Sima valmistuu viikossa, jos se saa tekeytyä viileässä. Huoneenlämmössä sima käy kolmessa päivässä.
Kotitekoisessa simassa on siman maku aidoimmillaan. Sima on myös oiva vapputuliainen! Kun laitat siman käymään nyt, on se sopivasti valmista ensi viikonloppuna.
Vettä, sokeria ja hiivaa
Perinteiseen simaan tarvitset neljä litraa vettä, 250 g fariinisokeria ja saman verran tavallista sokeria. Sitruunoita riittää yksi, mutta kaksikin käy, jos pidät sitruunaisemmasta mausta. Hiivaa tarvitaan vain herneen kokoinen pala.
Jos et pidä kovin ruskeasta ja vahvasta simasta, korvaa osa ohjeen fariinisokerista tavallisella sokerilla.
Sima
Työvaiheet
Tee näin
Tekoprosessi on yksinkertainen.
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päällä. Sekoita loput vedestä ja sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämppöiseen seokseen. Helpoiten se onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.
Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.
Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina.
Juo, kun rusinat nousevat
Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
Mausta toisin!
Jos et ole perinteisen siman ystävä tai kaipaat vaihtelua, tee kokeeksi raparperisimaa, inkiväärisimaa tai marjasimaa.
Perusohje on näissä sama, mutta inkiväärisimaan lisätään inkivääriä noin 3 cm pala, marjasimaan noin 400 g pakastemarjoja ja raparperisimaan noin 12 dl raparperia (muista keittää raparperit ensin).