OHJE Kiia Renko KUVA Elvi Rista
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Raparperiherkku

Ainekset

Raparperihilloke
300
g
raparperia
1/2
dl
vettä tai omenamehua
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
1/2
l
mansikoita
sitruuna tai limettimehua halutessa
Mascarponevaahto
2
dl
vispikermaa
1
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
prk
mascarponejuustoa (250g)
Päälle
1/2
l
mansikoita
1/2
kpl
limetin mehu ja raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Pilko raparperit. Laita kattilaan veden, sokereiden ja kardemumman kanssa. Keitä, kunnes raparperit ovat pehmenneet.
  2. Pilko tällä välin mansikat paloiksi ja lisää kattilaan. Keitä hiljalleen vielä kymmenisen minuuttia. Jäähdytä. Mausta halutessasi sitruuna- tai limettimehulla.
  3. Vatkaa kerma ja sokerit löysäksi vaahdoksi sitruunamehun kanssa. Lisää notkistettu mascarpone. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.
  4. Annostele laseihin tai jälkiruokakulhoihin vuorotellen raparperihilloketta ja mascarpone-kermaa. Pilko koristemansikat pieniksi paloiksi. Mausta limettimehulla. Laita laseihin päällimmäiseksi nokare mascarponekermaa ja mansikoita. Koristele esimerkiksi limetin kuoriraasteella.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Viinirypäleet näyttävät komeilta, kun ne on paahdettu terttuina. Rypäleet voi myös irrotella rangasta ennen paahtoa, jolloin jälkiruokaa on helpompi annostella ja syödä.
Viinirypäleet näyttävät komeilta, kun ne on paahdettu terttuina. Rypäleet voi myös irrotella rangasta ennen paahtoa, jolloin jälkiruokaa on helpompi annostella ja syödä.

Uuniomenoiden rikkaampi versio paistetaan uunipellillä. Piirakan maku on tasapainossa, kun sen pinnalla kaveeraavat hapan ja makea.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen omenapaistos

Ainekset

4
omenaa
6
luumua
150
g
tummia viinirypäleitä
1
dl
karpaloita
1
dl
juoksevaa hunajaa
1
tl
kanelia
1 ½
dl
hasselpähkinöitä
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä tai mascarponejuustoa

Työvaiheet

  1. Lohko omenat. Puolita luumut ja poista kivet. Huuhdo viinirypäleet terttuina. Laita kaikki ainekset uunivuokaan.
  2. Valuta päälle hunaja ja ripottele kaneli. Rouhi hasselpähkinöitä kevyesti ja ripottele ne hedelmille.
  3. Paista hedelmiä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne näyttävät paahtuneilta ja niistä irtoaa hieman nestettä.
  4. Tarjoa hedelmät vaniljajäätelön, mascarpone- tai ricotta-juuston kera.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa eväät ja lähde retkelle! Makeannälkään popsitaan purkista kurpitsakerrosherkut.
Pakkaa eväät ja lähde retkelle! Makeannälkään popsitaan purkista kurpitsakerrosherkut.

Mausteinen kurpitsasose ja vaniljavanukas täydentävät ihanasti toisiaan. Purkkiin koottu jälkiruoka säilyy hyvänä pari tuntia.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-vaniljaherkku

Ainekset

1
myskikurpitsa tai 1–2 dl valmista kurpitsasosetta
ripaus suolaa
½
tl
kanelia
1
rkl
hunajaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus vaniljaa
¼
tl
neilikkaa
1
dl
vaniljavanukasta
1
dl
rapeaa mysliä

Työvaiheet

  1. Kuori, pilko ja keitä kurpitsapalat kattilassa niukassa vedessä pehmeiksi. Jäähdytä hetki.
  2. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella. Mausta sose.
  3. Kokoa jälkiruoka kerroksittain neljään noin desilitran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin. Laita pohjalle mysliä, sen päälle vanukaskerros, sitten mysliä ja kurpitsasosetta. Tee päällimmäinen kerros myslistä.

Tee jälkiruoka korkeintaan kaksi tuntia ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.

Kuorineen raastettu kesäkurpitsa antaa väriä ja makua. Myös vanha tuttu porkkanaraaste toimii.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-siemenkakku

Ainekset

1
kesäkurpitsa
3
munaa
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1 ½
tl
jauhettua kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kardemummaa
1 ½
dl
rypsiöljyä
Täyte
1
prk (200 g)
appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
2
dl
paksua maustamatonta jugurttia
½
sitruunan kuori
2
rkl
tomusokeria
Päälle
kesäkurpitsan, pinjan- ja auringonkukansiemeniä
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Pese kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kesäkurpitsaraaste sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mausteet. Lisää öljy.
  4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun suorakulmaiseen leipävuokaan.
  5. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsää. Anna kakun jäähtyä ja kumoa alustalle.
  6. Tee täyte. Sekoita notkistetun tuorejuuston joukkoon jugurtti. Mausta sitruunankuorella ja tomusokerilla. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.
  7. Levitä täyte jäähtyneen kakun päälle. Koristele siemenillä ja rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Resepti Annukka Korpinen-Kass ja Micke Kass Kuva Juha Salminen
Vain paras sisäfilee kelpaa, joten yakiniku syödään hartaudella.
Vain paras sisäfilee kelpaa, joten yakiniku syödään hartaudella.

Japanilaisittain valmistettuun lihaan jää koukkuun. Fileen leikkaaminen onnistuu tuoreenakin, kunhan veitsi on terävä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yakiniku eli pikapaistettu naudanfilee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä (200 g/ruokailija)
Kastike
1 ½
dl
soijakastiketta
1
tl
sokeria
pieni pala inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
½
purjoa
1
chilipalko

Työvaiheet

  1. Kääri liha tiukasti kelmuun ja laita se pakastimeen puoleksi tunniksi.
  2. Lisää soijan joukkoon sokeri. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Poista chilipalosta siemenet ja hienonna chili. Sekoita kaikki ainekset kastikkeeksi.
  3. Leikkaa kohmeinen filee terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi.
  4. Kuumenna raclette- tai valurautapannu kuumaksi ja sipaise pannun pintaan öljyä. Paista lihasiivuja pikaisesti molemmin puolin niin, että lihan pinta ottaa hiukan väriä. Kasta lämmin liha kastikkeeseen ja nauti heti.

Vinkki! Liha voi olla jo valmiina pakkasessa. Ota se sulamaan noin puoli tuntia ennen paistamista.

Kommentit (0)