Narsisti viihtyy sosiaalisessa mediassa. Sosiaalipsykologi kertoo, mistä hänet voi tunnistaa. 

Sosiaalisen median sivustot ovat paikkoja, joissa jokainen voi esiintyä asiantuntijana. Kun osaa kirjoittaa kiinnostavista aiheista nokkelasti tai huomiota herättävästi, kuka vain voi saada suosiota ja seuraajia.

Sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kertoo, että ihmisistä arviolta kahdeksan prosenttia on häiriintyneitä narsisteja. Hän on kirjoittanut narsismista kaksi kirjaa.

”Jokainen on hiukan narsisti: useimmat nauttivat, kun saavat huomiota. Narsistin pakonomainen huomion hakeminen on kuitenkin pelottavaa. Hän on valmis myymään itsensä julkisuudelle, vaikka sitten oman arvokkuutensa kustannuksella.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Narsisti haalii ympärilleen suuren määrän puolituttuja ja pinnallisia kavereita.

Narsisti elää suosiosta ja huomiosta. Hän janoaa tykkäyksiä ja haalii siksi ympärilleen suuren määrän puolituttuja ja pinnallisia kaverisuhteita. Sosiaalinen media tarjoaa tätä kaikkea ja on siksi narsistin pelikenttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narsistit viihtyvät niin Twitterissä kuin Facebookissakin. Molemmissa voi julistaa, pitää itsestään meteliä ja kerätä huomiota.

”Twitter on megafoni, jossa voi huutaa olevansa paikalla. Facebook on taas peili, jossa tykkäysten määrästä näkee oman erinomaisuutensa.”

”Hänen on pakko olla esillä”

Koska kaikilla ihmisillä on jonkin verran narsistisia taipumuksia, narsismia on vaikea määritellä persoonallisuushäiriönä. Narsismia ei voi laskea Facebook-päivitysten määrästä ja laadusta, sanoo Viljamaa.

On kuitenkin hälytysmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Narsismiin viittaa se, jos ihminen julkaisee usein kuvia omaisuudestaan tai kertoo omasta arjestaan, treenaamisestaan ja ruokavaliostaan. Iso osa narsistin päivästä kuluu päivitysten tekemiseen.

Narsisti haalii myös valtavasti ystäviä ja seuraajia, mutta ei tapaa suurinta osaa heistä oikeassa elämässä koskaan.

”Narsisti tahtoo huomiota vaikka pahalla, jos ei saa sitä hyvällä. Hänen on pakko olla esillä.”

Narsisti haluaa pitää monologia ja mitätöi muiden puheet.

Ulkopuolisen silmin narsistin itsetunto voi vaikuttaa vahvalta. Kyse on kuitenkin vain pinnasta: jos narsistista ei tykätä, hän romahtaa. Kuvissa hän esiintyy silti hymyilevänä.

Vaikka narsisti saattaa kirjoittaa kärkkäitä mielipiteitä asiantuntevaan sävyyn, hän ei siedä keskustelua. Arvosteluun hän reagoi vihamielisesti. Hän julistaa omia mielipiteitään, mutta mitätöi muiden puheet.

”Narsisti haluaa pitää monologia. Hän ei halua ymmärtää eikä taipua kompromisseihin. Usein narsisti löytää somesta muutaman samanmielisen ja saa siten tukea kommenteilleen.”

On syytä muistaa myös se, että narsisti ei lähes koskaan tunnista omaa persoonallisuushäiriötään. Sen sijaan hän tuntee aina jonkun muun, joka on hänen mielestään varmasti narsisti.

”Jos valokeila osoittaa muualle, hän ahdistuu”

Lähes jokaisen Facebook-kavereista löytyy ihmisiä, jotka käyttäytyvät ainakin osittain kuin narsistit. Eikä se ole ihme. Kuka ei nauttisi huomiosta?

Netissä voi esiintyä juuri sellaisena kuin haluaa. Facebook on siihen paras kanava: päivityksistä on helppo jättää pois päivän kurjuudet ja keskittyä hohdokkaisiin ruokakuviin, tulevan lomamatkan hehkutukseen ja oman menestyksen kuvaamiseen.

”Narsistisesti häiriintynyt erottuu sillä muista, että hän korostaa itseään pakkomielteisesti. Narsisti kerää tykkäyksiä ja kokoaa viharyhmiä. Hänellä voi olla tuhansia kavereita ja seuraajia, joita hän ei oikeasti tunne.”

Narsisti ei selviä yksin. Hän tarvitsee ympärilleen hovin.

Seuraajien haaliminen johtuu siitä, että narsisti ei selviä yksin. Hän tarvitsee ympärilleen hovin, joka myötäilee häntä. Seuraajat eivät ole koskaan vahvoja persoonia, sillä sellaiset saattavat haastaa narsistin, eikä se käy päinsä.

Narsisti on myös kateellinen. Hänelle tärkeintä on oma suosio, mutta toisten somemenestystä hän ei sulata.

”Narsisti suhtautuu muiden suosioon vastemielisesti, koska tuntee olevansa näkymätön, jos muita ihaillaan hänen sijastaan. Jos valokeila osoittaa muualle, hän ahdistuu.”

Viljamaa kertoo, että narsistien käyttäytymistä Facebookissa on tutkittu jonkin verran. On selvinnyt, että esiintyypä narsisti sitten provosoivana kaikkitietävänä tai empatiaa hakevana tyyppinä, hän ei välitä muista.

”Narsisti ottaa, vaan ei anna.”

Älä uhraa itseäsi

Useimmat meistä tuntevat jonkun, jonka ystävä tai kumppani on paljastunut narsistiksi. Tilanne on vakava, sillä narsistista on yleensä äärimmäisen vaikea päästä eroon.

Jos narsistia vastaan uskaltaa puolustautua, hän suuttuu ja tekee vastahyökkäyksen. Sosiaalinen media on siihen loistava kanava: siellä narsistilla on vahva yleisö, jolla hän takaa selustansa. Koska narsisti on taitava vakuuttamaan muut, hän voi yllyttää tukijansa kiusaamaan uhriaan sekä tosielämässä että netissä.

Uhria ei sen sijaan uskota ja hän jää usein yksin ahdistukseensa.

Voit olla joko puolella tai vastaan. Välimuotoja ei ole.

Kannattaa muistaa, että narsisti uskoo olevansa oikeassa ja hyvällä asialla. Jos joku epäilee hänen sanojaan, hän painaa epäilijöiden kommentit ja nimet muistiin ja kostaa myöhemmin. Siksi harva uskaltaa haastaa häntä.

Viljamaan mukaan ihminen voi olla joko narsistin puolella tai häntä vastaan. Välimuotoja ei ole.

”Narsistia vastaan nouseminen ja itsen tai uhrin puolustaminen vaatii rohkeutta. Vastassa on paitsi narsisti, myös hänen tukijoukkonsa. Totuus täytyy silti uskaltaa sanoa ääneen. Älä koskaan uhraa itseäsi ja arvojasi narsistille.”

Narsismi lyhyesti

  • Persoonallisuushäiriöihin kuuluva psyykkinen häiriö, jossa ihmisen minäkuva, kehitys, itsetunto ja suhtautuminen muihin on vaurioitunut.
  • Narsisti on itserakas ja janoaa huomiota. Hänellä ei ole empatiakykyä.
  • Narsisti haalii ympärilleen useita, pinnallisia ihmissuhteita.
  • Narsisti voi olla katkera, ylimielinen ja turhamainen, mutta syyttää muita samoista ominaisuuksista.
  • Häiriötä vaikea hoitaa, sillä narsisti ei myönnä olevansa narsisti.
Laari

Hyvä juttu tehty. Eksäni lukeutuu narsisteihin ja ensimmäinen epäilykseni siitä heräsi, kun hänen noin 100 facekaveristaan 90 oli kansanedustajia/poliitikkoja, joita hän ei ole ikinä tavannutkaan ja loput 10 sukulaisia tai työkavereita. Onneksi hän on jo nyt ex, mutta ihan helpolla en päässyt eroon,  hän oli erittäin taitava manipuloimaan, uhkailemaan ja kiristämään.

  • ylös 60
  • alas 37
Vierailija

Aika pienestä aloit kumppaniasi epäilemään. sata kaveria, joista 90 poliitikkoja. 

  • ylös 58
  • alas 62
Sisältö jatkuu mainoksen alla