Älä hyvä ihminen purista, vaikka kuinka himottaisi!
Älä hyvä ihminen purista, vaikka kuinka himottaisi!

Finnien puristelu voi vain pahentaa tilannetta ja jättää ihoon pysyviä jälkiä.

1. Näpit irti

Otsassa on taas finni ja nenänvarressa komeilee mojova mustapää. Jos puhdistan sormet huolellisesti, voisinko puristaa ikävät seuralaiset pois?

Koulutuskeskus Lumoavan prokosmetologi Krista Ranta ei suosittele, että kasvojen ihoa puristeltaisiin kotona. Ei vaikka sormet olisi pesty kunnolla. Aikuisen ihoon tulee helpommin arpia kuin nuoren kasvoille, koska ikääntynyt iho ei korjaannu enää yhtä nopeasti.

”Finnien, näppyjen ja mustapäiden puristelusta saattaa jäädä pysyviä jälkiä, kuten arpia. Kun ihon mekaaninen puhdistus tehdään kosmetologilla, voidaan ihoa lämmittää ja käsitellä aineilla, joiden avulla epäpuhtaudet saadaan pois helpommin ja hellävaraisemmin”, Ranta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mustapäiden omatoiminen puristelu saattaa myös aiheuttaa ihoon näppyjä, kuten finnejä. Jos ihossa on lievääkin tulehdusta, saattaa omatoiminen puristelu pahentaa sitä entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ihon mekaaninen puhdistaminen kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaiselle”, Ranta sanoo.

2. Kuori hellästi

Myös ihon kuorimisen kanssa kannattaa olla varovainen. Kuorinta voi ärsyttää ihoa ja pahentaa ongelmia, jos iho on esimerkiksi atooppinen tai muuten herkästi ärsyyntyvä.

Kuorinnasta voi kyllä olla apua silloin, jos kärsii aknesta, iho on paksu, rasvoittuva ja rauhaset tukkeutuvat helposti.

3. Tärkeintä on puhtaus

Jotta näpyt paranisivat, on tärkeää huolehtia ihon puhtaudesta – ja meikkivälineiden.

Likaiset meikkisienet ja -sudit aiheuttavat helposti ihon ärtymistä. Niihin kertyy sekä meikkiä että likaa, jolloin niissä syntyy bakteerikasvustoa. Tällainen meikkiväline aiheuttaa herkästi ihon ärtymistä ja kukkimista. Siksi meikkivälineet olisikin puhdistettava säännöllisesti.

4. Vältä stressiä ja sokeria

Ihon sameutta ja ärtyneisyyttä voi ehkäistä myös ruokavaliolla. Pitkälle jalostettu köyhä ravinto ja suuret sokerimäärät voivat näkyä paitsi suolisto- myös iho-ongelmina.

Stressinäpyt eivät ole vain myytti. Onnellisen ihmisen iho hehkuu. Parhaiten rentoudut, kun liikut ja lepäät riittävästi, mikä näkyy myös kasvoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla