Uudet rillit pysyvät kunnossa pienellä skarppauksella.
Uudet rillit pysyvät kunnossa pienellä skarppauksella.

Silmälasit kestävät pidempään uudenveroisina, kun niitä käytetään, hoidetaan ja säilytetään oikein.

Silmälasit ovat monelle niin arkinen esine, ettei niistä jaksa tai viitsi pitää kunnolla huolta. Uudenkiiltävistä tulee ehkä hetken huolehdittua paremmin, kunnes lasit makaavat taas pöydällä linssit alaspäin tai uhkaavat jäädä sohvalla istujan alle.

Paljon vaivaa ei kuitenkaan tarvitse nähdä, jotta silmälasit säilyvät siisteinä ja ehjinä pidempään. Jännä kyllä, niiden kunnossa pysymiseen voi vaikuttaa jo kaupassa: lasit on syytä valita käytön mukaan.

”Kun asiakas tulee valitsemaan silmälaseja, kysyn aina ensimmäiseksi, mitä hän tekee työkseen ja mitä hän harrastaa”, Instrun kehyskouluttaja Heidi Myllyoja sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi remonttikäytössä laseilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin siistissä toimistotyössä. Myllyojan mukaan kovempiin oloihin kannattaa valita lasilinssit, jotka kestävät muovilinssejä paremmin. Kehysten materiaaliksi on hyvä valita kestävä titaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksin käsin pois ja koteloon

Mietitkö koskaan, miten otat silmälasit päästäsi? Jos haluat pidentää pokien käyttöikää, muista tarttua niihin aina molemmilla käsillä. Tällä on merkitystä, koska jos jatkuvasti ottaa lasit pois yhdellä kädellä, toisen aisan sarana venyy ja voi lopulta katketa.

Heidi Myllyoja ei suosittele nostamaan laseja myöskään pään päälle, koska myös se venyttää pokia. Aina kun laseja ei käytä, ne ovat parhaassa turvassa omassa kotelossaan.

”Yllättävän usein silmälasien päälle istutaan vahingossa joko kotona, työpaikalla tai autossa. Sen jälkeen niiden suoristelu voi olla joskus melkein mahdotonta”, Myllyoja varoittaa.

Lasit ansaitsevat päivittäin pientä huomiota.

Jotkut säilyttävät laseja taskussa, mikä sekään ei ole ammattilaisen mukaan oikein.

”Taskussa saattaa olla myös kolikoita tai avaimet. Niiden seurassa linssit voivat naarmuuntua pahasti.”

Jos lasit haluaa säilyttää kirkkaina ja hyväkuntoisina, niille kannattaa antaa myös päivittäin pientä huomiota. Siinä missä kaikkea muutakin putsaillaan, myös lasit voi pestä jopa kerran päivässä niille tarkoitetulla pesuaineella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla