Älä raavi! Kortisonivoide lievittää kutinaa. Kokeile myös kuumaa kahvikuppia!
Älä raavi! Kortisonivoide lievittää kutinaa. Kokeile myös kuumaa kahvikuppia!

Miten suojautua hyttysten, kesän pikku kiusanhenkien, hyökkäyksiltä? Entä miten kuuma kahvikupillinen auttaa hyttysenpuremiin?

Punoitusta, paukamia ja ärsyttävää kutinaa. Hyttysenpiston allergiset oireet aiheuttaa itse asiassa ihmisen oma keho, jonka solut hyökkäävät vieraan proteiinin kimppuun. Noin 90 prosenttia väestöstä reagoi itikoiden pistoihin jotenkin, eläinfysiologian professori emeritus Esa Hohtola Oulun yliopistosta kertoo.

Kymmenen prosenttia eli todelliset allergikot kärsivät puremista eniten. Harvinaisissa tapauksissa hyttysenpistot voivat viedä jopa sairaalaan.

Hyttysenpistojen oireet ovat ärhäkimmillään alkukesästä.

Viisi prosenttia suomalaisista ei saa hyttysenpuremista minkäänlaisia oireita. Onnenpekat!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyttysenpistojen oireet ovat ärhäkimmillään alkukesästä. Kesän mittaan pistoille siedättyy, mutta valitettavasti vaikutus ei kestä talven ylitse. Seuraavana keväänä riesa alkaa taas alusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin pienennät itikoiden aiheuttamaa piinaa:

1. Ulkoile tuulisella säällä. Jos olet herkkä hyttysenpistoille, ulkoile viileällä ja tuulisella säällä, silloin hyttysistä on harmia vähiten. Kylmällä ilmalla itikat ovat hissukseen eivätkä saalista niin verenhimoisina kuin kuumalla.Tätä keinoa käyttävät suojanaan porotkin, kun ne hakeutuvat tuntureiden huipuille ja maanteille räkkää eli pahinta sääskikautta pakoon.

2. Pukeudu vaaleisiin, tukevakankaisiin vaatteisiin. Ohuiden hellehepenien läpi hyttynen pistää piikkinsä tuosta vaan. Vaaleisiin vaatteisiin ötökät eivät tartu niin hanakasti kuin tummiin, ja tukeva kangas voi pitää ainakin osan hyökkäyksistä loitolla.

3. Älä heilu ja huido. Hyttyset huomaavat liikkuvan kohteen paremmin kuin rauhallisesti paikoillaan olevan. Huitominen myös lisää ihon lämpöä ja innostaa itikoita entisestään. Hyvä syy jäädä riippumattoon makoilemaan.

4. Huolehdi hygieniasta. Ihon eritteet ja hienhaju vetävät hyttysiä vastustamattomasti puoleensa. Kesäkuumalla kannattaa piipahtaa tiuhaan suihkussa tai järvessä myös tästä syystä.

5. Liiku porukoissa. Hyttysiä on silloin vähemmän henkilöä kohden. Sekin on etu, että isossa laumassa yksilöiden hajut sekoittuvat, eikä hyttynen pysty paikallistamaan kohdettaan.

6. Hanki hyttysverkko. Verkon alla saat nukkua itikkavapaat yöunet, ihanaa.

7. Käytä karkotetta. Piparminttuöljy ja kamferi saattavat häätää epämieluisia seuralaisia kimpustasi. Jos luontaiset karkotteet eivät tepsi, dietyylitoluamidia (DEET) sisältävät hyönteismyrkyt toimivat parin, kolmen tunnin ajan niiden käyttämisestä. Lisänä tujakka tuoksu.

8. Nauti antihistamiinia ennakoivasti, pari tuntia ennen ulosmenoa. Hydrokortisonivoide helpottaa kutinaa, jos puremia on jo ehtinyt tulla.

9. Haudo pistokohtia jollakin kuumalla, vaikka täydellä kahvikupilla. Kutinan aiheuttava reaktio vaimenee, kun proteiinit tuhoutuvat kuumuudessa. Käytä niin kuumaa kuppia kuin uskallat. Varo polttamasta ihoasi!

+ vinkki! Bloggaajamme Anni tekee itse hyttyskarkotteet. Testatusti toimivat! Katso ohje täältä.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla