
Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.
Gluteeniton ruusu-raparperikakku
Ainekset
Työvaiheet
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
- Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
- Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
- Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
- Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
- Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
- Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
- Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
- Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
- Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
- Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
- Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
- Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
- Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
- Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.
Vinkkejä!
Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.
Mikä on paras vuoan koko? Yksinkertaista olisi kai käyttää valmista mantelijauhoa?
Siis mandariineja ei kuorita?
Hei!
Mandariineja ei kuorita vaan ne keitetään kokonaisia.
Kuvan kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuokaan. Ja toki, kakun voi tehdä valmiista mantelijauhosta. Kakussa on käytetty itse jauhettua mantelia, jotta sain jauhosta hieman karkeampaa.
Terveisin
Jenni KK:sta
Ja sitrukset siis soseutetaan kuorineen eli kokonaan?
Tämän minäkin haluaisin tietää että kuorineenko nämä mandariinit soseutetaan?
Vaikuttaa tuo taikina mielenkiintoiselta. Olisi vielä kivaa, kun kerrottaisiin, miten paljon sokeria siihen sitruunasiirappiin tulee?
Itse ensiyrittämällä soseutin kuorineen. Oli niin kitkerän makuista, että meni roskikseen. Toisella yrittämällä keitin kuorineen ja kuorittuna soseutin.
Tein kakun soseuttamalla kuorineen ja hyvää tuli =) Sitruunasiirappiin laitoin yhden siirapin mehun ja 4 rkl ruokosokeria. Ensi kerralla laitan enemmän mehua, että saan enemmän siirappia.