Kiia Renko Kuva Sami Repo

Joulusalaatissa on hedelmäisiä ja suolaisia makuja.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Joulusalaatti

Ainekset

3
kpl
erilaisia salaatteja
tai
4
rkl
valkoista balsamicoa
4
rkl
sitruunamehua
tai
4
rkl
punaviinietikkaa
2
kpl
päärynää
100
g
pähkinöitä
1
dl
lehtipersiljasilppua
timjamisilppua
100
g
sinihomejuustoa
karpaloita
2
dl
viinirypäleitä

Työvaiheet

Revi salaatti. Kääntele isolla lautasella sitruunamehussa, valkoisessa balsamicossa tai viinietikassa.

Leikkaa päärynät viipaleiksi. Rouhi pähkinät halutessasi. Leikkaa sinihomejuusto ohuiksi viipaleiksi. Huuhtaise viinirypäleet, leikkaa ne puoliksi ja poista siemenet. Kokoa salaatti tarjoiluvadille.

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.

Lämmin salaatti on täydellinen ateria, kun siinä on paahdettuja juureksia ja appelsiinilla maustettua nyhtökauraa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu ohra-juuressalaatti

Ainekset

2
dl
ohrahelmiä
1
l
vettä
1
tl
suolaa keittämiseen
Uunijuurekset
3
porkkanaa
1
palsternakka
2
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Appelsiini-nyhtökaura
1
pkt (250 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Salaattiin
1
ps (70 g)
babypinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
½
appelsiinin mehu
Lisäksi
appelsiinilohkoja

Työvaiheet

  1. Valmista uunijuurekset. Kuori porkkanat, palsternakka ja punajuuret. Leikkaa ne suupaloiksi ja levitä leivinpaperille pellille niin, että punajuuret eivät pääse värjäämään muita juureksia. Sivele juurekset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa nyhtökaura sekoittamalla joukkoon appelsiininkuoriraaste, öljy ja pippuri. Kumoa ne juuresten päälle pellille. Paahda vielä 10 minuuttia. Tarkista juuresten kypsyys.
  3. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ne ja kumoa vadille. Levitä päälle kuumat juurekset, nyhtökaura ja pinaatinlehdet. Purista päälle appelsiinin mehu ja pirskottele öljyä. Viimeistele appelsiinilohkoilla. 

Vinkki! Lisäkkeeksi sopii jugurttikastike.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.

Maissitortillat saavat sisäänsä täydellisen yhdistelmän avokado-appelsiinisalsaa, yrttisalaattia ja paahdettua pähkinä-papusekoitusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset kasvistortillat

Ainekset

1
pkt (12–20)
pieniä maissitortilloja (esim. Tortillas la Familia)
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
myskikurpitsa
1–2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Avokado-appelsiinisalsa
2
avokadoa
1
appelsiini
½
tl
suolaa
1
rkl
makeaa chilikastiketta
½
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
Paahdettu pähkinä-papusekoitus
1
prk (170 g)
kypsiä mustapapuja (GoGreen)
1
dl
pähkinäsekoitusta
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
(savu)paprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
Yrttisalaatti
1
ruukku korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku ruohosipulia
Viimeistelyyn
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin nyhtökurpitsa. Leikkaa kurpitsa neljään pitkittäiseen lohkoon. Nosta ne kuori alaspäin pellille leivinpaperille. Irrota rihmat ja siemenet. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa papu-pähkinäseos. Valuta ja huuhdo pavut siivilässä. Yhdistä ne kulhossa pähkinöiden, öljyn ja mausteiden kanssa. Lisää papu-pähkinäseos pellille kurpitsalohkojen viereen. Paahda 10 minuuttia.
  3. Koverra kurpitsat kuorestaan uuninkestävään kulhoon ja revi ne kahdella haarukalla paloiksi. Lisää öljyä ja tarvittaessa suolaa. Kumoa myös pavut kulhoon. Peitä molemmat kulhot foliolla ja nosta uuniin jälkilämmölle.
  4. Levitä tortillat leivinpaperin päälle pellille. Nosta uuniin muiden ainesten kanssa.
  5. Valmista salsa. Irrota avokadon hedelmäliha lusikalla kuoristaan. Murskaa avokadot. Leikkaa appelsiinin kuori veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Irrota lohkot kalvottomiksi ja puolita ne. Lisää appelsiinit avokadon joukkoon ja purista päälle kalvoista irtoava mehu. Mausta suolalla, makealla chilikastikkeella ja korianterilla.
  6. Hienonna ja sekoita yrtit.
  7. Kokoa tortillat. Kasaa päälle lämmintä nyhtökurpitsaa ja papu-pähkinäseosta, avokado-appelsiinisalsaa ja yrttisalaattia. Viimeistele chilikastikkeella.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Valkosipuli täydentää ihanasti fetan ja pinaatin makua. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit vähentää kynsien määrää.
Valkosipuli täydentää ihanasti fetan ja pinaatin makua. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit vähentää kynsien määrää.

Onko feta-pinaattipiirakka suosikkisi? Kokeile sitä uudessa rapeassa muodossa.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Feta-pinaattistruudeli

Ainekset

4
arkkia
filotaikinaa
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
ruukku timjamia
Täyte
1
sipuli
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
ps (300 g)
pakastepinaattia
200
g
fetajuustoa
150
g
saksanpähkinöitä
1
(luomu)sitruuna
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nosta filotaikina sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista.
  2. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää pinaatti ja jatka kypsentämistä, kunnes pinaatti on kokonaan sulanut pannulle ja neste kiehunut pois. Jäähdytä paistos.
  3. Murenna feta. Rouhi pähkinät. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuori.
  4. Sekoita pinaattipaistoksen joukkoon feta, pähkinät, sitruunankuori, hunaja, timjami sekä suola ja pippuri.
  5. Ota yksi filoarkki puhtaalle työtasolle. Voitele arkki oliiviöljyllä. Riivi pinnalle timjamin lehtiä. Nosta toinen arkki päälle, voitele se ja ripottele jälleen timjamia. Tee vielä kaksi kerrosta samalla tavalla.
  6. Lusikoi täyte levyn kapealle sivulle. Taita ulkoreunat sisään ja rullaa kuten kääretorttu. Nosta rulla leivinpaperin päälle uunipellille saumapuoli alaspäin.
  7. Voitele rullan pinta öljyllä ja ripottelpäälle pähkinöitä ja timjamia.
  8. Paista rullaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes se on saanut väriä pintaansa.

Vinkki! Vehnästä valmistettu filotaikina löytyy hyvinvarusteltujen ruokakauppojen pakastealtaasta muiden pakastetaikinoiden vierestä. Kun leivot filosta, sulata taikinarulla ja ota tarvittava määrä arkkeja. Kääri loput arkit takaisin rullalle ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.

Täydellinen karjalanpiirakka on sisältä pehmeä, päältä rapea ja rennosti rypytetty.

Annoksia
noin 25 kpl
Valmistusaika
45 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karjalanpiirakat

Ainekset

Täyte
1
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa
1
tl
suolaa
Taikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
ruisjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sulatettua voita
Voiteluun
50
g
voita
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin riisipuuro täytteeksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen. Hauduta muutama minuutti. Lisää maito samalla sekoittaen. Hauduta 40 minuuttia. Lisää suola.
  2. Valmista puuron hautuessa taikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja sula voi. Vaivaa tasaiseksi.
  3. Rullaa taikinasta tanko. Jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Ripottele kakkaroiden päälle ruisjauhoa ja kokoa keoksi. Peitä keko leivinliinalla.
  4. Pulikoi kakkaroista ohuita, soikeita piirakankuoria. Ripottele ruisjauhoa päälle ja lado soikiot pinoon.
  5. Harjaa ylimääräiset jauhot kuorista ja levitä riisipuuroa niiden keskelle. Jätä reunoista noin sentti vapaaksi.
  6. Rypytä reunat. Nosta taikina sivuilta riisipuuron päälle. Painele sormenpäillä laskoksia keskeltä kohti kärkiä.
  7. Paista piirakoita 275 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja saavat väriä.
  8. Voitele piiraat sulan voin ja veden sekoituksella.

Kommentit (0)