Resepti Jenni Rinkinen Kuva Piia Arnould

Sima valmistuu viikossa, jos se saa tekeytyä viileässä. Huoneenlämmössä sima käy kolmessa päivässä.

Kotitekoisessa simassa on siman maku aidoimmillaan. Sima on myös oiva vapputuliainen! Kun laitat siman käymään nyt, on se sopivasti valmista ensi viikonloppuna.

Vettä, sokeria ja hiivaa

Perinteiseen simaan tarvitset neljä litraa vettä, 250 g fariinisokeria ja saman verran tavallista sokeria. Sitruunoita riittää yksi, mutta kaksikin käy, jos pidät sitruunaisemmasta mausta. Hiivaa tarvitaan vain herneen kokoinen pala.

Jos et pidä kovin ruskeasta ja vahvasta simasta, korvaa osa ohjeen fariinisokerista tavallisella sokerilla.

Sima

Työvaiheet

Tee näin

Tekoprosessi on yksinkertainen.

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päällä. Sekoita loput vedestä ja sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämppöiseen seokseen. Helpoiten se onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.

Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Juo, kun rusinat nousevat

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Mausta toisin!

Jos et ole perinteisen siman ystävä tai kaipaat vaihtelua, tee kokeeksi raparperisimaa, inkiväärisimaa tai marjasimaa.

Perusohje on näissä sama, mutta inkiväärisimaan lisätään inkivääriä noin 3 cm pala, marjasimaan noin 400 g pakastemarjoja ja raparperisimaan noin 12 dl raparperia (muista keittää raparperit ensin).

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Tarjoile glögiä pienten suolaisten palojen seurana.
Tarjoile glögiä pienten suolaisten palojen seurana.

Appelsiini ja sitruuna antavat glögille mahtavan säväyksen.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen sitrusglögi

Ainekset

3
(luomu)appelsiinia
3
limettiä
1
(luomu)sitruunan kuori
3
dl
vettä
1 ½
dl
muscovadosokeria
2
kanelitankoa
10
kokonaista neilikkaa
1
plo (7 ½ dl)
punaviiniä

Työvaiheet

  1. Huuhdo sitrushedelmät ja raasta kahden appelsiinin ja kahden limen kuoret kattilaan. Jätä loput hedelmät koristeluun. Purista raastetuista hedelmistä mehut kattilaan. Lisää päälle vesi, sokeri ja mausteet.
  2. Keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois. Lisää viini ja kuumenna höyryäväksi. Jaa glögi mukeihin ja korista hedelmälohkoilla.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Uunijuusto

Ainekset

5
l
maitoa
2
l
piimää
1
rkl
väkiviinaetikkaa
50
g
voita
2-3
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
3
munaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito hiljakseen kiehumapisteeseen. Varo pohjaanpalamista.
  2. Lisää hapan piimä vähitellen, hitaasti sekoittaen. Vedä juustomassaa kattilan keskelle ja tiputa reunalle jäävään heraan etikka. Älä sekoita enää. Kuumenna seos uudelleen kiehumapisteeseen. 
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen levätä kannen alla 15 minuuttia.
  4. Siivilöi juustomassa herasta ja valuta hyvin. Lisää juustomassaan voi paloina sekä suolaa maun mukaan. Jäähdytä viileähköksi.
  5. Lisää lopuksi jauhot ja munat, joiden rakenne on sekoitettu rikki.
  6. Kaada juusto voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

Vinkki! Säästä hera. Sen voi pakastaa ja käyttää leivontaan maidon tai veden sijaan.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)