Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.
Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje. Kun joulukinkun peittelee hunajaisella aromilla, siihen tulee ihana makea aromi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Joulukinkku

Ainekset

8
kg
luullinen tai luuton kinkku
Kuorrutus
vahvaa sinappia
hunajaa
korppujauhoja
neilikoita

Työvaiheet

  1. Sulata kinkku jääkaapissa astiassa, jossa on reunat. 8 kilon kinkun sulaminen kestää 3–4 päivää, 4 kilon kinkun noin 2 päivää.
  2. Nosta sulanut kinkku huoneenlämpöön 5–6 tuntia ennen paistamista. Tarkista, että kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta ennen paistamista.
  3. Nosta kinkku voideltuun, isoon, reunalliseen uuniastiaan nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistolämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se ei osu luuhun.
  4. Paista kinkkua 125 asteessa uunin alatasolla kunnes lihan sisälämpötila on 75–80 astetta. Paistoaika on noin 1 t 15 min/kilo.
  5. Anna kinkun jäähtyä noin 30 min. Poista hiukan jäähtyneestä kinkusta veitsellä kamara eli nahka ja rasvakerros.
  6. Voitele kinkku sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Valuta päälle hunajaa ja työnnä neilikoita koristeeksi. Jos neilikat eivät painu kinkun sisään, tee teräväkärkisellä veitsellä pieni lovi ja työnnä neilikat viiltoon.
  7. Kuorruta kinkkua 250 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.

Pähkinäinen ja hedelmäinen täyte tekee possunfileestä ihanan mehevää. Tämä lihaherkku valmistuu tunnissa, joten se sopii kiireisemmänkin joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty possunfilee

Ainekset

1
kg
possun ulkofileetä
tl
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso omena
100
g
kuivattuja aprikooseja
dl
pähkinärouhetta
2
dl
leivänmuruja
50
g
voita
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
1
dl
salvianlehtiä
Marinadi
½
dl
(muscovado)siirappia
2
rkl
soijakastiketta
Aprikoosikastike
2
dl
lihalientä
50
g
kuivattuja aprikooseja
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön.
  2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna aprikoosit.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla pehmeiksi. Lisää omenakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti. Anna paistoksen jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon aprikoosit, pähkinärouhe, leivänmurut, pehmeä voi, soija, suola ja mustapippuri.
  5. Leikkaa filee levyksi. Viillä veitsellä pitkä viilto vaakatasossa fileen päästä päähän mutta jätä pitkä sivu kiinteäksi. Tee viilto niin, että se avaa 1/3 fileen paksuudesta. Käännä leikattu osa auki. Leikkaa vastaava viilto vastakkaiseen suuntaan ja jätä filee toisestakin pitkästä sivusta kiinni. Käännä leikattu osa auki levyksi.
  6. Nuiji levyä ohuemmaksi lihanuijalla kahden leivinpaperin välissä. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Levitä täyte levylle. Revi mausteeksi salvianlehtiä.
  7. Rullaa levy kuin kääretorttu. Sido fileerulla paistoa kestävällä puuvillanarulla.
  8. Nosta fileerulla uunivuokaan. Aseta lihalämpömittarin anturi keskelle rullaa.
  9. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sivele rullan pinta marinadilla.
  10. Kypsennä rullaa 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes lihalämpömittari näyttää 75 astetta. Valele lihaa marinadilla paiston aikana.
  11. Valmista sillä välin aprikoosikastike. Mittaa kattilaan lihaliemi ja hienonnetut aprikoosit. Keitä kymmenen minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  12. Lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Kiehauta uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Kommentit (0)