Tavallisin syy kynnen alle ilmestyneille tummille läiskille on verenvuoto: kynnen on satuttanut johonkin.
Tavallisin syy kynnen alle ilmestyneille tummille läiskille on verenvuoto: kynnen on satuttanut johonkin.

Moni sairaus saa aikaan muutoksia kynsissä. Diagnoosia ei kuitenkaan voi antaa pelkästään kynsiä katsomalla, ja useimmat muutokset ovat harmittomia.

Tumma läikkä kynnen alla

Ruskeat, mustat tai tummansiniset muutokset kynnen alla pitää aina käydä näyttämässä lääkärille, ellei niille ole selvää selitystä. Syynä on se, että melanooma eli pahanlaatuinen ihokasvain voi alkaa myös kynnen alta.

Tavallisin syy kynnen alle ilmestyneille tummille läiskille on kuitenkin verenvuoto: kynnen on satuttanut johonkin tai varpaankynsi on mustunut huonosti istuvissa urheilukengissä. Niin voi käydä erityisesti lajeissa, joissa tehdään nopeita juoksupyrähdyksiä ja pysähdyksiä. Kynsi tökkii kengänkärkeen, ja kynnen alle voi tulla jopa jatkuvia mikrovuotoja.

Melanooma eli pahanlaatuinen ihokasvain voi alkaa myös kynnen alta.

Joskus sininen läikkä kynnen alla on hyvänlaatuinen luomi, joka on näkyvissä vuosia eikä muutu miksikään. Mitä syvemmällä pinnan alla luomi on, sitä sinisemmältä se näyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kellertävä ja paksuuntunut kynsi

Kellertävä, paksuuntunut kynsi, jonka kärkiosa on irti alustastaan, voi viitata kynsisieneen tai psoriaasiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kynsisieni on tavallisempi vaihtoehto. Se varmistuu sieniviljelyllä, josta saa alustavan vastauksen viikon sisällä: onko näytteessä sienirihmaa vai ei? Lopullinen tulos tulee vasta reilun kuukauden kuluttua.

Psoriaasiin taas viittaa, jos muualla ihossa on sen tyyppistä ihottumaa. Usein psoriaasia esiintyy myös suvussa.

Vitivalkoinen, kuin maalattu läiskä kynnen pinnassa on merkki sienestä.

Valkoiset läiskät

Manikyyri tai jokin pieni vamma voi tehdä kynteen valkoisia täpliä, jotka häviävät itsestään. Sen sijaan vitivalkoinen, kuin maalattu läiskä kynnen pinnassa on merkki sienestä ja vaatii lääkärissä käynnin.

Joskus läikkiä tekee vitiligo eli valkopälvi. Siinä ihon oma väriaine katoaa paikoittain, ja iholle – jopa kynsien alle – ilmestyy vaaleita, auringossa ruskettumattomia alueita.

Useimmiten valkoinen läikkä kynnessä on harmiton, mutta joskus kyseessä voi olla sienitauti. Lääkäri varmistaa asian.
Useimmiten valkoinen läikkä kynnessä on harmiton, mutta joskus kyseessä voi olla sienitauti. Lääkäri varmistaa asian.

Rosoinen ja hauras kynsi

Punajäkälä on ihotauti, joka oirehtii joskus kynsissäkin. Punajäkälän vaivaama kynsi näyttää epämuodostuneelta ja on rosoinen koko pituudeltaan. Se on myös hauras, mutta ei niin paksuuntunut kuin kynsisienen tai psoriaasin vaurioittama kynsi. Kynnen väri on normaali.

Punajäkälä valtaa yleensä heti koko kynnen ja näyttäytyy saman tien kaikissa kynsissä. Siinäkin se eroaa kynsisienestä, joka valtaa ensin vähitellen yhden kynnen ja leviää siitä kynsi kerrallaan eteenpäin.

Jos kynsivallintulehdus jatkuu pitkään, kynsikin alkaa kärsiä.

Pyykkilautakynsi

Jos kynsivallintulehdus jatkuu pitkään, kynsikin alkaa kärsiä. Välillä siihen kasvaa pätkä vähän terveempää kynttä, sitten pätkä sairasta. Lopulta kynsi on täynnä poikittaisia, rusehtavia tai kellertäviä vakoja, jotka saavat sen muistuttamaan pyykkilautaa.

Poikittaiset juovat ja pienet kuopat

Hiuksia läiskittäin irrottava pälvikalju voi näkyä myös kynsissä. Kynsiin tulee poikittaisia vakoja ja ikään kuin neulalla pisteltyjä pieniä kuoppia. Vaot ovat samantapaisia kuin pyykkilautakynnessä mutta puhtaampia, terveen kynnen värisiä.

Pistemäiset kuopat kynsissä saattavat liittyä myös psoriaasiin.

Beauline

Beauline tarkoittaa yksittäistä, poikittaista vakoa kynnessä. Kova akuutti kuumesairaus, esimerkiksi influenssa on elimistölle niin suuri stressi, että kynnen kasvu voi häiriintyä tällä tavalla. Vako alkaa näkyä kynnessä 1 – 2 kuukautta kuumetaudin jälkeen.

Bakteeritulehdus muuttaa kynnenaluksen usein vihreäksi.

Keltainen "öljyläikkä" kynnen alla

Tämä on tyypillinen psoriaasille. Läikkä näyttää siltä kuin kynnen alle olisi tipahtanut pisara öljyä.

Vihreä kynnenalus

Pseudomonas-bakteerin aiheuttama tulehdus muuttaa kynnenaluksen usein vihreäksi. Väri kuultaa kynnen läpi. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Keuhkosyöpäpotilaan kynnet voivat olla näin kuperat.
Keuhkosyöpäpotilaan kynnet voivat olla näin kuperat.

Lusikkakynsi

Lusikkakynsi muistuttaa nimensä mukaisesti lusikkaa: keskellä on kuoppa ja kynnen reuna nousee ylöspäin. Pikkulapsilla se on normaali ilmiö, mutta aikuisella se voi viitata anemiaan.

Kuperat kynnet

Kuperat kynnet muistuttavat kellon lasia tai lusikkaa, jonka kupu on käännetty päällepäin. Ne voivat liittyä krooniseen keuhkosairauteen, mutta eivät missään tapauksessa ole sen ensimmäisiä oireita. Keuhkosairaus on diagnosoitu aikoja sitten, ennen kuin kynsimuutos alkaa näkyä.

Asiantuntijana ihotautilääkäri Håkan Granlund.

Vahva kansalaistulo

Taitaa olla työttömillä, eläkeläisillä, opiskelijoilla ja lapsiperheillä, niin kiirettä ruoanhankinnassa ym välttämättömyyksissä, että kynsien tarkkailu, voi niissä paineissa, olla kyllä viimeisenä listalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla