Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sari Tammikari
Sienet ja pinaatti tekevät arkisesta munakkaasta juhlaruokaa.
Sienet ja pinaatti tekevät arkisesta munakkaasta juhlaruokaa.

Tuoreet sienet saavat munakkaan maistumaan syksyltä. Munakkaan voi kypsentää helposti myös uunissa. 

Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-pinaattimunakas

Ainekset

4
dl
pinaattia
2
salottisipulia
200
g (n. ½ l)
puhdistettuja sieniä, esim, tatteja tai suppilovahveroita
2
rkl
voita
4
munaa
2
rkl
maitoa, kermaa tai vettä
1
tl
suolaa
1
tl
jauhettua valkopippuria
(2
rkl
paahdettuja auringonkukansiemeniä)

Työvaiheet

  1. Huuhtaise pinaatit ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Laita pinaatti lävikköön ja puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna pinaatit.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Puhdista ja hienonna sienet.
  3. Kuullota sipuleita pannulla voissa muutama minuutti. Lisää pannulle sienet ja pinaatti. Jatka paistamista noin 5 minuuttia.
  4. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää neste joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  5. Kaada vatkatut munat pannulle. Paista munakas kypsäksi, eli kunnes se on kiinteä, pohjastaan vaaleanruskea ja sisältä pehmeä. Tarjoile heti. Ripottele pinnalle halutessasi auringonkukansiemeniä.

Vinkki!

  • Munakkaan pinta jää helposti hieman raa’aksi. Voit kääntää munakkaan varovasti lautasen avulla ja jatkaa paistamista.
  • Voit myös nostaa munakkaan uuninkestävässä paistinpannussa 250-asteisen uunin ylätasolle ja paistaa noin 3–5 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.

Pastan kastikkeessa yllättää jugurtin, parmesaanin ja tahinin liitto. Hunaja karamellisoi porkkanat ihaniksi.

Annoksia
4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-porkkanapasta

Ainekset

300
g
spagettia
1
l
herneitä
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Kastike
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
kreikkalaista jugurttia
1
dl
tahinia
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
kuumaa vettä
Karamellisoidut porkkanat
4
porkkanaa
½
purjo
1
sitruunan mehu
1
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 6 minuuttia. Riivi herneet palkojensa sisältä pastan joukkoon. Keitä 2 minuuttia. Ota talteen 2 dl pastan keitinvettä ja siivilöi pasta.
  2. Tee kastike ja paista porkkanat pastan kypsyessä. Raasta juusto. Yhdistä kulhossa jugurtti, parmesaaniraaste ja tahini. Hienonna joukkoon persilja ja lisää mausteet.
  3. Leikkaa porkkanat ohuksi paloiksi ja viipaloi huuhdeltu purjo. Purista sitruunan mehu. Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita ja purjoa 5 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja sitruunamehulla.
  4. Ohenna kastiketta noin desilitralla pastan keitinvettä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
  5. Jaa pasta ja porkkanat halutessasi 8 muffinivuokaan ja kuumenna 180 asteissa uunissa 10 minuuttia. Voit myös tarjoilla annokset lautasilta ja lisätä päälle paistettuja porkkanoita.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.

Puuroriisin, lämminsavulohen ja tillin yhdistelmä on vastustamaton. Laatikon voi kätevästi valmistaa myös ylijääneestä riisistä ja melkein mistä tahansa kalasta.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-riisilaatikko

Ainekset

2
dl
puuroriisiä (+keittämiseen vettä ja suolaa)
300
g
lämminsavulohta
1–2
dl
silputtua tilliä
4
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Päälle
1–2
rkl
korppujauhoja
4
rkl
voita (+1 rkl vuoan voiteluun)

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi ja keitä lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Voitele uunivuoka ja lisää vuokaan riisi, hienonnettu lämminsavulohi ja tilli. Sekoita ainekset keskenään.
  4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Kaada muna-kerma-seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
  5. Kypsennä ruokaa uunissa noin 50–60 minuuttia kunnes muna-kermaseos on kokonaan hyytynyt.
  6. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

  • Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Laatikko onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä.
  • Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.
  • Makua voi syventää laittamalla joukkoon valko- tai sitruunapippuria.
  • Kuohukerman voi korvata ruokakermalla, maidolla ja kalaliemellä.
  • Riisi-kala-seoksen joukkoon voi pilkkoa myös muutaman keitetyn kananmunan.
  • Ylijääneestä lohilaatikosta ja valmiista voitaikinasta voi helposti valmistaa kalapasteijoita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.

Tuttu kanapasta muuntuu vielä herkullisemmaksi smetanan, sitruunan ja dijoninsinapin avulla. Usko pois, annos ei kaipaa edes parmesaania.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kanapasta

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
1
rkl
öljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
300
g
pastaa (esim. trottole)
Päälle
1
ps
kevätsipulia hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
sitruunaa

Työvaiheet

  1. Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet vinoviipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paista broilerisuikaleet kuumalla pannulla öljyssä ahkerasti käännellen. Lisää sipuli ja anna kuullottua. Lusikoi joukkoon smetana. Alenna lämpöä ja hauduta kannen alla muutama minuutti.
  3. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu, sinappi, suola ja pippuri. Pyöräytä sekaisin.
  4. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin.
  5. Yhdistä pasta ja kastike. Anna vetäytyä hetki kannen alla. Viimeistele annokset kevätsipulilla, kapriksilla ja sitruunalla.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Lehtipihviksi sopivat niin nauta, porsas kuin broileri. Sienimuhennoksen sisään kelpaavat kantarellit, tatit, suppilovahverot ja mustatorvisienet.
Lehtipihviksi sopivat niin nauta, porsas kuin broileri. Sienimuhennoksen sisään kelpaavat kantarellit, tatit, suppilovahverot ja mustatorvisienet.

Ohuet lehtipihvit ovat nopeaa arkiruokaa, ja sienitäyte muhevoittaa maun. Sienimuhennos sopii myös pastakastikkeeksi ja lämpimien voileipien täytteeksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienimuhennoksella täytetty lehtipihvi

Ainekset

4
lehtipihviä
1
l
metsäsieniä
1
sipuli
6
aurinkokuivattua tomaattia
100
g
maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti-valkosipuli
suolaa
rouhittua mustapippuria
voita sienten kuullottamiseen ja lihan paistamiseen

Työvaiheet

  1. Ota pihvit huoneenlämpöön, kun alat valmistaa muhennosta.
  2. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja silppua sipuli.
  3. Kuullota sieniä pannulla voissa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää sipuli ja kuullota seosta viitisen minuuttia.
  4. Saksi aurinkokuivatut tomaatit silpuksi ja lisää pannulle tuorejuuston kanssa. Mausta ja hämmennä, kunnes juusto on sulanut.
  5. Nuiji lehtipihvejä kevyesti kahden leivinpaperin välissä, jotta lihasta tulee mahdollisimman ohutta.
  6. Levitä sienimuhennosta pihville ja kääri pihvi napakalle rullalle.
  7. Kuumenna paistinpannu ja lisää pannulle voita ja öljyä. Kun voi on ruskistunut, paista pihvit joka puolelta kauniin ruskeiksi. Liha kypsyy nopeasti, joten puoli minuuttia per puoli riittää.
  8. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki!

  • Jos muhennosta jää yli, jatka sitä kasvisliemellä tai kermalla, jolloin saat pihveille sienikastikkeen tai mehevän pastakastikkeen. 
  • Muhennos sopii myös lämpimien voileipien päälle juustokuorrutuksen alle.

Kommentit (0)