Laadukas kynsinauhaöljy voi olla liuskoittuvien kynsien pelastus.
Laadukas kynsinauhaöljy voi olla liuskoittuvien kynsien pelastus.

Suomen talvi kuivattaa myös kynsiä, sanoo asiantuntija.

Muistuttavatko kyntesi enemmän liuskekiveä kuin betonia? Et ole yksin.

Kynsien liuskoittuminen on yksi suomalaisten tavallisimmista kynsipulmista, sanoo kynsiteknikko ja Blue Lagoon -kauneushoitolan omistaja Sini Virtanen.

”Liuskoittuminen on todella yleistä Suomessa. Kylmät säät vaikuttavat paljon. Lämpötilan vaihtelut rasittavat kynsiä, eikä käsiä suojata aina oikealla tavalla pakkaselta”, Virtanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mukaansa terveen kynnen tunnistaa siitä, että se on ehjä ja usein pinnaltaan hieman kupera. Kynsinauhat ovat siistit ja kulkevat nauhamaisena kynnen ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos joutuu työssään käyttämään paljon käsiä, kynnet vaativat ekstrapaljon hoitoa.”

Talvinen sää saa kynnet kuivumaan siinä missä hiukset ja ihonkin. Kun kynnestä puuttuu kosteutta, se voi alkaa liuskoittua eli kynsilevyt pääsevät irtoilemaan toisistaan.

”Unohdetaan usein, että kädet ovat aina esillä. Ne ovat kaikkein eniten alttiina auringolle ja pakkaselle. Jalat ovat kenkien suojassa ja kasvojenkin ihoa muistetaan yleensä hoitaa.”

Lämpötilan vaihtelujen lisäksi kynttä kuluttaa mekaaninen ärsytys.

”Jos joutuu työssään käyttämään paljon käsiä, kynnet vaativat ekstrapaljon hoitoa.”

Myös ruokavaliolla on merkitystä. Terveellinen kokonaisuus ratkaisee Virtasen mukaan enemmän kuin jonkin yksittäisen vitamiinin tai hivenaineen määrä.

”Moni ajattelee, että kynsien ongelmat johtuvat esimerkiksi siitä, että saa liian vähän kalsiumia. Kalsiumia on kynsissä niin minimaalinen määrä, ettei sillä ole kauheasti vaikutusta. Se, onko koko ruokavalio kunnossa, näkyy kyllä kynsissä.”

Öljyllä pääsee pitkälle

Kosteutta kaipaavien kynsien hoitaminen on onneksi helppoa. Kosteutta voi lisätä juomalla enemmän vettä ja hoitamalla kynsiä kynsinauhaöljyllä. Sen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

”Mikä tahansa ruokaöljy ei imeydy kynteen”, Sini Virtanen sanoo.

”Hyvällä kynsinauhaöljyllä pääsee tosi pitkälle. Kannattaa valita tuote, jossa on jojobaa, manteliöljyä, oliiviöljyä tai kookosöljyä. Ne imeytyvät helposti kynteen.”

Jos öljy ei imeydy käden pintaan, se ei imeydy kynteenkään.

Kynsinauhaöljyn laatua voi testata tiputtamalla pari tippaa ranteeseen. Jos öljy ei imeydy helposti ihoon vaan jää käden pintaan lillumaan, se ei imeydy kynteenkään.

”Esimerkiksi vaseliinipohjaiset tuotteet ovat usein tällaisia. Ne eivät läpäise kynttä.”

Jos kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet eivät ole laadukkaita, ne voivat kuivattaa kynttä entisestään. Myös kynttä vahvistavien lakkojen kanssa kannattaa olla varovainen.

”Vahvistavia lakkoja pitäisi käyttää vain kuuriluontoisesti”, Virtanen sanoo.

”Jos niitä laittaa liian kuivalle kynnelle, ne tekevät kynnestä vain kovemman, jolloin se katkeaa vielä helpommin. Elastisuuden lisääminen vahvistaa kuivaa kynttä paremmin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla