Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Herkullinen mätijäätelö kruunaa blini-illan.
Herkullinen mätijäätelö kruunaa blini-illan.

Pyöräytä mäti palloiksi kerma-tuorejuustoseoksen kanssa ja tarjoile blinien seuraksi.

Vaikeustaso
Helppo

Mätijäätelö

Ainekset

300
g
kirjolohenmätiä
2
dl
kuohukermaa
200
g
mustapippuri-tilli tuorejuustoa
½
punasipulia

Työvaiheet

  1. Valuta mätiä vähintään puoli tuntia suodatinpussissa. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon juusto ja hienonnettu punasipuli sekä mäti. Kumoa massa pakastuksen kestävään rasiaan ja laita pakastimeen.
  2. Ota seos esiin noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa sellaisenaan tarjoiluvadille tai pyöräytä pariisinperunaraudalla pieniksi palloiksi.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Sanna Tyry
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.

Paahdettua bataattia, mehevää broileria, suussa sulavaa vuohenjuustoa - tähän talvisalaattiin tulee helposti himo.

Hyvä talvisalaattiresepti on kullanarvoinen. Kun tomaattien puna on haalennut ja salaattiruukut ovat kituliaita, paras salaatti syntyy paahdetuista juureksista.

Sopivan tuhdin kanasalaatin salaisuus on bataatin, vuohenjuuston ja pähkinöiden maukkaassa yhdistelmässä. Makeat bataatit ovat...

Annoksia
4 - 6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin broileri-bataattisalaatti

Ainekset

1-2
bataattia (n. 600 g)
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
tl
suolaa
400
g
ohuita broilerinfileitä (marinoituna)
1
rs
baby-pinaattia
1
dl
pekaanipähkinöitä
150
g
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori bataatit ja pilko ne parin sentin kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi.
  2. Yhdistä kulhossa öljy, seesaminsiemenet, suola ja valkosipulisilppu. Pyörittele bataattipalat öljyssä ja levitä ne uunivuokaan. Paahda bataatteja 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Älä päästä bataatteja aivan pehmeiksi. Ne ovat parempia, kun niissä on vähän purtavaa. 
  3. Paista marinoituja kanafileitä pannulla pari minuuttia molemmin puolin. Leikkaa leikkeet vinottain viipaleiksi.
  4. Huuhtele pinaatinlehdet. Asettele vadille pinaatinlehdet, lämpimät broilerinpalat, paahdetut bataatit ja saksanpähkinät. Nostele pehmeää vuohenjuustoa nokareiksi ainesten päälle.
  5. Sekoita kastikeainekset yhteen. Kaada kastike salaatin päälle. Nauti salaatti hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.

Ihana, marenkinen britakakku saa nyt rinnalleen suklaisen serkun. Kakkupohjan voi leipoa pakastimeen odottamaan sopivaa hetkeä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaabrita

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenkikuorrutus
3
valkuaista
1
dl
sokeria
½
dl
kaakaotomusokeria
Täyte
50
g
suklaata
1
suklaata
suklaakermaa
1
prk (200 g)
maustettua makeaa rahkaa
(½ dl kaakaotomusokeria)
1–2
banaania
Päälle
tuoreita vadelmia tai kokonaisina pakastettuja
100
g
taloussuklaata

Työvaiheet

  1. Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
  4. Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille.
  5. Vatkaa valkuaisia marenkia varten hetki. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.
  6. Paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahteen osaan.
  7. Rouhi suklaa pieneksi.
  8. Vaahdota suklaakerma. Sekoita yhteen rahkan ja halutessasi tomusokerin kanssa. Levitä toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.
  9. Viipaloi banaanit ja levitä suklaakermaseoksen päälle.
  10. Nosta toinen kakkupala päälle.
  11. Sulata taloussuklaa koristelua varten ja levitä teelusikalla raitoja kakun päälle.
  12. Koristele vadelmilla ja tarjoile.

Vinkki! Jos et halua käyttää maustettua rahkaa, sekoita tavalliseen rahkaan 2 dl vispikermaa ja sokeria maun mukaan.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.

Kahvipöydässä kukkii. Rapea marenkiruusu kätkee sisälleen ihanan minttusuklaatäytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkiruusut

Ainekset

3
valkuaista
2
dl
(erikois)hienoa sokeria
vaaleanpunaista pastaväriä eli geelimäistä elintarvikeväriä
Täyte
140
g
minttusuklaata (esim. Pätkis)
1
rkl
kuohukermaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kaada sokeri joukkoon ohuena nauhana ja vatkaa samalla. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  2. Aseta pursotinpussiin tähtipäinen tylla. Sivele varrastikulla tai pitkävartisen lusikan varrella pastaväriä neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenki pussiin.
  3. Pursota marengista 20 ruusuketta leivinpaperin päälle uuninpellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin.
  4. Kuivata marenkeja tunnin ajan 75 asteessa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa ilman kiertoilmaa. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
  5. Tee minttusuklaatäyte. Rouhi suklaa metallikulhoon ja lisää kerma joukkoon. Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoittele sulatuksen aikana. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto suklaasulaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  6. Anna täytteen jähmettyä hetki, kunnes se on tahnamaista. Lusikoi tai pursota täyte marenkien väliin.

Vinkki! Marenkien liukuvärjäykseen sopii parhaiten geelimäinen pastaväri. Pastavärejä voit hankkia leivontatarvikekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kommentit (0)