Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen

Kakku vain paranee vanhetessaan.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Banaani-suklaakakku

Ainekset

350
g
leivontamargariinia
2.5
dl
ruokosokeria
3
kpl
kananmunia
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
3
tl
kanelia
suolaa
3
kpl
banaania
100
g
tummaa suklaata
1.5
dl
pekaanipähkinöitä
Kastike
2.5
dl
tomusokeria
200
g
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2
rkl
vahvaa kahvia

Työvaiheet

  1. Sekoita pehmenneen margariinin joukkoon ruokosokeri. Lisää munat yksitellen samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan.
  2. Soseuta banaanit. Leikkaa suklaa ja pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita joukkoon. Levitä taikina leivitettyyn, irtopohjaiseen kakkuvuokaan.
  3. Paista  uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 tunti. Irrota kakku vuoasta hetki uunista oton jälkeen.
  4. Tee kastike. Sekoita aineet yhteen ja tarjoile banaani-suklaakakun lisänä.

Vinkki! Voit tarjota kakun heti tai vasta 5 päivän kuluttua. Maku ja rakenne mehevöityvät, kun säilytät kakun muovipussiin käärittynä.

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!

Piparitaikinanopat sukeltavat suklaiseen taikinaan. Brownien maku vain paranee, jos maltat antaa kakun vetäytyä seuraavaan päivään.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparibrowniet

Ainekset

250
g
pakastepiparitaikinaa
200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (70 % kaakaota)
5
munaa
2
dl
ruokosokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Koristeluun
tomusokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota 30 x 20 -senttinen uunivuoka.
  3. Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa sulamaan voin joukkoon.
  4. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja ruokosokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos, kardemumma, kaneli ja suola. Sekoita taikina kevyesti käännellen tasaiseksi.
  6. Kaada taikina uunivuokaan. Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Lisää ne taikinan pinnalle.
  7. Paista browniet kypsäksi uunin keskitasolla 25 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi. 

Vinkki! 

Koristele browniet tähtipölyllä. Piirrä piparimuotilla kuvio leivinpaperille. Leikkaa paperiin kuvion mukainen aukko. Aseta paperi browniepalan päälle. Mausta tomusokeri ripauksella kanelia ja tomuta kaneli-sokeria leivonnaisen pintaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Liian vähän vehnäjauhoja,leivinjauhe puuttuu.ei hyvä ohje

Leipuri

Oikein hyvää 😋

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.

Pakastepiparitaikinasta ja vaniljajäätelöstä loihdit helpon ja herkullisen joulujälkkärin. Suussasulavat piparminttupuffetit odottavat syöjäänsä pakastimessa.

Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Piparminttupuffetit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
1
dl
mantelirouhetta
1
dl
taloussuklaarouhetta
Täyte
2
l
vaniljajäätelöä
dl
piparminttukarkkeja

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli piparitaikinasta suorakaiteen muotoinen 5 mm paksu levy.
  2. Ripottele taikinalevyn pintaan manteli- ja suklaarouhetta. Kauli rouheet kiinni taikinan pintaan. Painele piparimuotilla taikinasta sydämenmuotoisia pipareita.
  3. Paista pipareita noin 7 minuuttia uunin keskitasolla.
  4. Laita piparminttukarkit monitoimikoneeseen ja rouhi karkeaksi rouheeksi. Ota rouhe pois kulhosta. Laita monitoimikoneen kulhoon paloiteltu, hieman pehmennyt vaniljajäätelö. Soseuta jäätelö tasaiseksi. Sekoita massaan piparmintturouhe. Voit jauhaa piparminttukarkit myös morttelissa ja sekoittaa pehmeään jäätelöön puuhaarukalla.
  5. Kaavi jäätelö suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Tarkista, että vuoka on niin syvä, että jäätelöstä saa painettua piparisydänten kokoisen jäätelöpalan. Peitä vuoka tuorekelmulla. Nosta jäätelö pakastimeen kohmettumaan vähintään kahdeksi tunniksi.
  6. Täytä puffetit. Kumoa jäätelö vuoasta leikkuulaudalle. Viipaloi jäätelö ja paina viipaleista palat samalla muotilla, jolla teit piparkakut.
  7. Asettele piparien päälle jäätelöpala ja paina kevyesti kanneksi toinen pipari. Tarjoa puffetit heti tai nosta ne pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Vinkki!

Pienemmillä piparimuoteilla teet samasta määrästä reilusti enemmän jätskejä. Voit oikaista piparminttukarkkien rouhimisen käyttämällä Marianne Crush -piparminttu-suklaarouhetta.
 

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.

Piparisalamin salaisuus on hillottu inkivääri ja tujaus maustepippuria.

Annoksia
n. 65 kpl
Valmistusaika
35 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääripiparisalami

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
½
dl
ruokosokerisiirappia
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
soodaa
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
½
dl
mantelirouhetta
½
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja siirappi.
  2. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja mausteet. Lisää jauhoseos, mantelirouhe ja inkivääripalat taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kumoa taikina pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja pyörittele palat kahdenkymmenensentin pötköiksi. Kääri pötköt tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  5. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä ohuita kiekkoja suoraan leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Paista pipareita uunin keskitasossa noin 7 minuuttia.

Vinkki! Anna piparkakkuja lahjaksi leivinpaperikäärössä.

Kommentit (0)