän levoton, iltapäivisin iskevä olo, jonka aikana mielessä käyvät seuraavat ajatukset: Montako kuppia on liikaa? Pitäisi varmaan vähentää.

Morkkikseen ei välttämättä ole syytä. Moni pitää kahvinjuontia epäterveellisenä, vaikka ei tarvitsisi, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen lääkärikeskus Aavasta.

”Varsinkin vanhempi sukupolvi pitää kahvia vähän pahiksena. Se luulo on sitkeässä”, Laatikainen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syitä voi vain arvailla. Ehkä kahvin juonti mietityttää, koska sitä pidetään nautintoaineena, ehkä siksi, että kahviin yhdistetään usein pulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi monet muistavat, miten laajasti pannukahvin kolesterolia nostavasta vaikutuksesta aikoinaan uutisoitiin. Suurta osaa nykykahvittelijoista kolesterolihuoli ei koske: suodatinkahvi ei nosta kolesterolia tai vaikuta verenpaineeseen.

”Jos kahvia ei ole tottunut juomaan, se voi nostaa verenpainetta tunniksi tai kahdeksi. Vaikutus häviää, kun kahvia juo paljon”, Reijo Laatikainen sanoo.

Hyvis vai pahis?

Huoli istuu silti sitkeässä. Kuukausi sitten kalifornialainen tuomari vaati kahviyhtiöitä varoittamaan ihmisiä kahvin syöpäriskeistä. Päätös perustui siihen, että kahvi sisältää akryyliamidia, jota muodostuu ruokaan korkeissa lämpötiloissa ja paahtamisessa. Se voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Reijo Laatikainen pitää päätöstä kummallisena. Hänen mukaansa kahvilla on paljon enemmän hyviä kuin huonoja terveysvaikutuksia.

”Se oli tuomari eikä terveysviranomainen, joka teki tuon päätöksen”, Laatikainen sanoo.

”Kahvia juodaan niin merkittäviä määriä, että siitä saadaan myös paljon hyvää. Esimerkiksi kaliumia, polyfenoleja ja jopa hiukan kuitua.”

Laatikaisen mielestä kalifornialaistuomarin päätös on hyvä esimerkki siitä, kuinka keskustelu yksittäisistä ruoka-aineista ajautuu helposti väärille urille.

”Ei voida sanoa, että jokin ruoka on vain hyvä tai paha, esimerkiksi että kasvikset ovat epäterveellisiä, koska niissä on nitraattia, joka on ainakin teoriassa yhdistetty joihinkin syöpiin. Sehän on juuri päinvastoin.”

”Kahvin juomisesta on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa.”

Laatikaisen mukaan kahvin terveysvaikutuksista on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana kolme kattavaa kirjallisuuskatsausta. Niiden mukaan kahvin juomisella on monenlaisia terveyshyötyjä:

  • Kahvi antaa jonkinlaista suojaa maksasyöpää, suun alueen syöpää, haimasyöpää ja mahdollisesti jopa ihosyöpää vastaan. Jonkinlaisia vaikutuksia sillä on myös paksusuolensyöpää, eturauhassyöpää ja rintasyöpää vastaan.
  • Kahvin juominen voi parantaa suoritusta kestävyysurheilussa.
  • Lisäksi se voi ehkäistä rasvamaksaa ja vähentää kihdin, Parkinsonin taudin, Alzheimerin taudin ja sappikivien riskiä.

Haitallisesti kahvi voi vaikuttaa mahalaukun syöpiin ja joihinkin myelooisiin leukemioihin.

”Oikeastaan mitään muita kahvin terveyshaittoja ei ole isoissa tutkimuksissa havaittu. Kahvin juomisesta on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa”, Reijo Laatikainen sanoo.

”Hyöty ei kuitenkaan ole niin suuri, että sellaisen, joka ei ole koskaan kahvia juonut, kannattaisi alkaa sitä juoda. Teelläkin on tämän tyyppisiä hyviä vaikutuksia.”

Suuri määrä saa levottomaksi

Tutkimuksissa todistettujen vaikutusten lisäksi kahvin juonnista on paljon kokemukseen perustuvaa tietoa. Kahvi voi esimerkiksi aiheuttaa närästystä ja pahentaa ärtyvän suolen oireita. Ummetusta kahvi saattaa helpottaa, sillä suurimmalla osalla ihmisistä se vilkastuttaa suoliston toimintaa.

Runsas kahvinjuonti voi vaikuttaa yöuneen.

”Osa kokee myös hermostuneisuuden tunnetta, jos juo tosi paljon kahvia. Teoriassa kahvi voi myös heikentää raudan imeytymistä”, Laatikainen sanoo.

Tarkkaa syytä kahvin terveysvaikutuksiin ei tiedetä. Laatikainen arvelee hyötyjen perustuvan siihen, että kahvissa on kolmea terveellistä ainetta: kaliumia, magnesiumia ja klorogeenihappoa.

”Klorogeenihappo kuuluu polyfenolisiin aineisiin. Ne ovat samoja aineita, jotka tekevät marjoista superterveellisiä”, Laatikainen sanoo.

”Keskimääräisen suomalaisen suurin polyfenolien lähde on nimenomaan kahvi.”

Timo Totuus

Lyhyesti.. Kofeiini on kahvipensaan luontainen torjunta-aine,joka vie hyönteisiltä muistin ja lentokyvyn. Ihmisellä kofeiini häiritsee normaalia muistin toimintaa,estämällä mm. posphodiesterase entsyymin toimintaa. Kofeiini piiskaa lisämunuaista (kortisoli) ja haimaa (insuliini),kun elimistömme kiihdyttää elintoimintojaan,myrkyllisestä kofeiinista eroon pääsemiseksi,jopa tärinään asti. Kofeiini supistaa aivojen hiussuonia,muiden huumeiden tapaan. Vieroituksen päänsärky johtuu siitä,kuin hiussuonet laajenevat ja aivojen verenkierto palautuu normaaliksi. Kofeiini lisää stressihormonin tuotantoa (kortisoli),josta seuraa katabolinen tila,eli kudoksia purkava tila.Siinä elimistömme purkaa mineraalejaan kofeiinin muodostaman virtsahapon neutraloimiseksi. Tässä happamuuden jojottelussa kusemme elitärkeitä mineraalejamme viemäriin.Urheilijoilla kofeiinin käyttö heikentää palautumista ja kehitystä,lyhentämällä anabolisen,eli kudosta rakentavan tilan aikaa treenien välissä. Kofeiini tekee ihmisistä lyhytjänteisiä,hajamielisiä,unettomia ja hermostuneita ihmisraunioita. He unohtavat minne jättivät autonsa kaupasta lähtiessään ja havahtuvat tilanteeseen,mitä olinkaan tekemässä ja minne olinkaan menossa.

  • ylös 45
  • alas 34
Sisältö jatkuu mainoksen alla