Laadukas kynsinauhaöljy voi olla liuskoittuvien kynsien pelastus.
Laadukas kynsinauhaöljy voi olla liuskoittuvien kynsien pelastus.

Suomen talvi kuivattaa myös kynsiä, sanoo asiantuntija.

Muistuttavatko kyntesi enemmän liuskekiveä kuin betonia? Et ole yksin.

Kynsien liuskoittuminen on yksi suomalaisten tavallisimmista kynsipulmista, sanoo kynsiteknikko ja Blue Lagoon -kauneushoitolan omistaja Sini Virtanen.

”Liuskoittuminen on todella yleistä Suomessa. Kylmät säät vaikuttavat paljon. Lämpötilan vaihtelut rasittavat kynsiä, eikä käsiä suojata aina oikealla tavalla pakkaselta”, Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa terveen kynnen tunnistaa siitä, että se on ehjä ja usein pinnaltaan hieman kupera. Kynsinauhat ovat siistit ja kulkevat nauhamaisena kynnen ympärillä.

”Jos joutuu työssään käyttämään paljon käsiä, kynnet vaativat ekstrapaljon hoitoa.”

Talvinen sää saa kynnet kuivumaan siinä missä hiukset ja ihonkin. Kun kynnestä puuttuu kosteutta, se voi alkaa liuskoittua eli kynsilevyt pääsevät irtoilemaan toisistaan.

”Unohdetaan usein, että kädet ovat aina esillä. Ne ovat kaikkein eniten alttiina auringolle ja pakkaselle. Jalat ovat kenkien suojassa ja kasvojenkin ihoa muistetaan yleensä hoitaa.”

Lämpötilan vaihtelujen lisäksi kynttä kuluttaa mekaaninen ärsytys.

”Jos joutuu työssään käyttämään paljon käsiä, kynnet vaativat ekstrapaljon hoitoa.”

Myös ruokavaliolla on merkitystä. Terveellinen kokonaisuus ratkaisee Virtasen mukaan enemmän kuin jonkin yksittäisen vitamiinin tai hivenaineen määrä.

”Moni ajattelee, että kynsien ongelmat johtuvat esimerkiksi siitä, että saa liian vähän kalsiumia. Kalsiumia on kynsissä niin minimaalinen määrä, ettei sillä ole kauheasti vaikutusta. Se, onko koko ruokavalio kunnossa, näkyy kyllä kynsissä.”

Öljyllä pääsee pitkälle

Kosteutta kaipaavien kynsien hoitaminen on onneksi helppoa. Kosteutta voi lisätä juomalla enemmän vettä ja hoitamalla kynsiä kynsinauhaöljyllä. Sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

”Mikä tahansa ruokaöljy ei imeydy kynteen”, Sini Virtanen sanoo.

”Hyvällä kynsinauhaöljyllä pääsee tosi pitkälle. Kannattaa valita tuote, jossa on jojobaa, manteliöljyä, oliiviöljyä tai kookosöljyä. Ne imeytyvät helposti kynteen.”

Jos öljy ei imeydy käden pintaan, se ei imeydy kynteenkään.

Kynsinauhaöljyn laatua voi testata tiputtamalla pari tippaa ranteeseen. Jos öljy ei imeydy helposti ihoon vaan jää käden pintaan lillumaan, se ei imeydy kynteenkään.

”Esimerkiksi vaseliinipohjaiset tuotteet ovat usein tällaisia. Ne eivät läpäise kynttä.”

Jos kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet eivät ole laadukkaita, ne voivat kuivattaa kynttä entisestään. Myös kynttä vahvistavien lakkojen kanssa kannattaa olla varovainen.

”Vahvistavia lakkoja pitäisi käyttää vain kuuriluontoisesti”, Virtanen sanoo.

”Jos niitä laittaa liian kuivalle kynnelle, ne tekevät kynnestä vain kovemman, jolloin se katkeaa vielä helpommin. Elastisuuden lisääminen vahvistaa kuivaa kynttä paremmin.”

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.