Musta vaate ei välttämättä ole tukahduttavan kuuma aurinkoisellakaan säällä, kunhan valitsee materiaalin oikein.
Musta vaate ei välttämättä ole tukahduttavan kuuma aurinkoisellakaan säällä, kunhan valitsee materiaalin oikein.

Selvitimme, miksi musta vaate on auringossa kuumempi kuin vaalea – ja kuinka siitä huolimatta voit käyttää kesälläkin mustaa hikoilematta.

Mustat vaatteet voivat kesäkuumalla tuntua tukalilta. Hiki valuu, ja vaatteet tuntuvat suorastaan hohkaavan kuumuutta.

Miksi musta vaate on kuumempi kuin vaalea?

”Mitä mustemmalta kangas näyttää, sitä enemmän se imee auringonvaloa. Valon mukana tuleva energia ei heijastu pois, vaan jää kankaaseen”, kertoo fysiikan professori Jukka Maalampi Jyväskylän yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oloa tukaloittaa entisestään se, että kankaasta lämpöä siirtyy myös iholle. Se saa ihonkin tuntumaan kuumalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tumma tiedetään kokemuksesta kuumaksi, joten moni suosiikin kesällä vaaleita vaatteita. Vaalea kangas ei kuumene samaan tapaan kuin musta, eikä siten myöskään siirrä yhtä paljon lämpöä iholle. Mitä vaaleampi vaate, sitä vähemmän se imee lämpöä.

”Perusperiaate on, että helteellä vaalea on viileämpi vaihtoehto”, Maalampi toteaa.

Myös sillä on väliä, miten paksu tai tiukka vaate on.

Tummien värien ystävien ei kuitenkaan tarvitse myydä maatansa – tai vaatteitaan. Kuumuuteen ei nimittäin vaikuta ainoastaan vaatteen väri. Myös sillä on väliä, miten paksu tai tiukka vaate on.

Paksu vaate voi tuntua kuumalta, koska siihen mahtuu sitoutumaan enemmän lämpöä kuin ohueen. Jos taas vaate on tiukka, ilma ei pääse sitä viilentämään.

Tumman vaatteen kannattaisikin aurinkoisena päivänä olla ohut ja hiukan väljä - silloin sekin voi olla auringossa jopa viileä. Kun ilma pääsee vaatteen vaihtumaan, ihon lähelle tulee viileämpää ilmaa ja lämpö haihtuu nopeasti kankaasta.

Kurkkaa vaatteen pesulappua

Myös vaatteen materiaali vaikuttaa siihen, kuinka kuuma vaatteessa tulee. Kesäasuihin sopivia ohuita ja viileitä materiaaleja ovat usein esimerkiksi puuvilla, pellava, silkki ja viskoosi.

Sen sijaan paksuja ja tiukkaan kudottuja materiaaleja, kuten paksua villaa tai huopamaisia kankaita, kannattaa kuumalla välttää.

Juttua varten on haastateltu myös Suomen Tekstiili & Muoti ry:n standardisointipäällikkö Satu Nissi-Rantakömiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla