Resepti Paula Rinne-Järvinen Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Sillisalaatti

Ainekset

7-8
isoa punajuurta
7-8
porkkanaa
3
sipulia
1
rasvasilli
Lisäksi
punaisia omenia
maustekurkkuja

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja keitä kypsiksi. Kuori myös porkkanat ja keitä kypsiksi. Paloittele kasvikset pieniksi kuutioksi jäähtyneinä. Kuori ja silppua sipulit. Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki salaattiaineet yhteen isoon kulhoon.
  2. Ota kulhosta erikseen pienempään kulhoon ”salaattipohja”. Kuutioi jokaiselle aterialle erikseen salaatin sekaan omenoita ja maustekurkkuja.
  3. Jos haluat, sekoita kastike kermavaahdosta, etikasta ja punajuuriliemestä. Lapsuuteni salaattiin ei kuulunut kastiketta.

Vinkki! Sillisalaatista saa perusrosollia, kun jättää sillin pois.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.

Nyt ei mene mitään haaskuuseen! Kiehauta raparperit ja käytä kirpeän raikasta raparperia kaalisalaattiin. Keitinvesi kannattaa käyttää raparperitiivisteeseen, josta valmistat kesän ihanimman ruokajuoman.

Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-coleslaw

Ainekset

500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
½
(400 g)
varhaiskaali
1
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Kastike
250
g
turkkilaista jugurttia
¼
tl
mustapippuria myllystä
1-2
vartta (25 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja kuori raparperit tarvittaessa ohuelti. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. keitä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Siivilöi raparperien liemi toiseen astiaan ja anna jäähtyä. Käytä liemi juomatiivisteenä. Jäähdytä raparperit siivilässä.
  3. Huuhdo ja leikkaa varhaiskaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Lisää päälle hieman etikkaa ja suolaa. Sekoita.
  4. Anna salaatin tekeytyä puoli tuntia huoneenlämmössä tai pari tuntia jääkaapissa, kunnes etikka on pehmentänyt kaalia. Valuta ylimääräinen liemi pois.
  5. Sekoita jugurtti, pippuri ja valutetut raparperit. Kääntele seos kaalin joukkoon. Kumoa salaatti kulhoon. Viimeistele kevätsipulilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Tämäkin iloisen kirjava salaatti kävi grillin kautta.
Tämäkin iloisen kirjava salaatti kävi grillin kautta.

Nektariineja, parsaa, retiisejä ja kevätsipulia. Kesän paras salaatti poimitaan grillistä.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu salaatti

Ainekset

1
pkt (250 g)
vihreitä parsoja
2
kesäsipulia varsineen
1
nippu
retiisejä
3
nektariinia
1
ps (70 g)
salaattipinaattia
1
rkl
öljyä
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
sokeria
1
tl
provencen yrttejä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Päälle
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Napsauta parsoista kuivat kannat pois. Leikkaa sipulit renkaiksi ja hienonna varret. Lohko tai puolita nektariinit. Sivele kasvikset kevyesti öljyllä.
  2. Kypsennä parsoja grilliritilän laidalla epäsuoralla lämmöllä viitisen minuuttia. Kääntele välillä. Nosta ritilälle myös nektariinit ja isot retiisit. Pienet on kypsennettävä parilalla, jotta ne eivät putoa. Grillaa aineksiin kauniit raidat välillä käännellen.
  3. Paista sipulit parilalla. Pyöräytä joukkoon pinaatinlehdet ja paista kevyesti.
  4. Levitä kaikki ainekset isolle vadille.
  5. Sekoita kastikkeen ainekset ja valele salaatti kastikkeella. Viimeistele pippurilla ja sormisuolalla. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (0)