Ärtyneitä hyttysenpistoja voi hoitaa hydrokortisonilla.
Ärtyneitä hyttysenpistoja voi hoitaa hydrokortisonilla.

Kesän jälkeen iho ei välttämättä olekaan kaunis ja tasaisen ruskettunut vaan kirjava ja täynnä paukamia. Ihotautilääkäri neuvoo, kuinka saat ihon kesän jäljiltä kuntoon.

Mökillä vietetyn loman jälkeen on edessä paluu arkeen. Ensimmäisenä työaamuna vilkaisu peiliin paljastaa karun totuuden: nenä on palanut ja punoittaa ikävästi, kädet ja jalat ovat täynnä punaisia hyttysenpistoja, ja keskelle otsaa on ilmestynyt maksaläiskä. Mikä avuksi?

Esteettisenä pika-apuna niin auringonpolttamiin, hyönteistenpistoihin kuin pigmenttihäiriöihinkin voi käyttää peitevoidetta.

”Peitevoiteesta ei ole mitään haittaa. Siinähän on kaiken lisäksi se elegantti piirre, ettei hyönteisenpistoa tule ainakaan raavittua”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peitevoiteella vaivan saa piiloon, mutta parantajaksi siitä ei ole. Kesän aiheuttamia oireita iholla kannattaa myös hoitaa ja niiden paranemista jouduttaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihtoehto raapimiselle

Kutisevat hyttysenpistot ovat kesäihon ongelmista tutuimpia. Paukamien raapimisen sijaan Kyrklund kehottaa olemaan iholle armeliaampi.

”Levitä pistokohtiin jäägeeliä tai mentolvoidetta, joka viilentää mukavasti ja tuo samanlaisen helpotuksen kuin raapiminen.”

Jos ei millään pysty estämään itseään raapimasta puremakohtia, voi käydä niin, että paukamat ärtyvät ja alkavat punoittaa. Ärtyneisiin hyttysenpistoihin Kyrklund suosittelee hydrokortisonivoidetta, joka rauhoittaa tulehduksen.

Hyttysen, ampiaisen ja paarman pistoihin voi levittää helpotukseksi kortisonia.

”Jos paukama on tosi äkäinen, voi käyttää vahvempaakin kortisonia. Se vähentää punoitusta ja nopeuttaa paukaman häviämistä.”

Myös ampiaisen ja paarman pistoihin voi levittää helpotukseksi kortisonia. Vaikka ampiaisenpistoihin suositellaan joskus ensiavuksi kyypakkausta, Kyrklund pitää parempana iholle levitettävää kortisonia.

”Kyllä se iholle laitettuna on aina turvallisempaa. Jos paukamia on useampia ja ne ovat suuria, kyypakkauksen yhdestä hydrokortisonitabletista ei toki mitään haittaa ole.”

Helli palanutta ihoa

Jos iho on palanut auringossa, se tarvitsee paljon kosteusvoidetta. After sun -voiteet viilentävät ja rauhoittavat ihoa heti palamisen jälkeen. Sen jälkeen on syytä myös huolehtia, ettei iho pala monta kertaa samasta kohdasta. 

Käytä kortisonivoidetta pari päivää, kunnes punoitus on poissa.

Jos iho on todella voimakkaan syvänpunainen, silloinkin parhaan lievityksen tuo kortisoni. 

”Kortisonivoidetta voi käyttää yhden, kaksi päivää, kunnes punoitus on poissa. Jos iho hilseilee, kannattaa käyttää ahkerasti kosteusvoidetta”, Kyrklund neuvoo.

Maksaläiskiin tepsii parhaiten ennaltaehkäisy

Aurinko voi aiheuttaa myös ikäviä pigmenttihäiriöitä. Paras hoito maksaläiskiin on Kyrklundin mukaan ennaltaehkäisy. 

”Pääset paljon helpommalla, kun vältät aurinkoa, levität aurinkosuojavoidetta ja käytät hattua. Kesällä kannattaa myös systemaattisesti käyttää BB-voiteita, joissa on aurinkosuoja.”

Maksaläiskiä saa vaalennettua pigmenttiä poistavilla voiteilla.

Jos ihoon on suojautumisesta huolimatta ilmestynyt maksaläiskä, sen saa vaalennettua pigmenttiä poistavilla voiteilla, joita on eri vahvuisia. Lääkärin vastaanotolla tehdään myös lääkevoiteen ja valon yhteisvaikutukseen perustuvia PDT-hoitoja, joilla pigmenttiä vähennetään iholta. Aivan parissa kolmessa päivässä maksaläiskiä ei saa poistettua: vaaleneminen vie vähimmilläänkin useita viikkoja.

Vierailija

Ruskea kuin papu kauttaaltaan ja terveen ja kesäisen näköinen on tämä tyttö 65v kohtsilleen. En saa oltua sisällä kesän kauniina päivinä ja löydän puuhaa pihalta ja pientareilta. Käy lopulta kuin ruotsin Christina-prinsessalle, että on ryppyinen kuin rusina. Nautin niin kesästä ja kun tulee kuuma ja hikinen olo sujautan rantaan raikastumaan ja taas mennään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla