Kun hoidat ientulehduksen pois, vähennät selvästi vaaraa sairastua sydänsairauksiin, diabetekseen ja aivoverenkierron häiriöihin.

Suun tulehdukset on syytä hoidattaa hyvin, sillä ne vaikuttavat yleisterveyteen paljonkin. Koska suu on osa ruoansulatuskanavaa, sieltä on hyvä yhteys koko muuhun elimistöön.

"Jos ihmisellä on paljon ientulehdusta, hänellä on enemmän taipumusta sydänsairauksiin, diabetekseen ja aivoinfarktiin", kertoo PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson.

"Nyt on alettu myös tutkia, miten paljon suun tulehdukset ja syövät liittyvät toisiinsa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei ole siitä, että ientulehdus aiheuttaisi syöpää tai sydänsairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Vaikutus liittyy kehon yleistilaan: kun päällä on jatkuva pieni tulehdus, se altistaa helpommin muillekin terveysongelmille."

Helppo satsaus terveyteen

Hyvä uutinen tässä on se, että suuta on suhteellisen helppo hoitaa. Hampaiden harjaus vie 2 X 2 minuuttia päivässä.

Hyvään hampaidenhoitoon vaaditaan myös hammasvälien puhdistamista hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

"Lisäksi mahdollisimman vähän sokerisia ja happamia ruokia ja juomia, ei jatkuvaa napostelua ja säännölliset käynnit hammaslääkärissä. Siinä se. Niin vähällä vaivalla voi vaikuttaa terveyteensä paljon", Kaj Karlsson sanoo.

Näin hoidat ientulehdusta

Jos ien vuotaa harjatessa verta, se on useimmiten merkki ientulehduksesta.

"Terve ien ei vuoda, ellei sitä telo tosi kovaa", Kaj Karlsson kertoo.

Kun ien on päässyt tulehtumaan, ensimmäiseksi kannattaa tehostaa puhdistamista. Se ei tarkoita, että harjaamiseen pitäisi lisätä voimaa, vaan vuotavaa kohtaa pitää vain harjata ja langata parina päivänä erityisen huolellisesti.

"Jos ien ei parannu viikon sisällä, sitä täytyy mennä näyttämään suuhygienistille tai hammaslääkärille. Vuotavassa kohdassa voi olla hammaskiveä tai vaikka huono paikan reuna, joka ei kotikonstein korjaannu", Karl Karlsson sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla