Akne on tulehdus, joten tärkeintä on rauhoittaa ihoa.
Akne on tulehdus, joten tärkeintä on rauhoittaa ihoa.

Aikuisiän akne saattaa vaivata jopa yli nelikymppisiä. Vaiva on kuitenkin hoidettavissa.

Teini-iän iho-ongelmista voi olla jo vuosia, kunnes yhtäkkiä iskee aikuisiän akne. Mitä tehdä, kun leukaan ja suun ympäristöön ilmestyy ikäviä näppyjä?

Vaivan iskettyä tärkeintä on rauhoittaa tulehtunutta ihoa ja nimenomaan ihon pinnan alaista toimintaa. Voi olla hyvä mennä kosmetologille, jossa ihoa hoidetaan sopivilla tuotteilla, ja josta saa myös ohjeet kotihoitoon.

”Ihon rauhoittaminen vähentää tulehdusta. Sitä edistävät myös riittävä lepo ja terveellinen ravinto”, Koulutuskeskus Lumoavan prokosmetologi Krista Ranta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli hoitotuotteet eivät tehoa, erittäin vakavissa iho-ongelmissa voi joutua turvautumaan myös ihotautilääkärin määräämään antibioottikuuriin.

Taustalla hormonaaliset syyt?

Aknen syyn selvittäminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Ammattilaisen mukaan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, voivatko hormonaaliset syyt aiheuttaa iho-ongelmat.

”Iho saattaa reagoida aknen lailla esimerkiksi raskauden aikana tai sen jälkeen. Se voi reagoida myös silloin, kun hormonaalinen ehkäisy eli esimerkiksi ehkäisypillerit jätetään pois. Silloin kannattaa odottaa jonkin aikaa, että iho tottuu muutokseen”, Ranta sanoo.

Aikuisiän akne saattaa vaivata vielä yli nelikymppisenä, ja siihen voi kuulua helpompia ja ärhäkämpiä vaiheita. Ihon puhdistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, eikä meikkien ja meikkivälineiden hygieniaa kannata laiminlyödä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla