Ärtyneitä hyttysenpistoja voi hoitaa hydrokortisonilla.
Ärtyneitä hyttysenpistoja voi hoitaa hydrokortisonilla.

Kesän jälkeen iho ei välttämättä olekaan kaunis ja tasaisen ruskettunut vaan kirjava ja täynnä paukamia. Ihotautilääkäri neuvoo, kuinka saat ihon kesän jäljiltä kuntoon.

Mökillä vietetyn loman jälkeen on edessä paluu arkeen. Ensimmäisenä työaamuna vilkaisu peiliin paljastaa karun totuuden: nenä on palanut ja punoittaa ikävästi, kädet ja jalat ovat täynnä punaisia hyttysenpistoja, ja keskelle otsaa on ilmestynyt maksaläiskä. Mikä avuksi?

Esteettisenä pika-apuna niin auringonpolttamiin, hyönteistenpistoihin kuin pigmenttihäiriöihinkin voi käyttää peitevoidetta.

”Peitevoiteesta ei ole mitään haittaa. Siinähän on kaiken lisäksi se elegantti piirre, ettei hyönteisenpistoa tule ainakaan raavittua”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Peitevoiteella vaivan saa piiloon, mutta parantajaksi siitä ei ole. Kesän aiheuttamia oireita iholla kannattaa myös hoitaa ja niiden paranemista jouduttaa. 

Vaihtoehto raapimiselle

Kutisevat hyttysenpistot ovat kesäihon ongelmista tutuimpia. Paukamien raapimisen sijaan Kyrklund kehottaa olemaan iholle armeliaampi.

”Levitä pistokohtiin jäägeeliä tai mentolvoidetta, joka viilentää mukavasti ja tuo samanlaisen helpotuksen kuin raapiminen.”

Jos ei millään pysty estämään itseään raapimasta puremakohtia, voi käydä niin, että paukamat ärtyvät ja alkavat punoittaa. Ärtyneisiin hyttysenpistoihin Kyrklund suosittelee hydrokortisonivoidetta, joka rauhoittaa tulehduksen.

Hyttysen, ampiaisen ja paarman pistoihin voi levittää helpotukseksi kortisonia.

”Jos paukama on tosi äkäinen, voi käyttää vahvempaakin kortisonia. Se vähentää punoitusta ja nopeuttaa paukaman häviämistä.”

Myös ampiaisen ja paarman pistoihin voi levittää helpotukseksi kortisonia. Vaikka ampiaisenpistoihin suositellaan joskus ensiavuksi kyypakkausta, Kyrklund pitää parempana iholle levitettävää kortisonia.

”Kyllä se iholle laitettuna on aina turvallisempaa. Jos paukamia on useampia ja ne ovat suuria, kyypakkauksen yhdestä hydrokortisonitabletista ei toki mitään haittaa ole.”

Helli palanutta ihoa

Jos iho on palanut auringossa, se tarvitsee paljon kosteusvoidetta. After sun -voiteet viilentävät ja rauhoittavat ihoa heti palamisen jälkeen. Sen jälkeen on syytä myös huolehtia, ettei iho pala monta kertaa samasta kohdasta. 

Käytä kortisonivoidetta pari päivää, kunnes punoitus on poissa.

Jos iho on todella voimakkaan syvänpunainen, silloinkin parhaan lievityksen tuo kortisoni. 

”Kortisonivoidetta voi käyttää yhden, kaksi päivää, kunnes punoitus on poissa. Jos iho hilseilee, kannattaa käyttää ahkerasti kosteusvoidetta”, Kyrklund neuvoo.

Maksaläiskiin tepsii parhaiten ennaltaehkäisy

Aurinko voi aiheuttaa myös ikäviä pigmenttihäiriöitä. Paras hoito maksaläiskiin on Kyrklundin mukaan ennaltaehkäisy. 

”Pääset paljon helpommalla, kun vältät aurinkoa, levität aurinkosuojavoidetta ja käytät hattua. Kesällä kannattaa myös systemaattisesti käyttää BB-voiteita, joissa on aurinkosuoja.”

Maksaläiskiä saa vaalennettua pigmenttiä poistavilla voiteilla.

Jos ihoon on suojautumisesta huolimatta ilmestynyt maksaläiskä, sen saa vaalennettua pigmenttiä poistavilla voiteilla, joita on eri vahvuisia. Lääkärin vastaanotolla tehdään myös lääkevoiteen ja valon yhteisvaikutukseen perustuvia PDT-hoitoja, joilla pigmenttiä vähennetään iholta. Aivan parissa kolmessa päivässä maksaläiskiä ei saa poistettua: vaaleneminen vie vähimmilläänkin useita viikkoja.

Vierailija

Paukamia, punotusta ja iho ihan kamalana! Näin hoidat kesähelteillä ihoon tulleita ongelmia

Ruskea kuin papu kauttaaltaan ja terveen ja kesäisen näköinen on tämä tyttö 65v kohtsilleen. En saa oltua sisällä kesän kauniina päivinä ja löydän puuhaa pihalta ja pientareilta. Käy lopulta kuin ruotsin Christina-prinsessalle, että on ryppyinen kuin rusina. Nautin niin kesästä ja kun tulee kuuma ja hikinen olo sujautan rantaan raikastumaan ja taas mennään.
Lue kommentti
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.