Näin loihdit viisi suosituinta sushia - katso kuvalliset ohjeet!

Sushien valmistaminen itse on yllättävän helppoa. Tee itse herkulliset nigirit, makit, gunkanit, californiat ja temakit.

Älä turhaan arastele sushin tekemistä kotona! Näiden ohjeiden ja kuvien avulla opit, miten tehdään nigiri, maki, gunkan, california ja temaki.

Nämä ohjeet antoivat asiantuntijat Oskar Klein ja Sami Jästerberg. He työskentelevät helsinkiläisessä Sushi-San -ravintolassa. Klein oppi sushitaituriksi työskennellessään Japanissa. 

 

Valmista ensin sushiriisi näillä ohjeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Lohinigiri

Kevyesti palloksi puristettu sushiriisi päällystetään yleisimmin kalapalalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varaa viereen vesikuppi ja kostuta kädet, jottei riisi tartu sormiin. Muotoile noin ruokalusikallisesta riisiä pitkänomainen  pallero. Tee kaikki riisipallerot valmiiksi yhdellä kertaa.

Leikkaa lohinigiriä varten kalasta noin kahden sormen levyisiä siivuja, joiden paksuus on noin kaksi millimetriä. Paras veitsi leikkaamiseen on fileerausveistä painavampi, hyvin terävä kokkiveitsi. Leikkaa yhdellä vedolla, älä sahaa.

Levitä sormella kalapalan päälle pituussuunnassa ohuelti wasabia eli piparjuuritahnaa. Nosta riisipötkylä lohipalan päälle ja käännä nigiri oikein päin. Purista riisi lempeästi kiinni loheen. 

Nigirien päälle voi laittaa myös katkarapuja. Saat levitettyä äyriäisen kauniisti riisipalleron päälle, kun avaat hiukan veitsellä äyriäistä mahapuolelta. Kaupoista saa myös valmiiksi auki leikattuja katkarapuja. Moni kotimainen kala, esimerkiksi kuha ja siika, sopii loistavasti nigireihin.

2. Maki

Riisi ja täytteet rullataan merileväarkin sisään.

Käytä makirullien pyörittämiseen bambumattoa.

Aseta nori- eli leväarkki bambumaton päälle karhea puoli ylöspäin. Kastele kädet ja levitä ohut kerros riisiä kevyesti painellen leväarkin päälle. Jätä arkin leveästä reunasta noin 1/3 paljaaksi. Vedä ohut wasabiraita leveys-suunnassa riisin päälle keskelle.

Asettele täytteet wasabiraidan päälle. Kuvassa on käytetty soijassa marinoitua kuhaa.

Kastele paljaaksi jäänyt leväarkin pää kevyesti vedellä, jotta rulla pysyy kiinni. Rullaa arkki bambumaton avulla napakaksi rullaksi. Jätä sauma alaspäin.

Kastele veitsen terä veteen ja leikkaa rulla siivuiksi juuri ennen tarjoilua. Laita rullat tarjolle leikkuupinta ylöspäin.

3. Gunkan

Gunkan muodostaa täytettävän kupin.

Leikkaa leväarkista noin 3 cm:n suikaleita. Tee kostutetuin käsin nigirin muotoisia palleroita ja levitä hiukan wasabia päälle. 

Kiedo leväsuikale riisipalleron ympärille. Leväsuikale pysyy hyvin kiinni, kun laitat väliin muutaman riisinjyvän.

Laita täyte riisin päälle. Kuvassa gunkanmaki on täytetty tonnikalatahnalla. Myös mäti tai ravuista ja majoneesista tehty seos sopii hyvin. Tonnikalatäyte syntyy sekoittamalla 1 purkillinen tonnikalaa öljyssä, ½ dl majoneesia, ½ dl silputtua kevätsipulia ja 1 rkl paahdettuja seesamin-siemeniä.

4. California eli uramaki

"Nurinpäin" rullatussa sushissa riisi on ulkopuolella ja merilevä sisäpuolella.

Levitä bambumaton päälle tuorekelmu, jotta riisi ei tartu mattoon kiinni. Painele kostutetuin sormin ohut kerros riisiä kelmun päälle. Vedä riisin päälle wasabiraita.

Leikkaa leväarkki puoliksi ja laita toinen puolikas riisin keskelle. Levitä majoneesiraita leväarkin keskelle. Levitä jättikatkaravun pyrstöjä ja avokadosuikaleita majoneesin päälle.

Rullaa bambumaton avulla rullaksi. Anna vetäytyä hetki. Poista kelmu. 

Nosta rulla lautaselle, jolla on seesaminsiemeniä. Pyörittele rulla siemenissä. Leikkaa juuri ennen tarjoilua suupaloiksi.

5. Temaki

Temaki on tötterön muotoon kääritty sushi.


Usein kääreenä käytetään kahteen osaan leikattua merileväarkkia, mutta temakin voi valmistaa myös salaatinlehteen.

Esikäsittele täytteet: puhdista ja viipaloi kalat, suikaloi kurkku, viipaloi avokado.

Aseta noriarkki pöydälle. Pyörittele käsillä nigirin mallinen pala sushiriisiä ja aseta se arkin kulmaan. Lisää riisin päälle haluamiasi täytteitä ja kääri jäätelötötterön muotoon.

Vinkki! Käsin rullattu temaki sopii ihanteellisesti pikkusyötäväksi illanistujaisissa, jossa jokainen voi valmistaa omat sushinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla