Reseptit ja kuva Kodin Kuvalehti

Pidätkö enemmän sinappisesta, sitruunaisesta vai tillisillistä? Tässä helpot reseptit kaikkiin kolmeen.

Herkulliset sillit syntyvät nopeasti, kun maustat ne itse kaupan valmiista sillipurkista. Nämä ohjeet ovat purkilliseen (250 g/150 g) silliä, esimerkiksi Abba Matjessilli.

Helppo joulusilli kolmeen tapaan

Työvaiheet

Sitruunasilli

  1. Mittaa kattilaan ¾ dl vettä, ¾ dl sokeria ja ¾ dl sitruunamehua. Anna kiehua muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä kylmäksi.
  2. Valuta sillipurkista liemi ja nosta sillipalat jäähtyneeseen sitruunaliemeen. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia.
  3. Jos et jaksa keittää lientä, saat mukavan sitruunanmaun myös latomalla tarjoiluastiaan lomittain sitruuna- ja silliviipaleita.

Sinappisilli 

  1. Valuta sillistä neste pois. Lisää joukkoon noin 1½ dl kermavaahtoa, 1 rkl rakeista dijoninsinappia ja 2 tl sokeria. Sekoita hyvin.

Tillisilli 

  1. Valuta sillistä neste pois. Hienonna muutama oksa tilliä ja 1 valkosipulinkynsi.
  2. Sekoita sillin joukkoon ja tarjoile heti. Voit halutessasi sekoittaa joukkoon muutaman ruokalusikallisen vatkattua kermaa.

Vinkki! Maustettu silli säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.

Grillattu lohi saa pintaansa rapeaa hapankorppua. Kala on täydellisintä, kun se on vielä hieman punertavaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

2
(à 600 g)
kirjolohifileetä
2
luomusitruunaa
2
rkl
dijoninsinappia
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3–6
hapankorppua
1
dl
tuoretta tilliä pätkittynä
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (leveä rulla, esim. Pirkka) ja leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Levitä pöydälle iso pala foliota ja päälle leivinpaperipala. Laita tarvittaessa kaksi foliopalaa rinnakkain. Nosta fileet leivinpaperiarkille vieri viereen. Nosta folion reunat leivinpaperiarkin päälle, jolloin saat reunallisen grillialustan.
  2. Nypi lohesta mahdolliset ruodot. Pese, puolita ja siivuta sitruunat.
  3. Leikkaa lohifileeseen viiltoja parin sentin välein, kuin suomujen suuntaisesti. Työnnä sitruunaviipaleet viiltoihin. Sivele pinnalle kevyesti dijoninsinappia. Ripottele päälle suola ja mustapippuri.
  4. Murskaa hapankorput ja ripottele ne lopuksi kalan pinnalle.
  5. Nosta kala alustoineen grilliparilalle. Grillaa keskilämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää tai paksuimmasta kohdastaan hieman punertavaa. Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Kuvun alla kala kypsyy nopeammin ja tasaisemmin.
  6. Nosta kala alustoineen isolle leikkuulaudalle ja pöytään. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.

Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
2 t + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ruusu-raparperikakku

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Raparperi-ruusutäyte
200
g
raparperia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
prk (120 g)
ruusunterälehtihilloa (Finnish Plant)
Vaniljavaahto
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
2
rkl
vaniljakreemijauhetta (Milletti)
Pinnalle
2
prk (à 2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
3
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
rkl
sokeria
tippa punaista geeliväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
  3. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
  5. Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
  6. Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
  7. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
  8. Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
  9. Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  10. Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
  11. Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
  12. Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
  13. Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
  14. Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
  15. Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.

Vinkkejä!

Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.

Lepytä silli kermaisella sitruunakastikkeella ja kokoa salaatti kukkakaalista, retiiseistä ja punasipulista.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-kukkakaalisalaatti

Ainekset

1
pkt (150 g)
kevytsuolattuja sillifileitä (ruodottomia)
1
pieni (400 g)
kukkakaali
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
(puna)sipulia varsineen
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa sillifileet talouspaperiin. Paloittele pieniksi kuutioiksi.
  2. Huuhdo kasvikset. Viipaloi kukkakaali ja leikkaa viipaleet veitsellä muruiksi. Puolita ja viipaloi retiisit. Hienonna sipulit varsineen.
  3. Sekoita ranskankerma, sinappi, sitruunamehu, hunaja ja mustapippuri kulhossa. Lisää sillit ja hienonnetut kasvikset. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia, niin maut tasoittuvat mutta kukkakaali on vielä rapeaa.

Vinkki!  Jos pidät mehevästä salaatista, voit tehdä sen päivää aiemmin jääkaappiin. Sillin suolaisuus imee kasviksista nestettä, jolloin kukkakaalit pehmenevät ja kastike löystyy.

Kommentit (0)