Näin teet sushiriisiä oikein

Hyvän sushiriisin valmistaminen on sushiaterian haastavin työvaihe, sillä raaka tai ylikypsä riisi pilaa koko ruuan. Näillä ohjeilla onnistut.

Nämä ohjeet antoivat asiantuntijat Oskar Klein ja Sami Jästerberg. He työskentelevät helsinkiläisessä Sushi-San -ravintolassa. Klein oppi sushitaituriksi työskennellessään Japanissa. 

 

1. Huuhtele

Mittaa riisin määrä sen mukaan, montako ruokailijaa on. Esimerkiksi 5 dl riisiä riittänee neljälle ruokailijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen keittämistä pese ylimääräinen tärkkelys pois riisistä, jotta se ei puuroudu. Pesu on helpointa tehdä kattilassa tai kulhossa, sillä siivilä rikkoo helposti jyvän pinnan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käsittele riisiä hellästi pehmein ottein. Huuhtele riisiä isossa astiassa ja väljässä vedessä. Vaihda vesi 7–8 kertaa. Kun vesi on lähes kirkasta, siivilöi riisi.

2. Keitä

Laita pesty riisi kattilaan ja lisää tarkasti mitattu kylmä vesi. Vettä tulee olla noin viidennes enemmän kuin riisiä. Jos riisiä on 5 dl, lisää kattilaan 6 dl vettä. Käännä lieden levy keskilämmölle. Kun riisi kiehuu, käännä levy miedolle lämmölle. Anna kuplia noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Nosta kattila levyltä ja anna riisin levätä vielä noin 10 minuuttia kannen alla. Pidä kattilan kansi suljettuna koko keittämisen ajan. Lasikantinen kattila on on tarkoitukseen paras.

3. Valmista sushietikka

Riisin kiehuessa valmista sushietikka. Yksi litra kuivaa riisiä tarvitsee noin 2 ½ dl sushietikkaa.

Sushietikka
2 ½ dl riisiviinietikkaa
1 ½ dl sokeria
reilu 1 rkl suolaa

Sekoita ainekset keskenään.

4. Mausta riisi

Mausta riisi, kun se on vielä kuumaa. Kaada riisi laakeaan astiaan ja ripottele sen päälle aluksi vain puolet sushietikasta. Sekoita etikka riisin joukkoon puu- tai muovilastalla leikkaavin vedoin. Tarkoitus on välttää edestakaisia, riisin rakennetta rikkovia liikkeitä. Lisää etikkaa ja maistele. Kuumassa riisissä maun tulee olla vahva.

5. Jäähdytä

Jäähdytä maustettu riisi mahdollisimman nopeasti. Voit käyttää apuna esimerkiksi viuhkaa. Kun riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, peitä astia kelmulla ja anna sen levätä 15 minuuttia ennen käyttöä.

Vinkki!

Sushiriisi säilyy helposti käsiteltävänä 2–4 tuntia. Älä koskaan säilytä sushiriisiä jääkaapissa, sillä kylmässä riisi kovettuu ja maku muuttuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla