Ihmelääkettä flunssaan ei ole, mutta oireita voi onneksi helpottaa.
Ihmelääkettä flunssaan ei ole, mutta oireita voi onneksi helpottaa.

Flunssaa voi vältellä, kun muistaa, että se tarttuu herkimmin kädestä suuhun.

Käsienpesu kannattaa aina. Samoin on hyvä idea pitää sormet pois suusta, nenästä ja silmästä.

Siinäpä tärkeimmät, mitä ihminen voi tehdä suojatakseen itsensä räkätaudeilta, sillä flunssaa aiheuttavat virukset tarttuvat herkimmin käsien kautta. Esimerkiksi näin:

Flunssainen aivastaa kämmeneensä tai niistää nenänsä ja koskettaa sitten ovenkahvaa, vessan hanaa tai bussin tukitankoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heti kohta kahvaan, hanaan tai tankoon kosketat sinä ja pyyhkäiset sitten nenääsi. Hops, flunssavirus on siirtynyt sinuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pisarat jaksavat lentää noin metrin.

Flunssavirukset selviävät hengissä pinnoilla vain muutamien tuntien ajan, mutta pahimpana kröhäkautena se riittää paremmin kuin hyvin.

Tartunnan voi toki saada myös pisarateitse, mutta silloin flunssapotilaan pitää aivastaa melkein suoraan päin kasvoja. Pisarat jaksavat lentää noin metrin.

Ihmelääkettä ei ole

Olipa miten varovainen tahansa, flunssaa ei aina pääse karkuun. Pikkulapset sairastavat keskimäärin 5–7 räkätautia vuodessa, nuoret ja keski-ikäiset 2–3 ja iäkkäät enää yhden. Ikä kerryttää vastustuskykyä. Toisaalta myös ihmiskontaktit vähenevät, kun ikä karttuu.

”Antibiooteista ei ole tavallisessa flunssassa hyötyä, eikä paranemista nopeuttavaa hoitoa ole”, kertoo tartuntatautilääkäri Elina Seppälä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jäljelle jää oireiden lievittäminen. Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli lievittävät kolotuksia ja alentavat kuumetta, ja nenää avaavat suihkeet helpottavat hengitystä.

”Pelkästään tartuttamisen välttämiseksi ei ole tarpeellista jäädä kotiin.”

Flunssan tartuttavin vaihe alkaa samalla kuin oireetkin ja kestää 2–3 päivää. Pitäisikö siis pysyä pois töistä 2–3 päivää, ettei tartuttaisi työkavereita?

”Sen ratkaisee yleiskunto”, Elina Seppälä vastaa.

”Pelkästään tartuttamisen välttämiseksi ei ole tarpeellista jäädä kotiin. Väestössä liikkuu koko ajan terveitäkin ihmisiä, jotka kantavat flunssaviruksia. Vaikka yksittäinen sairastunut poistuisi muutamaksi päiväksi joukosta, se ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua.”

Sitten vain kärsivällisyyttä. Flunssa paranee tavallisesti alle viikossa, vaikka siihen liittyvä köhä saattaa jatkua parikin viikkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla